петък, 9 декември 2011 г.

Конете | Фотоалбум от Димитър Христов [ 54ka ]

От неговите фотоси чувам тропота...

... Фотографиите на коне в сайта му ме поразиха. Окото му бе хванало всичко, което се очаква от един кон. Мощ, грация, устрем, вихър... В четириногите черни красавци всеки мускул е трептене и усилие, всеки скок е полет над препятствието. Всичко това Димитър успява да запечата в миг.
Не съм виждала по-добри кадри от дисциплината надпрепускване. Галоп, нагайка, хвърчаща кал, устремен жокей, око на кон... и всичко това в един кадър.
Когато се снима един кон, за мен това е повече от изкуство, а Митко сякаш е помолил коня да позира. Това е магия. Табуна или стадото като че ли са по-лесни за запечатване. Но и в двата случая съм убедена, че Димитър Христов се разбира с конете. Което се удава на малцина. Екатерина Дончева, Гл. редактор на списание ЕЗДА
Фотоалбумът "Конете" на Димитър Христов е преклонение и обяснение в любов към хилядолетния приятел и спътник на човека, конят – като другар, помощник и блян. От незапомнени времена конят следва човека, или пък човекът - коня. Всъщност, вървят заедно през вековете, в хармония, човекът – променящ се и търсещ, коняттърпелив побратим и все така съвършен.
Horsebook  |  54ka.org

Хартиено издание и електронна книга

Албумът Конете в Хеликон

Албумът Конете в Books.bg






четвъртък, 8 декември 2011 г.

Слепия градинар или Душата си тръгва в 10:34

Книга за последния ден от живота на Димчо Дебелянов

За миговете, когато поетът си тръгва от нашия свят и отива в друг. За спазмите на войната – тази мъжка гордост и безкрайна самота. За Слепия градинар, който е забравил да се завърне в градината си. За нашето очакване на Градинаря. За хаоса, който изяжда реда. За любовта, която вечно обърква писмата на влюбените.

Една книга за отчаянието, което ни разпилява, но и за надеждите, които ни сплотяват.
Една книга за Погубената България, но и за Родината, която пазим като сълза в сърцата си.

Слепия градинар e издние на ФАБЕР

Можете да купите книгата онлайн в Хеликон | Books.bg или най-близката книжарница

сряда, 7 декември 2011 г.

Шекспир за деца

Запознайте децата си с Шекспировите пиеси

... Просперо леко докоснал дъщеря си с магическа пръчка и тя заспала дълбоко, тъй като духът Ариел точно тогава се появил пред господаря си да даде отчет за бурята…
– Е, мой храбър дух – казал Просперо на Ариел, – как изпълни задачата си?
Ариел описал живо бурята и всички страхове на мореплавателите, как кралският син Фердинанд пръв скочил в морето, как баща му си помислил, че вижда любимият му син да се изгубва, погълнат от вълните!...

Издание на Труд

Можете да купите онлайн Хеликон | Books.bg или в най-близката книжарница

Станислав Стратиев >> Българско зелено. Текстове 1964-2000

Сладко[д]умни текстове от един от най-големите български писатели и драматурзи...

"Слънцата се раждат чисти. Както и хората. И това слънце в началото, когато изгряваше, беше ослепително чисто и ярко. То пламтеше с неудържима сила и се издигаше все по-нагоре и пo-нагоре.
- Отдавна не сме имали подобно слънце!
- Изключително слънце!
- Ето, това е слънце! - казваха хората.
Така се говореше. И се пишеше.
Но слънцето достигна зенита. Спря там, чисто и алено, а после започна да слиза полека надолу.
Залязваше...
„Българско зелено“ (изд. „Жанет 45“, 2011), на Станислав Стратиев, е събрал последните му, изпълнени с тъжна мъдрост текстове, разпилени из периодичния и литературен печат и издирени и подредени с голяма любов и прецизност от съпругата му Лилия Рачева и синът му Любомир Стратиев.
Книгата можете да купите онлайн от Хеликон или най-близката книжарница

вторник, 6 декември 2011 г.

Астрид Линдгрен >> Емил от Льонеберя

За вечните момчета, които са дялкали дървени фигурки и за добрите момичета, които са се веели гордо като знаме от мачтата...

Емил от Льонеберя е най-палавото момче в Швеция, а може би и в целия свят.
Той върши повече пакости отколкото са дните в годината. Вместо знаме вдига на пилона сестричката си Ида, пада от кокили право в супника на госпожа Петрел, напива прасето и кокошките...
Но когато в една страшна зимна нощ никой не смее да откара болния Алфред на лекар, Емил впряга шейната и тръгва сам срещу виелицата.

Издателство ПАН

Емил от Льонеберя в Хеликон

Емил от Льонеберя в Books.bg

Дж. Р. Р. Толкин >> Властелинът на Пръстените

Пълно издание, с твърди корици

Основата на историята започва хиляди години преди събитията в книгата, с надигането на епонима ѝ - Властелинът на пръстените, Мрачният господар Саурон - зловещ въплътен дух с огромна свръхестествена сила...

Приключения, приятелство, вълшебства, могъщи магьосници, джуджета, елфи, крале и принцеси...

Приятно четене на една от най-хубавите книги на ХХ век.

Издателство Бард

Властелинът на Пръстените в Хеликон

Властелинът на Пръстените в Books.bg

Седем часа разлика

Текстовете в това издание ще ви водят в историите от сериала

Хартиено издание и електронна книга

Седем часа делят не само Ню Йорк и София. Често седем часа разделят вчера от днес, предопределението - от възможността сам да променяш съдбата си.

Издател: Ентусиаст

Можете да намерите в Хеликон или най-близката книжарница

Туве Янсон >> Омагьосана зима

Приключенията на Муминтрол, който открива непознатия свят на Зимата

Една нощ малкият Муминтрол се събужда и открива, че всички от неговото семейство са потънали в дълбок зимен сън. Муминтрол не може да заспи отново и открива непознат за него свят, където слънцето не изгрява, а земята е покрита със сняг...
С помощта на Тоо-тики и малката Мю, след поредица от приключения, малкият Муминтрол успява да съживи отдавна заспалия живот в Муминската долина и да дочака пролетта.
„Сега имам всичко – рече си Муминтрол. – Имам цялата година. Заедно със зимата. Аз съм първият муминтрол, който е живял цяла година.“

Книгата е илюстрирана от Туве Янсон.

Омагьосана зима е издадена от "Дамян Яков"

Можете да я намерите онлайн в Хеликон | Books.bg или най-близката книжарница.

понеделник, 5 декември 2011 г.

Богдан Русев: 12 приказки от Белегаст...

+ 3 нови приказки от света на Лора Фей <<



"12 приказки от Белегаст" е по-скоро роман, който проследява задълбочаването на кризата между Белегаст и Фаша и нарастващата роля на Лора Фей в нея.

Книгата е предназначена за деца над 9 години и нито за миг не бяга от опасните и сложни теми, които вълнуват читателите от всички възрасти – несподелената любов, загубата на любим човек, нещастните семейства, расизма, пристрастяването във всичките му форми и границата, отвъд която грижата на властта за безопасността на гражданите влиза в конфликт с личната им свобода.

Книгата на Богдан Русев е издадена от Сиела

Можете да я купите и от Хеликон | Books.bg

LIFE >> Автобиографията на Кийт Ричардс

Това е то Животът. Вярвате или не, Не съм забравил нищо от него.
Хвала и благодарност, Кийт Ричардс
Заедно с „Ролинг Стоунс” Кийт Ричардс създава мелодиите, текстовете и песните, разбунили света. В продължение на четири десетилетия неговият живот е олицетворение на рокендрола: той поема рискове, надига открито глас и преследва своите цели и желания по един неповторим начин.
С уникален и съкровено личен глас, с обезоръжаваща прямота, която винаги е била негов запазен знак, Кийт Ричардс всъщност ни поднася житейската история на нашето време, неподправена, безстрашна и правдива.

Кийт Ричардс е носител на престижния литературен приз „НОРМАН МЕЙЛЪР” за автобиографията си.

Издателство Сиела

Всеки ден с Жак Пепен

Майсторът и във вашата кухня - ever

Ако можем да наречем някого “най-добрия френски готвач”, спокойно можем да глобализираме изказа си и да го наречем простичко “най-добрия готвач”, а когато разберем че става въпрос за Жак Пепен, можем да добавим – “най-добрия готвач – ever”. Всеизвестен е фактът, че Пепен е готвил на Шарл де Гол и на още двама френски премиери, и че отказва длъжността на главен готвач за президента Дж.Ф.Кенеди, но малко хора знаят, че той има магистърска диплома върху френската поезия от Колумбийския университет и се занимава с рисуване. Ако прекарате обаче дори само пет минути с телевизия “Фиеста” и кулинарните предавание с участието на Пепен, ще разберете, че чаровният французин определено има афинитет към изкуството, като най-забележителните си платна рисува върху кухненския плот. Очаквайте книгата “Всеки ден с Жак Пепен” и не се притеснявайте за коледните празници, Жак Пепен има решението дори за най-сложния кулинарен проблем. Доверете му се!
„Тази книга е много подходяща за начинаещи в кухнята, за хора, които се боят да готвят, за много заетите и придирчиви членове на семейството или просто за всички, които искат вкусна храна, без да прекарват дълги часове край печката.“ Жак Пепен

Книгата е на Издателство Бард

Можете да си я купите от Хеликон | Books.bg или най-близката книжарница

неделя, 4 декември 2011 г.

Мистър Фини и светът надолу с главата

Детска книга, написана от истинска принцеса


Мистър Фини и светът надолу с главата е книжка за приключенията на странното същество Мистър Фини. Любопитството му го кара да прекрачи прага на дома си и да опознае света на своя Финомобил. Озовава се на най-различни места. Среща Заека, Бобъра, Хамстерката, Стария морж и Флинго. Помагат му симпатичният приятел Охлю, умният Бухал и чаровната Розово пиперче.

Неговите приключения ни карат да се замислим. Добре ли се отнасяме с природата? Защо животните бягат от горите? Как да общуваме с хората? Защо замърсяваме морето и правим нещастни делфините? Какво е бъдещето на нашия дом - Земята? На тези въпроси търси отговор Мистър Фини, обикаляйки света. И накрая сам намира отговора им...

Илюстрациите в книгата са на холандския художник Сиб Постхюма.

Книгата е на Издателство Сиела

Можете да си купите Мистър Фини и светът надолу с главата онлайн от BOOKS.BG | Хеликон или най-близката книжарница...


Авторката, Лаурентин ван Оранйе, е принцеса на кралство Нидерландия, съпруга на Негово Височество принц Константин.

Принцесата ще бъде в София по покана на Фондация Credo Bonum и ще открие Международния Панаир на книгата на 6 декември, вторник, от 11:00 часа, в Националния Дворец на Културата, София.

По-късно в рамките на същия ден тя ще представи книгата си на официално събитие в галерия Credo Bonum.