вторник, 17 юли 2012 г.

Константин Косев >> Българската освободителна кауза през горнилото на Източния въпрос

От началото на XVII век българите отправят взор към към Русия...

Известни са много бунтове, въстания и заговори на нашия народ, които имат регионално проявление и стихиен характер, без системна подготовка и организация. Съпротивителните възможности както на българите, така и на другите балкански народи са твърде ограничени, за да се противопоставят успешно на нашествениците. За това те отправят взор с надежда за външна подкрепа. Най-напред очакванията им са насочени към Австрия, а от началото на XVII век - главно към Русия. Руските монарси съзнателно стимулирали тези надежди. Още през XVI век цар Иван Грозни открито огласява освободителната мисия спрямо балканските източноправославни християни, като заявява недвусмислено, че целта му е да освободи Цариград от игото на полумесеца. На тази основа възниква и се разпространява известната мълва за Дядо Иван.

Издателство Захарий Стоянов



Мария Грипе >> Книга за Хюго и Юсефин

За силата на приятелството между едно момче и едно момиче

Във всеки клас има по едно "грозно патенце", по една красавица или по една "надувка".
Но за съжаление не във всеки клас има по един Хюго - умен, без да е отличник, всички да го зачитат, без да има яки мускули и да е едър, никой да не му се подиграва, макар да не носи модни дрехи, а старите тиранти на дядо си...
А откакто Хюго е в класа на малката, мълчалива Юсефин, никой не смее да вече да я закачи.

Защото Хюго е защитник на слабите...

Мария Грипе се числи към най-големите автори на детски книги в нашето съвремие, сравнявана със сънародничката си Астрид Линдгрен.

Издателство Емас



понеделник, 16 юли 2012 г.

Николай Тулешков >> Архитектурното изкуство на старите българи Т. 4: Поствъзраждане

Развитието на българската архитектура от периода XV - XIX век

Трудът засяга въпроси и на имперската култура, а оттам чрез нейните характеристики от различни периоди и влиянието върху българските земи. Посочва се, че това се осъществява чрез българските строители, резбари и зографи, които са главни майстори в балканските и западномалоазийските територии на държавата. Формулира се наличието на архитектурно-художествени течения в рамките на единна Българска възрожденска архитектурна школа.

Подробно са очертани 44 строителни, строително-резбарски и строително-резбаро-зографски български центрове в Мизия, Тракия и Македония, като са каталогизирани около две хиляди майстори с техни творби.

Доказва се, че т.нар. "балканска архитектура" всъщност представлява творчеството на майсторите от тези центрове из целия полуостров, а също така и в Западна Мала Азия.

Издателство Арх & Арт



неделя, 15 юли 2012 г.

Павел Павлов >> Земя на Божи длани. Опитомяване на страстите

Едно преоткриване на Добруджа, съхранила много от това, което помним от творбите на Йовков, но и по-различна

Каквато е била тази земя преди текезесарската колективизация и миграцията към големите селищни центрове, преди антирелигиозната пропаганда да разклати християнските и нравствените ценности.
И каквато е била по време на премълчаваните и до днес изстъпления на румънските власти.
А избраната стилистика на автора е в духа на най-силната национална литературна традиция.

"Заченат съм на дядовата си воденица, а съм роден на една гара. От кречеталките съм наследил жаждата да говоря, а от шумотевицата на перона – копнежа да пътувам по белия свят..." Павел Павлов

Издателство Делакорт



Жорж Сименон >> Мегре и мъртвото момиче

Кой е убиецът на момичето – ревнива съпруга или женен мъж? Или пък някой друг?

Тялото на младо момиче лежи на площад „Вентимил” в Монмартр.
Макар, че не се намира в своя полицейски район, комисарят Мегре се заема със задачата да открие кой е посегнал на живота на красивата девойка.
Единствената улика, от която комисарят може да тръгне, е етикетът на стилната синя рокля, с която е облечено момичето.
С помощта на сержант Фере, с когото е работил и преди, Мегре ще се изправи пред редица трудности преди да разкрие самоличността на жертвата и кой е нейният убиец...


Издателство Труд