събота, 16 август 2014 г.

Даян Уейн Джоунс >> Подвижният замък на Хоул

Да си най-голямата от трите сестри в семейството си е лош късмет

   В земите на Игнари, където неща като бързоноги ботуши и мантии невидимки наистина съществуваха, бе голямо нещастие да се родиш най-възрастният от трима. На всички им бе ясно, че ще провалиш пръв и дори по-лошо, ако тримата поемете да дирите съдбата си.
   Софи Хатър бе най-голямата от три сестри. Не бе дете дори на беден дървосекач, което би ѝ осигурило някакъв шанс за успех. Вместо това родителите ѝ държаха магазин за дамски шапки в проспериращото градче на Маркет Чипинг. Майката на Софи бе починала когато тя бе на едва две годинки, а сестра ѝ Лети – на една – и баща им се бе оженил за младата им асистентка, красива блондинка на име Фани. Скоро Фани бе дала живот на третата сестра, Марта. Това трябваше да превърне Софи и Лети в грозните доведени сестри, но в действителност и трите девойчета израснаха красиви, въпреки че всички твърдяха, че Лети е най-прелестната от тях. Фани се грижеше за трите им с еднаква добрина и по никакъв начин не благосклонничеше към Марта.
   Господин Хатър бе горд и с трите си дъщери и ги изпрати да се изучават в най-доброто училище в града. Софи бе най-ученолюбивата. Четеше много и съвсем скоро осъзна колко малък шанс за интересно бъдеще има. За нея това бе голямо разочарование, но все още се чувстваше достатъчно щастлива, полагайки грижи за сестрите си и насърчавайки Марта да търси късмета си, когато му дойде времето. След като Фани бе постоянно заета в магазина, Софи бе онази, която се грижеше за двете по-малки сестри. Помежду им често имаше размирици. Лети въобще не бе благосклонна да бъде онази, която след Софи, щеше да има най-злочеста съдба.
   – Не е честно! – крещеше тя – Защо Марта да вземе най-хубавото, само задето е родена най-малката? Аз ще се омъжа за принца, ще видите!
   На което Марта винаги отговаряше, че ще свърши непорочно богата без да ѝ се налага да се жени никому.
   След което Софи ги разтърваше и поправяше дрехите им. Тя бе много пъргава с иглата. Измина време и започна да шие и дрехи за сестрите си. Имаше една тъмно-розова рокля, която бе ушила за Лети, Първомайския Ден преди тази история да започне, за който Фани бе казала, че изглежда като че ли е изкаран от най-скъпия магазин в Кингсбъри.
   По това време, всички отново започнаха да говорят за Вещицата от Запада. Говореше се, че Вещицата е застрашила живота на кралската дъщеря и кралят бе зааповядал на личния си магьосник, Магьосника Съливън да отиде в Запада и да се разправи с Вещицата. Изглежда Магьосника Сълиман не само се бе провалил да се отърве от Вещицата, но и бил убит от нея.
Така че, когато няколко месеца по-късно, внезапно на хълмовете над Маркет Чипинг се бе появил черен замък, бълващ тъмни облаци пушек от четирите си тънки, високи кули, всички бяха убедени, че Вещицата отново се е преместила от Запада за да започне да тероризира страната, какво бе направила преди петдесет години. Хората наистина много се изплашиха. Никой не излизаше навън сам, особено насред нощта. Това, което ги плашеше дори повече бе, че замъкът не стоеше на мястото си. Понякога бе високо черно петно върху северозападните възвишения, понякога се издигаше над скалите на изток, а друг път слизаше право по склона за да седне малко след последната северна ферма. Понякога можеш да го зърнеш да се движи, бълвайки от кулите си пушек на мръсни, сивкави облаци. Не отдавна, всички бяха убедени, че замъка ще следе в долината и дори Майорът се бе заканил, че ще изпрати някого при краля за помощ... Muse-bg.net

Издателство Студио Арт Лайн


Няма коментари:

Публикуване на коментар