петък, 2 март 2012 г.

Стефан Дичев >> Пътят към София

Пътят към свободата, към мъдростта, към бъдното

"Сега те наближаваха София, дето генералът и щабът му имаха назначение в армията на маршал Мехмед Али. Ала тайното им стремление си оставаше Плевен, обкръжената крепост, дето от месеци вече се водеха упорити сражения. И докато яздеха след файтона, двадесетината щабни офицери, все англичани, от време на време се връщаха на  разговора за блокади и контраблокади, а после пак се заслушваха в нескончаемите ловни истории на огромния Фред Барнаби."

А от другата страна на Пътя са руските и финските войски, опълченците, революционерите, гражданите и селяните на българските земи...

Издателство Жанет-45

Пътят към София в Хеликон

Иван Вазов >> Хъшове

Кръчма в земята. На една страна оджак; до него полички с разни съдове. В един кът нечисто легло; вехти столове и маси; по стените накачени револвери и картини от българските въстания; надписи:  „Да живей Странджата, храбрият знаменосец“,  „Да пукне Мидхад паша!

В такава обстановка започва действието на Вазовата драма „Хъшове“, пригодена за театралната сцена по повестта му „Немили-недраги“.

Животът на българските емигранти във Влашко, техните борби и стремления, техните идеали, тяхната лудост... все в името на Свободата на Отечеството!


Издателство Захарий Стоянов

Хъшоне в Хеликон

Хъшове в Books.bg

четвъртък, 1 март 2012 г.

Ходорковски. Автобиографична книга

Автобиографията на Михаил Ходорковски излиза на българския пазар, но не е издавана в Русия, където едва ли ще бъде публикувана, докато на власт е Владимир Путин

Написана с помощта на журналистката  Наталия Геворкян, книгата съдържа истината  на Ходорковски за задкулисните политически и икономически игри в Русия през последните двадесет годни.

Макар и спорен в практиките си, осъден през 2003 г. и заточен в Сибир, където се намира и сега, Михаил Ходорковски се е превърнал в символ на опозицията срещу бившия и бъдещ президент на Руската федерация.

Издателство Millenium


сряда, 29 февруари 2012 г.

Ивлин Уо >> Завръщане в Брайдсхед

Изтънчена сатира на английското висше общество

Най-носталгичният и чувствен роман на Ивлин Уо, един от брилянтните стилисти в британската литература, "Завръщане в Брайдсхед" поглежда назад към времето на Златния век преди Втората световна война.
Той разказва истории за дистанцираност, превъзходство и високомерие, увлечения и любов, религия и обреченост в бързо изчезващия свят на традициите и привилегиите, който обитават представителите на висшето английско общество.

Издателство Фама

Завръщане в Брайдсхед в Хеликон

Завръщане в Брайдсхед в Books.bg


Трейлър на филма по романа

Хилари Мантел >> Вълци

Романът е носител на наградата за исторически романи Сър Уолтър Скот и британската награда Букър за 2009 г.

Вълци е измислена биография, разказваща за бързото израстване и силата на Томас Кромуел в двора на Хенри VIII.

Действието на романа се развива в Англия, през епохата на Тюдорите, в периода от 1500 до 1535 г.

Момчето от бедните квартали се превръща в забележителна ренесансова личност прозираща в бъдещето и в ловък политик, дърпащ конците на крале, въздигащ и низвергващ кралици, разиграващ по шахматната дъска на историята съдбите на кардинали, епископи и придворни дами - и поставящ държавния интерес над личния...

Издателство Еднорог

Вълци в Хеликон

Вълци в Books.bg

Крис Григоров >> Хог и неговата банда

Познавате Кристиян, нали? Онова жизнеутвърждаващо талантливо момче

Хог и неговата банда“ е първата книга от поредицата приключенски романи на Крис.

Това е разказ за вълнуващи морски приключения, жестоки пирати, смели моряци и храбри битки.
Кое ще надделее във вечната борба на доброто и злото?
Как може една обикновена вражда между два рода да се превърне в безсмъртната легенда на Седемте морета?

Издателство Ес принт


вторник, 28 февруари 2012 г.

Мишима Юкио >> Пролетен сняг

Пролетен сняг “ е един от основополагащите романи в съвременната японска литература 

Първа книга от тетралогиятаМорето на плодородието“, върху която Мишима Юкио работи от 1965 година до последните часове на живота си.
Освен „Пролетен сняг“ (1967), тя включва и романите „Побегнали коне“ (1968), „Храмът на зората“ (1969) и „Разпадането на ангела“ (1970).
Поредицата е посветена на живота в Япония от началото до 70-те години на ХХ век и проследява преражданията на един и същи дух в различни превъплъщения.

Действието в романа се развива в Токио през 1912 г. сред затвореното общество на императорския двор и старата аристокрация – свят, в който започват да се промъкват външни хора – богати и жизнени фамилии, необременени от традициите, което ги превръща в силни претенденти за социална и политическа власт.

Издателство Летера

Пролетен сняг в Хеликон

понеделник, 27 февруари 2012 г.

Владимир Набоков >> Прозрачни неща

Роман за историята на един човек - за годините, любовта, писателството, лудостта и метафизиката на паметта

Четири пътувания до малко селце в Швейцария, в течение на близо две десетилетия, определят живота на един американски издател, посетил за първи път селото като млад, заедно с баща си и където намира любовта. Във второто си пътуване той трябва да интервюира Р., талантлив и ексцентричен писател. Третото му пътуване включва трагедия, убийства и лудост. И накрая, четвъртото пътуване му дава възможност за размисъл върху бурното си минало.


Издателство Колибри

Прозрачни неща в Хеликон

Хенри Милър >> Тропик на Рака

"Идеите трябва да бъдат съчетани с действие. Ако в тях няма секс и жизненост, няма и действие."

Откровен разказ за сексуалността, забраняван в САЩ, "Тропик на рака" е роман, превърнал се в тест за свободата на словото в американското общество и предизвикал много дебати около  законите за порнографията.

Книгата е пълно потапяне в човешкото съзнание, състояние на медитация и размисли около терзанията на един млад писател във Франция.

Милър описва опита си в общността на парижката бохема в града, в който понякога е бил бездомен, където често страда от глад, мизерия, самота и отчаяние...

Издателство Фама

Джули Пауъл >> Джули & Джулия

Една скромна жена променя живота си, след като решава да приготви за една година 524-те рецепти от книгата на световноизвестната кулинарна майсторка Джулия ЧайлдДа овладееш изкуството на френската кухня

Джули описва кулинарните си опити в малката кухня на своя апартамент в блог, който я прави световно известна.

Книгата е и в основата на едноименния филм, в който Мерил Стрийп е в ролята на Джулия Чайлд, която раздава кулинарни инструкции, станали библия за мнозина, но и пародирани от самата им авторка. Тя живее щастливо с мъжа си дипломат (Стенли Тучи) в Париж. Животът й се променя, след като след 8 години писане тя издава книга с рецепти на френски ястия. Мерил Стрийп я играе забележително и интелигентно, показвайки неизчерпаемия ентусиазъм на героинята си.

Издателство Сиела

Джули & Джулия в Хеликон

Джули & Джулия в Books.bg


неделя, 26 февруари 2012 г.

Поп Минчо Кръстев >> Видрица. Спомени, записки, кореспонденция

Видрица“ е ръкопис на един български поборник и общественик от края на ХІХ век

Книгата представлява ценно пряко свидетелство за епохата на Българското възраждане с историческите данни, които предоставя за хайдутството, за делото на Васил Левски, за Старозагорското въстание и заточенията в Диарбекир.
Наред с тях са представени битът, моралът, обичаите и празниците на българите от  ХІХ век.

Житие, родова хроника, спомени, дневник, пътеписи, записки и кореспонденция...

Издателство Труд

Видрица в Хеликон

Видрица в Books.bg