събота, 17 март 2012 г.

Стефан Бонев >> Пред прага на храма

23 разказа, които се четат на един дъх

В неговата проза гротеската, метафората и хиперболата са съчетани така, че създадените чрез тях герои и ситуации в един момент са напълно истински и досегаеми, а в следващия преминават в паралелни светове, създадени на ръба на логиката.


Издателство Хермес



петък, 16 март 2012 г.

Валентина Радинска >> Ние с Коко. Крикор Азарян отблизо

„Исках да покажа оня Крикор Азарян, когото малцина познават; да оставя завинаги върху хартията прекрасните мигове и любовта, която Бог ни даде, както и изпитанията, през които преминахме…“

Книгата е посветен на великия български режисьор, написана от съпругата на покойния театрал – поетесата Валентина Радинска и разказва за последните години на Крикор Азарян, за борбата му с коварната болест, както и за покойния им син Степан. В снимки, текстове и стихове Валентина Радинска разкрива непозната страна на Крикор Азарян, останала скрита за публиката. Освен лична изповед и вечен архив от спомени, книгата „Ние с Коко. Крикор Азарян отблизо“ е преди всичко документален роман, който съдържа много семейни снимки от личния архив на Азарян, негови фототипни записки, лична и обществена кореспонденция с приятели, институции и с медии, текстове, свалени от аудиозаписи, правени по време на последния му продължителен престой в болницата. Това е своеобразен дневник на твореца и личността Крикор Азарян, воден в любимата му тетрадка.

Издателство Enthusiast

Ние с Коко... в Хеликон

Нели Маргаритова >> Здравей, Рада! Книжка 1 от Тайни и вълшебства на улица Розмарин № 13

Старата кооперация на улица "Розмарин" № 13 е застрашена от събаряне. Необясним обрат в събитията я спасява в последния момент

Приключенията на малката умница Рада и нейното мързеливо бяло коте Милена.
Веселата компания ще разплете загадките, дълго пазени от старото здание.
Спасението на всички в кооперацията се крие в старо куфарче с таен код, но как да го отворят? Може би странното стихче с послеслов крие ключа към загадката? 

Добрината на Рада и едно пауново перо във вълшебна кутийка ще срещнат и сприятелят момиченцето с мистериозния Виктор, който поназнайва нещичко от чудеса и вълшебства! 

А ще успее ли котката Милена да изяде канарчето Суси?

Издателство Слово

Здравей, Рада!... в Хеликон

четвъртък, 15 март 2012 г.

Ран Босилек >> Патиланско царство

Веселите истории за Панчо, Данчо, Ганчо, Мика, Дана, Гана и баба Цоцолана

Събрани накуп най-забавните приключения на прочутите патиланци, любимо четиво на поколения български деца.

... Един път дойдоха бабините внучки, Гана, Дана, Мика. Те и трите бяха с плетени косички.
Най-малката още от прага завика:
- Бабо, бабо, знайш ли? Ще станем момчета! Днес ще ни острижат. Ще идем и трите.
- Къде? - пита баба.
- При бръснаря Яне.
- Туй няма да стане! Къде ще вървите? На нашта машинка трябва да извадим по-скоро парите! Почвай, Патилане!
- Не, не щем! Не може1
- Нас ще ни острижат "а ла гарсон", бабо. Патилан не знае! ( а ла гарсон значи, драги ми Смехурко, когато бръснарят някое момиче като момче залиже).
Но баба им викна:
- Вие какво знайте? От бръснар по-харно мой Патилан стриже! Хайде, Патилане!
И дорде усетят бабините внучки, до кожа им смъкнах меките косички. Патиланци същи и трите направих...

Издателство Пан


Сара Уинман >> Когато Господ беше заек

Роман за любовта във всичките ѝ форми

Това е книга за брат и сестра, за детството и порастването, за приятелството и семейството, за триумфа и трагедията и всичко помежду им.

Сара Уинман вади от шапката си не един и два заека в приключенски разказ за порастването... Въздействащ и оригинален дебют.“ Лайбръри Джърнъл


Издателство Enthusiast


сряда, 14 март 2012 г.

Алек Попов >> Телесни плевели

Шест истории - възможни и немислими, интригуващи и зловещи, екзотични, мистични и скептични едновременно

„Част от историите в този сборник са писани преди доста години - още във времената преди интернет, ако това има някакво значение. Други са писани неотдавна и за пръв път излизат в самостоятелна книга. Фантастиката винаги е имала и, както по всичко личи, ще има запазено място в сърцето ми. Истината е, че не бих могъл да си представя по-голямо наказание от това да пиша реалистично… Тази книга е своеобразен продукт на носталгията. Носталгия по един ярък, странен (учудващо невинен!) свят, изплувал от неспокойните вълни на младежкото въображение...” Алек Попов

Издателство Сиела


Кирил Топалов >> Българска възрожденска поезия. Антология

Поезията на възрожденските ни поети, схващанията им за поезията и за характера на литературния език, както и оценките и спомените за някои от тях на техни съвременници или изследователи


Антологията
излиза повече от три десетилетия след първото си, отдавна превърнало се в библиографска рядкост издание, събрало за първи път най-ценното от възрожденската ни поезия с изключителна прецизност по отношение на текстовете.

Изданието дава известна допълнителна информация за живота, възгледите, творчеството и значението на някои от представените в сборника автори.


Издателство Академия за балканска цивилизация


Българска възрожденска поезия. Антология в Хеликон

Българска възрожденска поезия. Антология в Books.bg

вторник, 13 март 2012 г.

Фьодор М. Достоевски >> Записки от подземието

„Най-доброто въведение в екзистенциализма, писано някога“

Достоевски изследва дълбините човешката психика в тревожните политически, обществени и духовни условия на руското общество през ХІХ век.

Той познава от първо лице всепоглъщащата страст към хазарта, познава богатството и бедността, безпаричието и страданието, политическите гонения, фалшивата смъртна присъда, каторгата.
Познава любовта...

В изданието са включени две от най-значимите му произведения: повестта  „Записки от подземието“ и романа  „Играч на рулетка“.

Издателство Захарий Стоянов


Записки от подземието в Хеликон

Записки от подземието в Books.bg

Калофер Русев >> Котка на фона на свастика

Неонацистка организация, масонскка ложа, древна тайна...

... И един инспектор, който трябва да спре домогванията на новия фюрер или той ще премине отвъд, за да се завърне като антроподемон, господстващ над света.

В края на Втората световна война, СС извършва тайни археологически разкопки в България в търсене на древни артефакти. Заплахата на неудържимата в Европа Червена армия, изправя командващия мисията офицер пред въпроса къде да бъдат укрити те...
Може би сред находките е и жезълът на древноегипетската богиня Бастет - дълго търсеният от хитлеровата върхушка ключ към господството на арийската раса и Третия Райх над света...

Авторът, Калофер Русев, е филолог. От 2000 г. до сега работи в системата на МВР – до 2011 г. в "Криминална полиция", а понастоящем - в ГДБОП, по престъпления, свързани с културно-исторически ценности.

Издателство Делакорт


Клайв Баркър >> Кървави книги [ т. 1 ]

„Видях бъдещето на ужаса... и то се казва Клайв Баркър“ Стивън Кинг

Клайв Баркър е един от най-популярните съвременни писатели в жанровете хорър и фентъзи, автор на над 30 книги до сега – романи, новели, сборници с разкази и пиеси, стихосбирки, част от които - в това число „Кървави книги“ и издадената у нас фантастична приказка „Абарат“ - са отличени с престижни литературни награди като „Уърлд Фентъзи“, „Бритиш Фентъзи“ и „Брам Стокър“.
Много от тях са филмирани („Хелрейзър“, „Кендимен“, „Среднощният влак за месо“). Но малко от екранизациите са успешни, защото Баркър, също като Стивън Кинг, притежава специфичен стил, който трудно може да бъде пресъздаден на лента.
Той е фантастичен, поетичен, метафоричен и сюрреалистичен, прозата му е едновременно страховита и красива, с много дълбочина и оригинални идеи.
Някои от историите му са гротескни и странни, други са плашещи, ужасяващи и шокиращи, трети са комично-забавни.
Но всички са написани със забележително черно чувство на хумор, с ирония към нравите и пороците на съвременното общество.

Издателство Колибри


понеделник, 12 март 2012 г.

Джон Ман >> Самурай

Историята на последния самурай – Сайго Такамори

И днес самураите заемат почетно място в романите, комиксите и филмите, посветени на Изтока, но каква е историческата истина за тях?

Разказвайки ни за съдбата на последния воин, Джон Ман майсторски разкрива същността на самурайските разбирания, традиции, обучение и култура.

От раждането си в подножието на вулкана Сакураджима до ритуалното си самоубийство  Сайго Такамори е пример за съвършения воин.
Въстанието, предвождано от Такамори, слага край на 250-годишната изолация на Япония.
А смъртта му бележи разпада на стария ред и раждането на нова епоха.

Издателство Ера

Самурай в Хеликон

Самурай в Books.bg

Биатрикс Потър >> Джемайма - патравата патица

Странно - люпило от патета, отглеждани от кокошка

Историята на Джемайма, патравата патица, която беше недоволна, че жената на стопанина не й даваше да измъти собствените си яйца...

Книга от Библиотека "Зайчето Питър"


Издателство Труд


Рангел Вълчанов >> Ура! Най-после и онемях!

Горчиви и весели спомени и истории

Артистична равносметка и весели опити за философски обобщения, пълни със скептицизъм, черпени щедро от житейския и творческия път на големия режисьор Рангел Вълчанов...



Издателство Жанет-45