събота, 21 януари 2012 г.

Кърт Вонегът >> Майка Нощ

Американецът Хауърд У.Камбъл - младши, шпионин по времето на Втората световна война, сега е подсъдим в Израел като нацистки военнопрестъпник

Наистина ли обаче е виновен?
В тази брилянтна книга, изпълнена с истински черен хумор, Вонегът превръща черното и бялото в смразяващ кръвта оттенък на сивото с една присъда, която ще преследва всички ни.


Издателство Прозорец

Майка Нощ в Хеликон

Майка Нощ в Books.bg

О.Хенри >> Животът е театър; Пътища на съдбата; Последният трубадур/ Сборници избрани разкази

Комплектът “О.Хенри” във футляр е колекция от най-добрите разкази на великия маестро


Съдържа сборниците:

1. Животът е театър

2. Пътища на съдбата

3. Последният трубадур


Издателство Кронос

О.Хенри: Сборници избрани разкази в Хеликон

О.Хенри: Сборници избрани разкази в Books.bg

Пол Валери >> Реч за естетиката и други есета

Идва миг, когато фигурата става толкова сложна, явлението изглежда тъй ново, че трябва да се откажем от намерението да ги обхванем в цялост и от стремежа да ги изразим чрез поледователни величини.

Къде учениците на Евклид са застинали в своята представа за формите? На каква, в която се прекъсва предполагаемата верижност, са се натъкнали? Тя бележи завършека на едно изследване, което човек се изкушава да възобнови, подмамен от доктрините на еволюцията. И не иска да си признае, че границата му може да е окончателна точка.



Издателство Нов български университет

Реч за естетиката и други есета в Хеликон

Реч за естетиката и други есета в Books.bg

петък, 20 януари 2012 г.

Джефри Чосър >> Кентърбърийски разкази

Кентърбърийски разкази е сборник с истории, написани от Джефри Чосър през ХІV век, представени като разкази на група хора, пътуващи от Саутуърк за поклонение в Катедралата на Кентърбъри.


16 април. На този ден в странноприемницата на Хари Бейли се събират 29 души, между които и Чосър, готвещи се да отидат на поклонение. Героите са: рицар, заедно със своя син - оръженосец, мелничар, дърводелец, готвач, правист, моряк, игуменка, монах, друг монах-скитник, учен от Оксфорд, пастор, продавач на индулгенции, лекар, търговец, Франклин (свободен земеделски стопанин), буржоазка от град Бат, 5 лондонски граждани, иконом, йомен, монахиня и трима свещенослужители, придружаващи игуменката, и Чосър.

Класическата книга на Чосър излиза като истинско библиофилско издание, дело на художника Кънчо Кънев, на преводача Александър Шурбанов, а илюстрациите са на Стефан Марков.

Издателство Захарий Стоянов


Франческо Петрарка >> Сонети за живота и смъртта на Мадона Лаура

Когато на разпети петък 1327 г. Петрарка влиза в църквата на Авиньон, едва ли си е давал сметка, че докато страстите Христови траят само една седмица, в него ще пламне страст, която ще го терзае цял живот. Защото ще срещне ангелообразно същество - Лаура

Любовта към нея ще бъде веригата на лявата му ръка, тази до сърцето; за да може Св.Августин, макар и въображаемо, да възкликне "... ти си затворник, който изпитва наслада от това да гледа белезниците си".

Нерядко Петрарка ще се угризява, но колко хубаво е да се чувстваш Аполон, след като имаш своята Дафне.

Хиляди по света са обичали, обичат и ще продължават да обичат, но малцина като Данте и Петрарка доказват, че освен за цял живот, любовта може да бъде и безсмъртна.

Кирил Кадийски


Издателство Нов Златорог



четвъртък, 19 януари 2012 г.

Джулия Чайлд >> Кулинарната мъдрост на Джулия

Основни техники и рецепти от един живот, преминал в готвене


Стъпвайки на няколко десетилетия опит като майстор готвач, в тази книга Джулия Чайлд разбулва тайните на мистичната и недостижима френска кулинария и я прави достъпна за всяка домакиня, разполагаща със „свястна точилка” и опит в готвенето. Рецептите й са подробни и изчерпателни, но в същото време са разбираеми и оставят място за творчески експерименти.

Джулия Чайлд е обект на преклонение за милиони почитатели на вкусната храна по света. И макар винаги да е била изключително популярна заради прочутите й кулинарни програми по телевизията, името й още повече нашумя с излизането на филма „Джули и Джулия”, където в нейния образ се превъплъти несравнимата Мерил Стрийп.


Издателство Пергамент Прес


Не всичко, което блести, е злато: 101 арабски поговорки от извора

От малки слушаме, че „Вълкът козината си мени, но нрава не” и че „На лъжата краката са къси”. Като пораснем, се убеждаваме, че в съветите „Простирай се според чергата си” и „Приятел в нужда се познава” има голяма доза истина. Тези и много други пословици и поговорки са част от нашето родово наследство, понякога се връщаме към тях, но малко от нас се запитват как точно са се появили

Джериес Авад, израелец от палестински произход, си задава този въпрос и решава да тръгне по дирите на най-популярните арабски поговорки. Търсенето му го отвежда до откритието, че зад много от тези крилати фрази стоят конкретни истории. С времето историите може да избледняват, често дори потъват в забрава, но също като самите поговорки те носят дълбок смисъл и заслужават да бъдат разказани.
Не всичко, което блести, е злато” е сборник с истории, дали началото на 101 популярни арабски поговорки. Решиш ли да тръгнеш на това пътуване назад във времето, добиваш странно усещане. В един момент като че ли яздиш през пустинята, в друг си на гости в малко селце някъде на Изток, после изведнъж попадаш в сарай на велик владетел, като онези от приказките на Шехерезада, а накрая сякаш си се срещал с Хитър Петър. Да, странно е, но се оказва, че в арабските приказки има един герой Джуха, който особено прилича на нашия Хитър Петър. За читателя ще е любопитно да разбере, че някои от крилатите фрази в книгата имат своите български аналогии и са му много познати. Например „Въжето на лъжата е късо” носи смисъла на нашата поговорка „На лъжата краката са къси”. Други обаче са напълно непознати и са изцяло в духа и традициите на арабската култура (сред тях е, да кажем, „Втората жена е мъка, дори и делва да е тя”).

Издателство AMG Publishing


Александър Грозев >> Киното в България Част I (1897-1856)

Тази книга показва историческото развитие на киното в България от епохата на пътуващите кинематографи до утвърждаването му като индустрия

Конкретните художествени резултати отразяват динамиката на кинематографичните процеси, в които участват няколко поколения творци. Тяхното скромно наследство залага традициите, върху които стъпва и се развива съвременното българско кино. Книгата е разделена на няколко части. В тях са анализирани много филми и е показана картината на превръщане на киното в елемент от националната културна идентичност. Включени са портрети на изтъкнати кинематографисти - режисьори, оператори, актьори, критици. Текстът е илюстриран с кадри от филми, документи и фотоси.

Издателство Фабер


сряда, 18 януари 2012 г.

Британският хумор | двуезично издание

"В древни времена котките са били почитани като богове. Те не са забравили това" - Тери Пратчет

"Телевизията върна убийството в домовете - там, където му е мястото" - Алфред Хичкок

Демокрацията е средство, което прави така, че да не бъдем управлявани по-добре, отколкото заслужаваме" - Бърнард Шоу


Тази антология съдържа есенцията на британското остроумие, обхваща период от пет века и включва повече от 250 британски автори.

Тери Пратчет, Бени Хил, Дъглас Адамс, Оскар Уайлд, Джером К. Джером, Бърнард Шоу, Алфред Хичкок, Чърчил, Шекспир, Ивлин Уо, П. Г. Удхауз, Чарли Чаплин...

"Ако хората не упражняват устните си, мозъците им започват да работят" - Дъглас Адамс



Издателство Пергамент Прес

Британският хумор в Хеликон

Стивън Хокинг & Ленард Млодинов >> Великият дизайн

Сбит, изненадващ и богато илюстриран пътеводител към открития, променили разбирането ни за Вселената, и поставящ под въпрос някои от най-съкровените ни вярвания

Във „Великият дизайн” авторите обясняват, че според квантовата теория Вселената няма само едно съществуване и история, а напротив - всички възможни истории на Вселената съществуват едновременно. Когато се приложи към цялата Вселена, тази концепция подлага под въпрос идеята за причина и следствие.
Но според подхода „отгоре надолу” към космологията, описан от Хокинг и Млодинов, фактът, че миналото няма точно определена форма означава, че ние създаваме историята, като я наблюдаваме, а не че историята създава нас.
Авторите обясняват също, че ние самите сме продукт на квантови флуктуации в самата зора на Вселената и показват как квантовата теория предсказва „мултивселената” – идеята, че нашата вселена е само една от многото вселени, възникващи спонтанно от нищото и всяка с различни природни закони.

Издателство Бард