петък, 23 март 2012 г.

Спас Т. Райкин >> Сан Стефанска България. Том I

Поява, съдба, триумф и трагедия на българската национална идея

Изданието проследява историята на българското национално съзнание от средновековието до Възраждането и борбите за църковна и политическа независимост на България, Сан Стефанския договор и Берлинския конгрес.
Професор Райкин документира изявите на  националното съзнание на българския народ в събития и речи на неговите водачи и институции, както и становищата на чужди сили, държавници и общественици в подкрепа или отрицание на българските национални интереси, на български и чуждестранни историци, работили по темата.
Изследването подчертава твърдото отстояване на българските национални идеали от нашия народ с подкрепата на Русия и назовава виновниците за потъпкването на тези идеали от великите сили – Австро-Унгария и Англия.

Издателство Пенсофт


четвъртък, 22 март 2012 г.

Ивлин Уо >> Елена

“Най-добрата книга, която съм писал някога.” Ивлин Уо

Света Елена, майката на император Константин Велики, е родена в Британия, твърди едно предание.
Животът на тази изключителна жена преминава през бурните години, когато християнството се утвърждава като официална религия в Римската империя, и се увенчава с намирането на Светия кръст.
Историята на Елена, напуснала своя далечен, обвит в мъгли остров и озовала се сред водовъртежа на интригите в императорския двор, епохалният сблъсък на религиите, корупцията и лудостта на загиващата Римска империя са пресъздадени по един по-различен и запомнящ се начин от един по-различен Ивлин Уо.

Издателство Еднорог

Елена в Хеликон

Елена в Books.bg

Роберто Боланьо >> Чилийско ноктюрно

Забележителен роман, от който побиват тръпки, разкриващ таланта на автора в целия му блясък

В съзнанието на Себастиан Урутия Лакроа, член на Опус Деи, свещеник и литературен критик, застанал пред лицето на смъртта, изникват чудовищни видения - странни господа, му възлагат поръчки; гватемалски художник, решил да умре от глад в Париж през 1943 г.; генерал Пиночет, на когото Урутия чете лекции по марксизъм; споменът за пътуване из Европа, по време на което свещеникът се учи да убива гълъби; приятелството му с Феъруел - гуруто на чилийската литературна критика; празненствата у една загадъчна жена, в чиято голяма извънградска къща се събира каймакът на чилийската интелигенция, докато скрито в мазето се разиграват сцени, достойни за филм на ужасите, а улиците на Сантяго са привидно спокойни след вечерния час.

Издателство Рива


вторник, 20 март 2012 г.

Джордж Оруел >> 1984. Фермата на животните

Творбите на Оруел устояха на времето, така ярки и мощни, както когато са били написани. Пол Грей, Time

1984” не трябва да се разглежда като изобличение на социализма. Тя изобразява перверзията, до която води централизираната икономика, перверзия, реализирана успешно при комунизма и фашизма. Джордж Оруел

Фермата на животните” показва как едно идеалистично освободително движение се превръща в тоталитарна диктатура, оглавена от деспотичен тиранин, а “1984” е илюстрация на това какво е да се живее в такава система.  Маргарет Атууд

Издателство Фама


Том Кланси >> Патриотични игри

ЦРУ търси мъже като Джак Райън. ИРА издирва точно него

Спасявайки член на британското кралско семейство от терористи, бившият морски лейтенант и настоящ преподавател по история Джак Райън, едва ли подозира в какво се забърква.
Една невинна семейна разходка в центъра на Лондон ще промени съдбата на Джак.
Провалил акция на една от най-жестоките терористични групи, той и семейството му стават мишена за отмъщението на убийците, а  ЦРУ търси точно хора като него - мъже, готови да посветят живота си на една безкрайна война.
Джак Райън приема да се включи в играта, в която няма да е сам.
Но терористите са непредсказуеми...


Издателство Прозорец


Луиджи Пирандело >> Лиолà

Световната драматургия не познава превод на комедията от сицилиански на друг език, освен на български, тъй като Лиолà е преведена от  оригинала на Луиджи Пирандело

"В земите около Агридженто чичо Симоне Палумму,
богат и стар, няма деца от младата си съпруга Мита. Подиграва му се веселият Лиолà, обичан от всички, който има три деца от три различни жени и е в очакване на четвърто от Туца, племенница на чичо Симоне, но тя отказва да се ожени за него, независимо от настояванията му..."

Тази комедия, представена за първи път вечерта на 4 ноември 1916 г. от сицилианската театрална комедийна трупа на Анджело Муско в театър Аржентина в Рим, e написана на диалекта на Агридженто, който между немалкото други сицилиански диалекти е несъмнено най-чистият, най-красивият и най-богат на звуци сицилиански говор.

Самият Пирандело прави превод на италиански език и то десет години по-късно, тъй като публиката почти не разбира репликите на сцената. Преводът обаче губи от цвета и натюрела на сицилианския изказ.

Пиесата се превежда за първи път в България.

Превод от сицилиански: Даниела Илиева

Издателство Изток-Запад

Лиолà в Хеликон

Лиолà в Books.bg

понеделник, 19 март 2012 г.

Яна Борисова >> Български етнокалендар

Пълен календар на всички християнски празници, на традиционните народни практики и вярвания

В трудните моменти от националната ни история именно те са сплотявали българите и с тяхна помощ народът ни е оцелявал през вековете

Книгата "Български етнокалендар" разказва за различните календарни празници и свързаните с тях обичаи, ритуали и обреди.

Ценен и полезен справочник за всеки дом.


Издателство Millenium


Жоржи Амаду >> Габриела, карамфил и канела

Човек се чуди на какво по-напред да се възхити – на умението, с което Амаду плете едновременно десет сюжета, на изящната паяжина на неговото слово или на хумора, нежността, любовта към човека... „Сатърдей ревю”

В едно малко бразилско градче, център на търговията с какао, се появява Габриела - млада, красива, съблазнителна, първична; обича простите радости, живее в състояние на морална невинност и не осъзнава нормите, налагани от обществото.
Общество, което робува на своите традиции, според които мъжът е пълновластен господар на дома, съпругата и любовницата си, а жената - пазител на семейните ценности и чест, които не бива да предава под страх от смъртно наказание.
Общество, в което управляват „полковниците” и не са нужни сложни закони и политически институции. Всичко е ясно. Въпрос на куршуми, а не на изборни бюлетини.
Когато Насиб Саад, уважаваният съдържател на бар със сирийски корени, наема Габриела за готвачка, те неизбежно се влюбват. Тя го обича страстно, но обича и останалите мъже. Отчаян, Насиб решава да се ожени за нея.
Но Габриела обича свободата и я желае с цялото си сърце...

* Хартиено издание и е-книга

Издателство Колибри




Филмът със Соня Брага и Марчело Мастрояни

Франсис Бърнет >> Тайната градина

Един от най-популярните романи в английската детска литература

Едно капризно и разглезено момиче открива радостта на живота, приятелството и съзиданието в старо английско имение.
Грижата за розите и за нейния болен братовчед й помагат да открие добротата в себе си и да я предаде на другите.
Тайнствената градина, цветята, птиците и добрите приятели са онова, от което Мери се нуждае, за да  превърне своя егоизъм в щедрост и любов...

Издателство Хермес