петък, 27 април 2012 г.

Преоткриване: Супрасълски сборник Старобългарски паметник от Х век

Супрасълският сборник е единственият ръкопис от всички запазени кирилски паметници, по който можем да съдим за столичната преславска книжовна продукция от времето на Златния век

По съдържание Супрасълският сборник представлява минейно-триоден панегирик, който съдържа жития на християнски светци за месец март, както и слова от триодния цикъл. Според изследователите житийната част не представлява буквален превод на съществуващ византийски месечен менологий, тъй като има нехомогенен състав – състои се от текстове, преведени по различно време. Езикът на паметника представя преславската книжовна норма от Х в. и се изучава като основа на т. нар. класически старобългарски корпус.

Издателство Институт за литература - БАН, Изток-Запад


Марко Зимса; Дорис Айзенбургер >> Вълшебната флейта

Операта „Вълшебната флейта” от Моцарт, разказана и илюстрирана за деца

Принц Тамино се влюбва в прекрасната принцеса Памина, но за да я заслужи трябва да преодолее ред изпитания.
Птицеловецът Папагено мечтае за своята Папагена, но и той волю-неволю, също трябва да се подложи на изпитания, ако иска тя да му стане жена.
Съдбата на влюбените е в ръцете на Царя на слънцето и светлината, ала срещу него се изправя Царицата на нощта...
А някъде там звучи и една вълшебна флейта и върши чудеса...

Към книгата е приложен и диск, в който са включени най-известните арии и сцени, изпълнени на български език от солистите, хора и оркестъра на Софийската опера и балет, както и обяснения преди всяко от тях, разказани от Павел Герджиков.

Издателство Емас


четвъртък, 26 април 2012 г.

Хенрик Сенкевич >> Quo Vadis

История за падението на една от най-великите империи, за разврата и падението на ценностите, но и за спасението...

Нерон преследва християните, а след като разкрива заговора на Пизон, екзекутира голям брой влиятелни патриции. Петроний е принуден да се самоубие. Над апостолите Петър и Павел от Тарс надвисва голяма опасност. Петър решава да избяга от Рим, за да се спаси от сигурна смърт. Но по пътя среща ослепително видение — неговият учител Исус Христос. Петър Го пита: "Quo vadis, Domine" ("Къде отиваш, Господи?"). Исус му казва, че отива в Рим, за да бъде разпнат втори път, понеже след бягството на Петър няма кой да пасе божието стадо. Тогава апостолът решава да се върне в Рим. След няколко дена е разпънат на кръст на Ватиканския хълм, а над лобното му място днес се издига катедралата, носеща неговото име. Апостол Павел също загива мъченически за Христовата вяра. Но заедно с хилядите мъченици започва да загива и управлението на Нерон. Народното недоволство се изражда в бунт на галските и испанските легиони под предводителството на Галба, а императорът е принуден да бяга. За да не бъде заловен от преследвачите си, той се самоубива.

Издателство Труд

Quo Vadis в Хеликон

Quo Vadis в Books.bg

сряда, 25 април 2012 г.

Николай Райнов >> Между пустинята и живота

"Проблемът за изкуплението е централен в “Между пустинята и живота”. В Светото писание Исус изкупва първородния грях на човека - грях спрямо Бога. В трактовката на Николай Райнов и тук нещата са гротескно преобърнати: Иешу изкупва не друго, а греха на самия Йехова. Именно в този грях е пресечната точка на християнството с будистката философия: грехът на единния бог се състои в това, че е разпаднал своето единство, че е създал видимия свят, света на измамата." Едвин Сугарев

"Сензацията сред тезите на Дан Браун за произхода и житейската мистерия около битието на Исус са познати отдавна в световната културология и между разновидностите на теософията. Най-шокиращото и любопитното в тях, като напълно лишеното от чудо зачатие на Дева Мария, а и същностите, чрез които се оспорва божествената предопределеност в действията на Исус Христос, са застъпвани с не по-малка литературна земетръс и в рамките на българската литературна история. Става дума за романа на Николай Райнов “Между пустинята и живота”, отпечатан още през 1919 година...

Както можем да предположим, и при появата на “Между пустинята и живота”, напълно идентично с “Шифърът на Леонардо”, средите ангажирани около църковните институции пресрещат книгата съпротивявайки й се, което довежда скандала дори до една извънредна сред хрониките на родното православието стъпка – авторът, вече широко популярна личност, бива публично заклеймен с анатема и отлъчен от вярата, а на миряните е препоръчано да нямат контакт с неговото творческо дело...

Но сюжетната линия на романа “Между пустинята и живота” предлага далеч по-панорамна литературна и философска хипотеза за истинния житейски път на човека, който остава във времето припознат за син на Бога. Райнов не просто разкрива представата си за едно ново тълкуване Новия завет, но и го допълва чрез гледните точки на различни представители на обществените категории сред тогавашните Галилеа и римския протекторат, със свидетелство за Исусовата смърт през очите на обобщаващия като образ за античната натурфилософия, Луканус Проперциус..." Калин Николов

Изданието съдържа романа "Между пустинята и живота", редове от биографията и статии от Г. Константинов, Петко Тихолов, Богомил Райнов и Иван Гранитски.

Издателство Захарий Стоянов


Най-страшните български приказки

Сред народните приказки страшните винаги са имали специално място. Те отразяват вярванията, страховете и страхопочитанието на древния ни народ

Приказките за човекоядци, таласъми, духове, мъртъвци и ужасяващи странници винаги са се разказвали и ще се разказват. Те нямат за цел да не дадат на децата, които ги слушат, да заспят. Идеята им е да покажат на малките, че на света има и страхотии, и ужасии, и лошотии. Какви са те, защо съществуват, откъде идват, кой ги прави?… На всички тези въпроси отговарят страшните приказки.
Най-хубавото е, че както всяка народна приказка и страшните имат своя хубав край и мъдра поука. Доброто винаги побеждава Злото, а Храбростта винаги надвива Страха.
С повечето страшни приказки, включени в сборника, читателите ще се запознаят за първи път, на други ще видят по-различен вариант, а за някои ще се сетят, че са ги чели, чак когато затворят и последната страница.

Подбор и преразказ Стоян Вълев

Издателство Унискорп

Най-страшните български приказки в Хеликон

Най-страшните български приказки в Books.bg

Асен Терзиев >> Театралността: Езикът на представлението

Какви са процесите и механизмите при създаването на едно театрално представление...

В книгата се изследват и анализират появата и смисълът на понятието "театралност" в някои от емблематичните за европейската театрална теория и практика текстове.
Проследява се идеята за "театралността като специфичен език на театралното представление", посредством възгледите на едни от най-влиятелните театрални теоретици и практици на ХХ век.

Асен Терзиев е театровед с над 100 публикации в специализираните издания и рубрики за театър.
Главен координатор на Междунроден театрален фестивал "Варненско лято".

Издателство "Проф. Петко Венедиков"

вторник, 24 април 2012 г.

Михаел Енде >> Училище за вълшебства и други истории

Eто тази веселошеметна и чудатознателна книговорителница е покана за всеки умен плетиплетковец

Жителите на Страната на сбъднатите желания отказват да развиват масов туризъм. Трябва лично да си поканен, за да идеш там.

За това как да омагьосвате и как да разберете кои са истинските ви желания ще научите от книгата „Училище за вълшебства и други истории”. В нея има и уроци по летене: по време на излитане да се диша в определен ритъм, след това за секунди да се задържи дишането, да се повдигнат лактите и с няколко „размаха на крилете” да се откъснем от земята.

С оригиналните илюстрации на Регина Кен

Преводач: Лилия Рачева

Издателство Дамян Яков


Кадер Абдола >> Къщата на джамията

Романът е на второ място за Любимата холандска книга на всички времена

„Напомняща за притча, историята на Кадер Абдола за едно семейство, застигнато от сътресенията на иранската революция е изкусителна и съвършено оригинална. Тя е онова рядко животно: дълбоко политически роман който осведомява, разтърсва и вълнува в еднаква степен.“ Тамима Аман, автор на "Златната епоха"

Къщата на джамията” придава чувство за митичност и лиризъм в духа на „Хиляда и една нощ” на една една ужасяваща и опустошителна тема... Този драматичен и затрогващ роман описва мрачни дни, но е осенен от изяществото на персийската разказваческа традиция и се превръща в истинска възхвала на всички добродетели на ислямската култура.“ The Age (Мелбърн)

Издателство Жанет-45

Къщата на джамията в Хеликон

Къщата на джамията в Books.bg

понеделник, 23 април 2012 г.

Валери Петров >> Избрано. Том 5 - Преводи

Вчера Валери Петров стана на 92...

В този том са включени преводи на Валери Петров на произведения от Джани Родари, Жак Превер, Трилуса, Миклош Радноти, Овсей Дриз, Изет Сарайлич, Александър Блок, Анна Ахматова, Борис Пастернак, Борис Слуцкий, Арсений Тарковский, Булат Окуджава, Василе Александри, Маро Маркарян, Цзюй Юан, Ду Фу, Бо Цзюй И, Ай Цин, Ръдиърд Киплинг, Уистън Хю Одън, Шандор Петьофи, Дюла Юхас, Дюла Ийеш, Шара Кариг, Антон Пинкас, Виктор Юго, Луи Арагон, Морис Карем и Сестра Хуана Инес де ла Крус.


Издателство Захарий Стоянов,
УИ Свети Климент Охридски



Майгул Акселсон >> Априлската вещица

Това е разказ за сенки спътници и страхове камшици, за взривяване на дълго мълчаните празноти

"В центъра на съвременната драма е преплетена съдбата на четири жени, които по силата на обстоятелствата стават сестри - лекарката Кристина, физикът-изследовател Маргарита, алкохоличката и наркоманка Биргита и парализираната по рождение Десире, която не може нито да ходи, нито да говори. Изоставена от майка си на милостта на социалните служби, Десире е надарена с остър ум и удивителни способности.
Запознавайки се с трудовете на гениалния физик Стивън Хокинг, тя прониква в тайните на атомите и осъзнава своите свръхестествени способности. Тя е априлска вещица и следвайки персонажа от разказа на американския писател Рей Бредбъри, може да лети през времето и пространството, да прониква в тялото на всяко живо същество или дори в неодушевен предмет, да влиза в съдбите на своите сестри и с ръцете на невидимо момиче да прегръща своя единствен любим.
Но всяко нещо има своята цена и своята разплата."

Издателство Дамян Яков

Априлската вещица в Хеликон

Априлската вещица в Books.bg

Екатерина Бояджиева >> Паисий Хилендарски. Пътят на неговия живот

Изданието е посветено на 290 години от рождението на нашия пръв историограф Паисий Хилендарски и на 250 години от завършването на епохалния му труд "История славянобългарска"

Основателно е да проявим интерес към нейния създател - монаха Паисий Хилендарски, и за съжаление, да осъзнаем колко бедни са нашите познания за житейския му път и за творческия му облик. Признато е, че автентичните материали от епохата на Паисий са твърде оскъдни, което затруднява историческото дирене, но именно този факт ни задължава да проявяваме настойчивост и постоянство, за да не остане безизвестна и най-бледата диря, свързана с името на нашия пръв историограф.

Издателство Арс Милениум МММ