понеделник, 6 април 2015 г.

Деница Дилова >> Тънкости на приготвянето

Разкази с рецепти

Дебютната книга на Деница Дилова залага капан с иронията, вложена в заглавието.
Това не е готварска книга.
Това е книга с разкази за животни, убити по смешен или ужасяващ начин, принесени в жертва на кулинарната глезотия на човечеството. В добавка има и рецепти, а илюстрациите към десетте разказа в сборника са направени от авторката.
Героите в Тънкости на приготвянето убиват невинни същества, за да ги „принесат в жертва на любовта, глада и абсолютната истина“. Има абсолютни истини, за които човек просто избягва да мисли.
Как точно умират охлювите и раците при готвене? В кое влагаме повече страст – в любенето или в яденето? Как е връзката между изпълнението на една рецепта и убиването на животно, предназначено за ядене?

   За мен изкуството на приготвянето започва много преди животното да се превърне в продукт, който се очаква да бъде обработен и гарниран, пише в послеслова авторката и продължава: Рецептите, които се споменават в разказите и които съм обобщила на финала на книгата, дават eдна методология – достатъчна, за да останете доволни, ако не сте ги пробвали никога.

Хартиено издание и икнига

Издателство Скалино


Няма коментари:

Публикуване на коментар