петък, 6 април 2012 г.

Марк Твен >> Принцът и просякът

Историята на две момчета, които в един следобед разменят дрехите си, а в резултат на това променят своя живот

След много приключения любопитството им намира своите отговори, а всеки от тях научава най-важните уроци в живота си.

Едното момче се завръща на мястото си на принц, а другото ще приеме позиция, достойна за неговата вродена интелигентност и добро сърце.


Издателство Пан



Сол Белоу >> Не изпускай деня

Хладнокръвен портрет на една обречена генерация, за която всичко съществено започва от днес

Прехвърлил четирийсетте, безработен, безпаричен и изоставен, Томи Уилхелм изведнъж осъзнава, че в нещастието е винаги сам.
Той се чувства жертва на отчуждението, което го заобикаля, и упорито преследва несбъднатия си шанс...

През 1976 г. за романа си Humboldt’s Gift („Дарът на Хумболт“) Сол Белоу печели „Пулицър“.
Същата година е удостоен и с Нобелова награда за литература.
Носител на Национален орден за изкуствата на САЩ, 1988.


Издателство Skyprint



четвъртък, 5 април 2012 г.

Гао Синдзян >> Планината Душа

Изискан, незабравим и смел роман, който води дълбоко в сърцето на съвременен Китай

Епичен и мащабен приключенски роман, "Планината Душа" е изпълнен с малки разкази -  древна китайска история, народни приказки, мотиви от детството, спомени за Културната революция, ожесточени спорове и страстен секс, - чрез които авторът ни представя неописуемото величие на живота.

Гао Синдзян е първият китайски автор, получил Нобеловата награда за литература.

Издателство Рива


Планината Душа в Хеликон

Вкусни картофи: 222 популярни рецепти

Сади, загърляй, копай, поливай, пази, вади, вари/печи - яж :-)

В книгата ще намерите най-вкусните рецепти за приготвянето на картофи от всички краища на света.
Ще научите и любопитни факти и подробности от историята на това растение, ще добиете представа за по-разпространените сортове и съвети и идеи за разнообразно седмично меню.

Издателство Reader's Digest



сряда, 4 април 2012 г.

Джейн Франческа Уайлд >> Ирландски легенди, митове и суеверия

Изследване на ирландския фолклор от майката на Оскар Уайлд

В „Ирландски легенди, митове и суеверия" лейди Уайлд описва Ирландия с нейните древни светилища, интригуващи култове и затрогващи вярвания. Ирландия на древни раси и родове, страна, преживяла големи възходи и падения, но най-вече, населена с хора с уникална сила и характер.

Изследванията на митологичното наследство като метод за изучаване на човешката история са важен клон в етнологията... Ирландските легенди са особено важни, защото съдържат повече примитивни черти, отколкото преданията на останалите западни народи... Информацията за много от ирландските легенди, суеверия и древни обичаи, описани тук, е събрана от устни източници при разговори със самите селяни на ирландски или англо-ирландски, които са съхранили до голяма степен звученето на древния език..." - Лейди Уайлд

Издателство Жар-Жанет Аргирова


Брайън Селзник >> Изобретението на Хюго

Роман с 284 страници рисунки, съчетаващ елементите на илюстрирана книга, комикс и филм

Загадъчна рисунка, безценен бележник, откраднат ключ и един автоматон с мистериозно послание  заплитат нежната и завладяваща история в  "Изобретението на Хюго".
1931 година. Дванайсетгодишният сирак Хюго Кабре живее в потайностите на голяма гара някъде в Париж, където работи като хронометрист.
Миналото му е белязано с болезнената смърт на баща му и когато в живота му ненадейно нахлуват ексцентрично, запалено по книгите, момиче и опърничав старец, който държи магазинче за играчки, най-съкровените тайни на Хюго са изложени на риск. 

С "Изобретението на Хюго" Брайън Селзник разчупва рамките на романа като жанр и създава изцяло нов литературен експеримент.

Издателство Millenium


вторник, 3 април 2012 г.

Хайнрих Бьол >> Избрани разкази

С известно пренебрежение често ме наричат писател на малките хора: неловко е, но ще призная, че винаги възприемам тази квалификация като ласкателство. Хайнрих Бьол

Като всеки голям писател, Бьол открива в обикновения човешки живот достойна за художествено претворяване съдба. Ето защо той често е определян като автор, поставящ в центъра на своето творчество „малкия очвек“, който се бори срещу несправедливостта и неволите на живота.

Хайнрих Бьол е лауреат на Нобеловата награда за литература за 1972 г. 

Книгата съдържа 18 от най-известните разкази на световноизвестния автор.


Издателство Enthusiast



Франко Дзефирели >> Автобиография

Мечтите, надеждите, разочарованията, съкровените тайни и пристрастията на един италиански режисьор

Дзефирели е заснел повече от 30 игрални и телевизионни филма, между които „Укротяване на опърничавата“ (1967), „Ромео и Жулиета“ (1968), „Иисус от Назарет“ (1977), „Отело“ (1986), „Хамлет“ (1990), „Чай с Мусолини“ (1999), „Калас завинаги“ (2002)...

Поставил е над 100 опери.

Работил е с такива прочути оперни певци и актьори като Пласидо Доминго, Мария Калас, Елена Образцова, Лучано Павароти, Лоурънс Оливие, Марчело Мастрояни, Мел Гибсън, Джуди Денч, Майкъл Йорк, Елизабет Тейлър, Ричард Бъртън...

Издателство Колибри


Най-вкусните козунаци за Великден

40 рецепти за любимия сладкиш, полезна книга за всеки дом

Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя за Великден, символизиращ тялото на Иисус Христос, така, както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.

Смята се, че в България козунакът е дошъл през периода 1915-1920 г. - дотогава за празника са месени хлябове, наричани "колак", "пармак", "кравай".

Съставител Илияна Георгиева

Издателство Millenium


понеделник, 2 април 2012 г.

Майкъл Морпурго >> Сянка

Едно необикновено куче, едно момче и неговата майка, търсят своя дом през опустошения Афганистан

Малкият Аман и майка му са напуснали дома си и живеят в пещера, подобно на много други афганистанци, опитвайки се да оцелеят сред жестокостите на войната.
Един ден пред пещерата им се появява едно измършавяло и покрито с рани куче. То става техен постоянен спътник, тяхна сянка. Така и го наричат - Сянка.
Когато Аман и майка му поемат на дълго пътешествие през опустошения Афганистан в търсене на нов и сигурен дом, Сянка се превръща в техен закрилник, а те разбират, че кучето въобще не е обикновено...

Романът "Сянка" е носител на наградата "Ред хаус" за 2011 г.

Издателство Фют

Сянка в Хеликон

Сянка в Books.bg

Хектор Мало >> Без дом

Историята на малкия Реми, който е продаден на странстващия артист Виталис и обикаля Франция с трупата му

През дългия си и труден път Реми се сблъсква с много хора и преживява най-различни приключения, но накрая успява да намери своето истинско семейство.
Старият артист умира, но Реми бива спасен от един  градинар, който ги открива близо до къщата си, затрупани от снега. Реми оживява, след като кучето Капи го топли с тялото си.


Хартиено издание и е-книга

Издателство Труд

Без дом в Хеликон

Без дом в Books.bg

Ханс Кристиан Андерсен >> Приказна съкровищница

Днес е рожденият му ден, сполучливо приет и за Международен ден на детската книга

Дивите лебеди ● Грозното патенце ● Огнивото ● Малката кибритопродавачка ● Новите дрехи на краля ● Оле Затвори очички ● Пастирката и коминочистачът ●
Принцесата и граховото зърно ● Славеят ● Храбрият оловен войник ● Дванайсетте пътници ● Палечка ● Свинарят ● Снежната кралица


Издателство СофтПрес

Приказна съкровищница в Хеликон

Приказна съкровищница в Books.bg