събота, 8 септември 2012 г.

Айрис Мърдок >> Падение, но с чест

Най-дълго ще оцелеят паяците. Както и пластмасата, тя не гние. Това е. Що за планета!

Освен това няма смисъл да ми говорят за прогрес. Постигат едно, губят друго. Става автоматично. Няма как да спечелят. Сега плещят за щастие. Но какво е това? Те дори не знаят. Ако го притежаваха, щяха да си го кътат. А има и нещо друго. Копнеят за промяна на всяка цена и винаги ще копнеят, и винаги на всяка цена, и затова винаги ще водят войни, война след война, и отново война, докато на това земно кълбо не остане нищо друго освен бели кости, пластмасови торбички и необятно гъмжило от паяци.

Айрис Мърдок


Издателство Рива



Ричард Бах >> Джонатан Ливингстън Чайката

Съвсем скоро Джонатан Чайката отново беше сам, далеч навътре в морето, гладен, щастлив и отново се учеше да лети...

Вече бавно потъваше във водата, когато долови в себе си някакъв непознат, глух глас.
„Няма друг път. Аз съм чайка. Ограничен съм от собствената си природа. Ако бях роден, за да науча толкова много за летенето, тогава вместо мозък щях да имам изчислителна машина. Ако бях създаден за скоростни полети, щях да имам къси криле на сокол и щях да се храня с мишки вместо с риба. Прав беше баща ми. Трябва да забравя това безумие. Трябва да се върна у дома, при своето Ято, и да се задоволя с това, което съм - жалка, ограничена чайка.“
Гласът се стихна, а Джонатан се съгласи с него.
Нощем мястото на една чайка е на брега и отсега нататък, реши Джонатан, той ще стане нормална чайка. Така ще бъде най-добре за всички...

петък, 7 септември 2012 г.

Гор Видал >> Сътворението

Вечните въпроси за природата на човека и за неговото съществуване

„Да яздиш, да стреляш с лък, да казваш Истината“ - така гласи прочутата фраза, която изразява същността на персийското образование. Демокрит ми напомня, че гръцкото образование е почти същото, като се изключи казването на истината. Той знае наизуст съчиненията на йониеца Омир (също като мен слепец). Може и да е прав. Но тук в последно време традиционните методи бяха изоставени - според Демокрит допълнени - с появяването на една нова категория хора, наричащи себе си софисти. На теория от софиста се очаква да е способен в някое изкуство. На практика мнозина от тукашните софисти не притежават нито способности, нито дарба. Умеят единствено да си служат ловко с думите, но е трудно да се установи какво точно преподават, тъй като поставят под съмнение всичко - с изключение на парите. Те не пропускат да си осигурят добро възнаграждение от младежите в града...“

Издателство Сиела

Сътворението в Хеликон




Хърбърт Уелс >> Война на световете

"Представи си, че същества от друга планета внезапно кацнат от небето и завземат Съри, а после и цяла Англия."

Хърбърт Уелс така ярко си представил казаното от брат си, че много скоро започнал да пише историята на марсианското нашествие.

"Надали е нужно да напомням на читателя, че планетата Марс обикаля Слънцето на средно разстояние от сто и четиридесет милиона мили и получава от него едва половината от светлината и топлината, които получава нашият свят. Ако има нещо вярно в хипотезата за мъглявините, тя трябва да е по-стара от Земята и животът на повърхността на Марс трябва да е възникнал дълго преди да е застинало нашето земно кълбо. Положението, че по обем Марс е повече от седем пъти по-малък от Земята, трябва да е ускорило охлаждането му до температура, при която е могъл да възникне животът. Там има въздух и вода и всичко необходимо за поддържане на живи твари.
И въпреки всичко човекът е тъй суетен и толкова заслепен от суетността си, че до самия край на деветнадесетия век нито един писател не е изразил мнението, че разумните същества там може да са далече надминали или поне достигнали равнището на земния човек..."

Издателство Захарий Стоянов


четвъртък, 6 септември 2012 г.

Благой Шклифов >> На кол вода пиехме. Записки за Христовите мъки на българите в Егейска Македония през ХХ век

Автентични спомени на жители на Егейска Македония свидетелстват за нечовешките мъки, през които са преминали дедите ни в последния им опит да съхранят българщината, за жестокия геноцид върху тях, премълчаван и до днес от официалната ни история и държавна политика

През 1912 г. Егейска Македония попада в границите на Гърция.
Вместо свобода на егейските българи, съдбата отрежда жестока участ, особено през 30-те години на XX век при режима на ген. Метаксас.
Българският език е забранен със закон, хиляди са изселени, хвърлени в затвори или убити, а онези, които остават, живеят в болка, самота и страх.
И въпреки тежкия удар върху българщината в Егейска Македония, мнозина не напускат родните си краища, за да съхранят българските слово и дух...

Проф. д-р Благой Шклифов (1935–2003) е роден в с. Черешница (на гръцки Поликерасос), Костурско, Гърция. По време на Гражданската война в Гърция е евакуиран в Унгария, където завършва средното и висшето си образование – руска и българска филология. През 1964 г. се мести в София, а от 1971 г. е на работа в Института за български език при БАН.

Издателство Изток-Запад



Джузепе Модрич >> В България след Съединението

Един обективен поглед от Запад в зората на българското самостоятелно прохождане

Този обективен поглед фотографира страната ни, каквато е била тогава: млада, пълна с неопитност и ентусиазъм и - най-вече - с изключително голям потенциал.
Колкото до съдържанието, то дава основание да се открива още в онзи далечен период традицията на междукултурния диалог, присъща на страните, обединявани от общи цивилизационни идеали; автентични свидетелства за външните отношения и политическата и социалната обстановка в страната.
Особено ценно свидетелство представлява подробният разказ за личните срещи на автора с цар Фердинанд и Стефан Стамболов.

Издателство Сиела



понеделник, 3 септември 2012 г.

Ендре Кукорели >> Развалината. История на комунизЪма

Мислеха, че всичко ще си остане така и че никога няма да се разбере нищо

Мислеха, че това парче земя не съществува. Че не съществува полето на убитите хора и на измрелите животни. Че не съществуват нито този парцел, нито това гробище. Че не съществува тази Унгария.

Ендре Кукорели
говори за общата историческа съдба на Източна Европа и за живота си.
Ироничен, вглъбен, наподобяващ дисекция разказ за това, което източноевропейците биха искали да забравят.
Героят не изключва себе си от миналото, не твърди, че е бил само външен наблюдател на тоталитаризма, а с разтърсваща обективност препредава опита си от тоталитарната система.

Кукорели пише тази книга от '90-те години до днес, едновременно в саркастичен и в сериозен дух, преминавайки в света на комунизма от СССР до Източна Германия.

Издателство Ерго



Анатоли Кръстев и Тодор Касабов >> Ернам

... времето на Ернам, паралелният свят, изтича...

Далеч назад във времето легендарният шумерски герой Гилгамеш извършва един от най-ярките си подвизи: убива страховитото чудовище Хувава.

Това става причина за поредица от събития, чиято развръзка е на прага да настъпи едва в наши дни – ала не само в нашия свят. Последиците от това геройство ще дадат отражение и на съдбата на Ернам – паралелен свят, еднакъв и в същото време безкрайно различен; свят на магии и магьосници, на превъплъщенци и на обикновени хора, на воини и на предатели, на доблест и коварство.

На помощ е призован младият Антон. Той има да учи много, а времето на Ернам изтича...

Издателство Изток-Запад

Ернам в Хеликон

Ернам в Books.bg

неделя, 2 септември 2012 г.

Неда Проданова >> Дегустацията или как да опознаем виното

Сетивния свят на виното и процесите, които протичат по време на раждането му и през целия му живот

Да дегустираш означава да оценяваш и да избираш. Това е един от най-важните процеси в живота. Истинският дегустатор ще намери винаги точната дума, точното описание и и точната оценка за едно добро вино. Истинският дегустатор изгражда и борави с богат речник. Може би много от вас са забелязали как някои от “авторитетите” днес се повтарят в описанията на вината, имат бедна терминология, понякога грешно използвана, и изглежда, че една и съща характеристика сменя само наименованието на виното.

Scientia potentia est

Тази книга е като извор, от който читателят, дори и добре осведоменият, черпи знания… Из Предисловие

Хартиено издание и е-книга

Издателство Гурме Пи Си Ти И ООД