събота, 7 юли 2012 г.

Ноам Чомски >> Студии за езика и философията на ума

Макар и провокативни, идеите на Чомски и неговата далновидност надхвърлят рамките на епохата и трасират бъдещето на цели научни области

Вече повече от половин век Чомски вдъхновява съвременното хуманитарно мислене, предлагайки нови решения на стари проблеми и усъвършенствайки своята визия за езика като част от човешката интелигентност. Според хилядите му последователи по света неговата теория предлага най-добро обяснение за това, какво представлява човешката езикова способност и как може да бъде изучавана тя на съвременния етап на науката.

Сборникът включва пет студии на Ноам Чомски по лингвистика, философия на ума и когнитивна наука, които се публикуват за пръв път в превод на български език.

Издателство Лик



петък, 6 юли 2012 г.

Читра Дивакаруни >> Повелителката на подправките

Те са безсмъртни, но нямат право да се сближават с никого, нито да обичат – принадлежат само на подправките

В малкото магазинче, изпълнено с ухания, заедно с подправките Тило дарява и надежда и щастие.
С джинджифил и манго връща на Гита любовта и семейството.
Куркумата ще отмие гнева и болката в нещастния брак на Лалита.
Коренът от лотос донася любов в живота на Харун и му помага да намери своята истинска американска мечта.
Единственият, чието сърце не успява да разгадае, е Рейвън. Но само той, Нейният Американец, прозира истинската й същност.
Ще устои ли Тило на желанията на сърцето си? Ще запази ли безсмъртието си, или ще пристъпи законите на Повелителките и ще се откаже от всичко заради мъжа, когото обича?

Издателство Кръгозор



Албер Камю >> Чужденецът

един човек  осъден на смърт  по правилата  на обществото  самотен и сетивен  "Чужденецът"  приема да умре  влюбен в слънцето

В нашето общество един човек, който не плаче на погребението на майка си, рискува да бъде осъден на смърт. Звучи парадоксално, но мисълта ми е, че героят от книгата бива осъден, защото не играе по правилата.
В този смисъл той е чужд на обществото, в което живее, и блуждае встрани от него, из покрайнините на личния си живот, самотен и сетивен. Ето защо читателите се опитват да го възприемат като отрепка.
Но не е така. Всъщност Мьорсо просто отказва да лъже. "Чужденецът" е историята на един човек, който без героическо поведение приема да умре заради истината. За мен Мьорсо не е отрепка, а беден и гол човек, влюбен в слънцето, което не хвърля сенки... Чрез него се опитах да изобразя единствения Христос, който ние заслужаваме. Албер Камю

Издателство Фама

Чужденецът в Хеликон


четвъртък, 5 юли 2012 г.

Марио Леви >> Къде бяхте, когато падна мрак

Различни съдби, истории, раздели и срещи, любов и мъка се преплитат в една пъстра и красива картина на живота край Босфора. Турци, евреи, гърци споделят тук радост и несрета

Исак, преуспяващ истанбулски търговец, събира най-близките си приятели от ученическите години след трийсетгодишна раздяла. На прага на нов век, в многовековния град, подслонил хора от различни религии и култури, седмината приятели правят равносметка на изминатия път. Поводът да се съберат отново е една пиеса, която са написали и изпълнили по случай завършването на гимназия. Сега седмината приятели, изиграли много роли на сцената на живота, ще възкресят старата пиеса в търсене на изгубеното време...

“Очарователен, едновременно меланхоличен и мъдър размисъл за човешките лутания по пътищата на живота и за невероятната способност на човека да утвърждава идеала за красота въпреки трудностите, с които се сблъсква... Марио Леви доказва категорично, че е един от най-значимите автори на еврейската диаспора”. Юдише Цайтунг

Издателство Еднорог



Филип Валод >> Хитлер и тайните общества

Кой всъщност е сътворил Хитлер?

Още като млад художник във Виена Адолф Шикългрубер става член на Ордена на Новия храам, а след Първата световна война се присъединява към Обществото "Туле", в чиято доктрина се преплитат идеите на тамплиерите, илюминатите, тевтонците и розенкройцерите, на Поклонниците на Слънцето, на Обществото "Златната зора", на Обществото "Врил", на античната Атлантида и мита за Крайния север и чистата раса, а целта му е да добие власт над света чрез познанието на големите тайни в историята.

И макар че след като става канцлер на Третия райх, Хитглер се избавя от по-раншните си наставници начело с Дитрих Екарт, и дори през 1937 г. забранява тайните общества, той все пак продължава да се допитва до астролози и магове,чиито предсказания влияят на политическите му решения.

Издателство Фама



Силвия Томова >> Добър Ден, Р.

Това е историята на една вечна война. В нея всички са жертви. Победители няма

Дори когато на планетата се възцари вечен мир, тази война ще продължава да се води. Ожесточено и безкомпромисно. На живот и смърт. Защото не става въпрос за оцеляване. Защото се навлиза дълбоко в интимния свят на мъжа и жената. Защото тази битка движи света.
Сборникът разкази „Добър ден, Р.” на Силвия Томова е една поредица от погледи през рамо. Уловени са мигове от човешки съжителства, мигове от същности, от умора. Градски човек, вкопчен в хаоса на мегаполиса, в който търси да изяви своето его; отчаян от самота младеж, който колекционира пощенски картички на момичета и си въобразява, че всяка една от тях очаква именно него; жена, която иска да остави послание на зелените човечета само в седем думи
Авторката разкрива тъмната страна на Аз-а, но този път той има враг. Врагът е Аз-ът на другия. На човека до нас. Това са разкази за вечната битка между мъжа и жената.

Издателство Жанет-45

Добър Ден, Р. в Хеликон


сряда, 4 юли 2012 г.

Иван Тодоров >> Енциклопедичен справочник по Стара история

Изданието съдържа около 1000 статии, представящи политически и държавни личности; легендарни и митологични предания; названия и термини от областта на класическата Стара история /Рим, Гърция и Източния свят/

Самостоятелен раздел в справочното издание съдържа известното за мерната система в древността и нейното съответствие спрямо утвърдени наши стандарти.

Представени са и способите за измерване на времето и особено практикуваните календарни системи в древността. За съответните страни и общества е посочена спецификата, на която се подчинява тяхното развитие, с цел да бъде представена не само сложността, но и разбиранията за връзките със съвременния широко разпространен календар.

Издателство Фабер



вторник, 3 юли 2012 г.

Джек Лондон >> Северна одисея

Да хвърлиш кокал на куче не е милосърдие. Милосърдие е да си разделиш кокала с кучето, когато и ти си гладен колкото него. Джек Лондон

Шейните опряха, където пъртината пресичаше устието на река Стюърт. Едно непрекъснато снежно море, проточило широкия си простор далече към незнайния изток.
Свалиха пристегнатите върху шейните снегоходки.
Аксел Гундерсон се ръкува за сбогом и тръгна напред, огромните му плетени снегоходки хлътваха цели две педи в пухкавата повърхност и утъпкваха снега, за да не затъват кучетата.
Жена му закрачи зад последната шейна и във вещината, с която се справяше с тежките снегоходки, проличаваше дългогодишен опит.
В тишината прозвучаха бодри прощални думи; кучетата заскимтяха; тоя с видровите кожи жегна с бича един непокорен теглач.

След един час керванът заприлича на черен молив, пълзящ по дълга права линия през някакъв огромен лист хартия...


Издателство Захарий Стоянов

Северна одисея в Хеликон


Марина Фиорато >> Мадоната на бадемите

И днес хората се наслаждават на Amaretto Disaronno, но малцина знаят историята за любовта, която е вложила горчиво-сладката си тайна в него

Романът „Мадоната на бадемите” разкрива историята за любовта, от която са родени най-известният ликьор Amaretto Disaronno и някои от най-красивите фрески на ренесансовата живопис, изрисувани от ученикa на Леонардо да Винчи - Бернардино Луини (ок.1480/82-1532). Смята се, че Луини е работил с Леонардо. В източници от онази епоха се казва, че „е взел от него толкова, колкото способностите и родословието са му позволили”. Много от творбите му са приписвани на Леонардо. Луини е особено известен с грациозните си женски образи с издължени очи, наречени от Владимир Набоков „луинески” в романа му „Венецианката”.

Издателство Кръгозор