понеделник, 10 март 2014 г.

Добрина Желева-Мартинс >> Градоустройствени паралели

България и светът – хроника

   Тази книга e хроника, летопис или календар на събития, факти и явления в градоустройството и архитектурата на България, представени успоредно в балкански, европейски и световен политически, културен и професионален контекст.
   Целта на тази сравнителна и контекстуална хронология е да се създаде възможност за едно структурно, стереоскопично възприятие на историческия процес в областта на градоустройството и архитектурата, разгръщащи се на фона на балканската, европейската и световната историческа картина.
   Подбрани са фактите – репери и най-ярките събития в областта на обществено политическия и културния живот, които, погледнати в ретроспекция днес, по наша преценка, са определяли неговите, и в частност – архитектурно-градоустройствените, тенденции на развитие. Именно тези събития и факти представляват скелета на историята, те са съставили структурната историческа картина през периода ХIХ – ХХ в.
   Главна особеност на справочното издание, както на всички от този тип, е излагането на целенасочено подбраните историческите факти без всякакъв коментар за тяхното значение и степен на важност, без обяснения за причинно-следствени връзки и т.н. Друга специфична характеристика представлява самата форма на поднасяне на фактите – успоредно в две колони вървят данните – в едната за Европа, а в другата -за България. Тази форма залага иманентно сравнителното възприятие на фактите.
   Благодарение на начина на представяне на данните – едновременно диахронно и синхронно, за обикновения читател и особено за специалиста-историк, културолог, архитект, урбанист – фактите стават много по-изразителни, ясни и информативни, събитията и тенденциите – очевидни и обясними, улеснява се както ситуирането, така и обективната оценка за мястото, ролята и значението на всяко едно събитие, факт или явление, във всеки един исторически момент.
   Наред с най-важните обществено-политически събития, са посочени и най-важните научно-технически постижения, представляващи мощни лостове, доказали способността си да променят напълно хода на историята, каквито са например теорията на относителността или разбиването на атома. По същия начин, в областта на изкуството и културата са отбелязани най-известните имена на творци и творбите им, които по ментален и емоционален път са чертали стила на епохата. Творците в изкуствата влизат в резонанс с историята и света, отразявайки ги художествено – емоционално, но от своя страна самите те предопределят и мисленето, и емоциите, и поведението на цели поколения, формират художествените течения, включително, чрез невидимите подсъзнателни пътища направляват и градоустройството, и архитектурата.
   В областта на архитектурата и градоустройството са маркирани паралелно – за Европа и за България – закони, законови разпоредби и нормативни актове, концепции, теории, конгреси, проекти, конкурси, реализации, манифести на стилови течения, важни публикации – книги, статии, дискусии в професионалния печат, бележити дати, свързани със събития и живота на творци – архитекти, инженери, политици и др... Из Увод

Издателство АИ Проф. Марин Дринов



Няма коментари:

Публикуване на коментар