сряда, 23 май 2012 г.

Милка Стефанова >> Легенди от хайдушките пещери

Преданията за пещери - хайдушки скривалища или убежища на народа по време на османското робство, заемат значителен дял в българското народно творчество

Много исторически сведения и документални източници, показват, че пещерите са играли важна роля във вековната борба на народа ни за свобода и независимост. Затова тази книга е еднакво ценна както за изследователи - спелеолози, така и за фолклористи. Любителите на българската история ще намерят в нея неизвестни данни за героите от недалечното ни минало. Легендите и преданията не са обработвани - те са автентични разкази на сладкодумци от всички краища на страната, които предават от поколение на поколение паметта за горди и непокорни българи.


Издателство Дамян Яков



Георгий Агабеков >> Секретен терор

Преди него никой на Запад не знае как действат съветските спецслужби - след него вземат мерки

Съветската агентура в Централна Азия и Близкия изток е разгромена. Само в Иран са арестувани 400 съветски агенти... Осем години Агабеков се изплъзва от отмъщението на Сталин, но през 1937 година спецгрупа, командвана от Александър Коротков, го ликвидира на испанско-френската граница...

Такава е съдбата на човека, който провежда някои от най-успешните операции на ОГПУ в Средна Азия и Близкия изток. Историците на спецслужбите и досега спорят какъв е Агабеков: разочарован идеалист или международен аферист.
А може би отговорът се крие в знаменитата фраза: "Изтокът е тънка работа..."

Издателство Прозорец

Секретен терор в Хеликон


понеделник, 21 май 2012 г.

Йосип Новакович >> Курс по творческо писане. Стъпка по стъпка

Това е книга образец на най-доброто, което един курс по творческо писане предлага – основни принципи, които провокират мисълта, и примери от творчеството на класически и съвременни майстори на литературата

Йосип Новакович е сред все по-многобройния кръг от съвременни писатели, които са убедени, че писането се учи не просто чрез четене на много художествена литература, но и чрез курсове по творческо писане и практически упражнения. Учебникът му достойно опровергава спектицизма и преодолява подозрението, че програмите по художествено писане неизбежно толерират унификацията. Силата му е в способността да показва как по пътя на универсалните модели може да се поощрява индивидуалността, как чрез конкретни задачи и примери може да се компенсира недостигът на знания върху класическата литература и литературата изобщо и да се тренира и култивира талантът.

Издателство Сиела




Стивън Кинг >> 22 ноември 1963

На 22 ноември 1963 в Далас отекват три изстрела, президентът Кенеди загива и светът се променя. Възможно ли е да се върне лентата назад?

Какво щеше да се случи, ако Кенеди беше оцелял?

Действието в романа се развива и в наши дни, и в миналото. Главният герой Джейк Епинг е гимназиален учител в Лисбон Фолс и наскоро се е развел. Две събития внезапно го изваждат от релсите на монотонното му ежедневие. Първото е съчинението на курсист на тема „Денят, който промени живота ми“. Второто – изненадващото признание на Ал Темпълтън, собственик на закусвалня, който съобщава на Джейк, че много скоро ще умре от рак на белите дробове, затова ще му довери голяма тайна: в склада на заведението има врата към миналото. Ал е кроял планове да предотврати убийството на Кенеди, като ликвидира Лий Осуалд. Тъй като е на прага на смъртта, той убеждава Джейк да осъществи замисъла му.

Издателство Плеяда

22 ноември 1963 в Хеликон


Роалд Дал >> ГДВ

Запознайте се със Софи и Големият дружелюбен великан

Една нощ малката Софи, която живее в сиропиталище, не може да заспи и забелязва през прозореца великан с пелерина, дълга тръба и голям куфар. След като разбира, че е видян, великанът отвлича момичето в своята далечна, неотбелязана на картите страна. Похитителят на Софи е Г.Д.В. – единственият добър великан в Страната на великаните. Другите деветима са много по-големи, грозни и човекоядни – хранят се с „бобчовечета“.  Г.Д.В. се храни единствено с неприятен на вкус зеленчук – „праставица“ и пие „гръмолада“ – вкусна напитка, която предизвиква флатуленция. Г.Д.В. говори чудновато и има огромни уши, с които чува неща, недоловими за хората. Той умее да улавя, смесва и дава на хората различни сънища.

Софи и Г.Д.В. измислят план как да спрят набезите на великаните. Кралицата на Англия им помага да го осъществят и големите човекоядци са заловени. Софи и Г.Д.В. получават нов дом в Уиндзорския парк. Г.Д.В се научава да говори правилно и става писател.

Издателство Enthusiast

ГДВ в Хеликон

ГДВ в Books.bg