понеделник, 18 ноември 2013 г.

Ренета Божанкова >> Хоризонти на дигиталната литература

За прехода от книжна към дигитална форма на съществуване на изкуството на словото

   На основата на теоретико-емпирични изследвания са определени специфичните черти на „дигитални” жанрови формации с различна „разделителна способност”. Предложен е теоретичен модел за идентифициране и изучаване на жанровете на дигиталната текстуалност.
   Определянето на характеристиките на дигиталните литературни жанрове става в точката на пресичане на две множества от характеристики – тези на литературните и тези на интернет жанровете. Собственият сюжет на изследването търси жанровите рамки, но предпочита да намира жанрови хоризонти.
   Разгледани са две двойки дигитални жанрови формации, като участниците в първата – литературните проекти в Интернет и дигиталните литературни карти – нямат отчетливи граници и представляват по-скоро повторително „сгъстяване” на признаци, отколкото жанров модел.
   Идентифицираният от нас жанров модел е приложен успешно по отношение на другата жанрова двойка - два от най-репрезентативните жанрови феномена в дигиталната литература, каквито са кибер поезията и блога (онлайн дневника).
   За първи път в български изследвания литературните блогове се разглеждат систематично от литературоведска позиция при прилагане на изследователски инструменти както на литературната жанрология, така и на литературната социология, обединени от интердисциплинарните подходи на дигиталната хуманитаристика.

Издателство УИ Св. Климент Охридски



Няма коментари:

Публикуване на коментар