събота, 25 февруари 2012 г.

Катрин Стокет >> Слугинята

Три необикновени жени в американския юг, в средата на ХХ век

"Приключвам с готвенето чак в шест часа, два часа по-късно от обикновено. Знам, че няма да имам сили да почукам на вратата на Лувиния. Ще отида утре, след като приключа с почистването на пуйката. Тътря се бавно от автобусната спирка и едва си държа очите отворени. Завивам по "Джийсъм". Пред къщата ми е спрял голям бял кадилак. А на предните стълби седи госпожица Скийтър с червена рокля и червени обувки, крещящи като мегафон."

Твърде различни, тези жени се събират около дързък проект, който ще изложи живота на всички им на риск. Те обаче ще поемат този риск, защото се задушават в ограничените порядки и закостенялото мислене на раздираното от расистки проблеми американско общество.

Издателство Enthusiast

Слугинята в Хеликон

Слугинята в Books.bg

Южнячки, филмът по книгата, има четири номинации за Оскар

петък, 24 февруари 2012 г.

Вирджиния Улф >> Между действията

"Между действията" - последният роман на Вирджиния Улф, публикуван през 1941 г., малко след нейното самоубийство, - е книга, изпълнена със скрити послания и алюзии

В едно английско село, малко преди Втората световна война, в една къща, се събира група от хора, честващи традиционно деня на английската история, чрез театрална игра.
Тревожното очакване на войната витае във въздуха, а взаимоотношенията между героите, техните страсти и надежди, са представени чрез сходствата и различията им - с брилянтна и загадъчна игра на думи.
Един ден изпълнен със силни чувства, със скрити действия, изживян болезнено... свършва.

За да се върне спокойният, нормален живот.

Издателство Унискорп


Постна кухня

От следващата седмица започва Света Четиридесетница [ Великденски пост ]

Избрани 150 рецепти за полезни, здравословни и вкусни постни ястия.

Книгата включва разделите:

* Салати
* Предястия
* Супи и чорби
* Варени и задушени ястия
* Печени ястия
* Пържени ястия

Издателство Скорпио

Постна кухня в Хеликон

Майн Рид >> Конникът без глава

Ужасяваща и странна история, вдъхновена от тексаска народна приказка, любима на поколения читатели

Двама мъже спорят за сърцето на красива млада дама в Тексас през ХІХ век.
Войната с Мексико е все още в спомените на всички. Набезите на индианците и безжалостни бандити са заплаха за заселниците.
Арогантният и отмъстителен Касий Къхуун и бедният ловец на мустанги Морис Джерълд се изправят един срещу друг, в името на любовта на Луиза Пойндекстър.
За да елиминира съперника си, Къхуун измисля жесток план - братът на Луиза, младият Хенри Пойндекстър, е убит. Всички улики сочат, че Морис Джералд е убиецът.
Зловещ ездач е забелязан в околностите на плантацията Пойндекстър - конник без глава!
Дали духът на Хенри Пойндекстър вика за отмъщение?
Дали това е самият дявол?

Издателство Емас


четвъртък, 23 февруари 2012 г.

Жозе Сарамаго >> Пътуването на слона

"... първата крачка на изключителното пътуване на един слон до австрия, което се каним да разкажем, е била направена в кралската спалня на португалския дворец, горе-долу по времето, когато хората се прибират в леглото за нощна почивка."

Легендарното и абсурдно пътуване на слона Соломон от лисабон до виена – пътуване с безброй перипетии, срещи и изпитания и за слона, и за свита му.

Странната група се сблъсква с политически машинации и религиозна алчност, посрещат я с учудване, със страх, с враждебност или с всенародно ликуване.

Иронична притча за човешката глупост.


Издателство колибри


Пътуването на слона в Хеликон

Пътуването на слона в Books.bg

Кен Киси >> Полет над кукувиче гнездо

"Бях твърде млад, за да бъде битник и твърде стар, за да бъде хипи" Кен Киси

Странното, бунтовно поведение на Рандъл Патрик Макмърфи, дребен мошеник, симулирал лудост, за да се спаси от правосъдието, е на път да разбие на пух и прах железния ред в отделението на психиатричната клиника, въведен от сестра Рачид.
Макмърфи се противопоставя на деспотичната медицинска сестра и нарушава правилата, което води до постоянни конфликти между тях.
Той подбужда и останалите пациенти да търсят своите права, в стремеж към едно по-човешко съществуване.
Скоро избухва истинска жестока война...

Едно мъдро и трагично пътуване към свободата, към личния избор, защото, както казва Макмърфи "Но поне се опитах"...

Издателство Фама


сряда, 22 февруари 2012 г.

Надя Пери >> Стара градска кухня

Вкусни рецепти и полезни домакински умения от стария градски бит

Книгата ще ни покаже начините, по който нашите баби са приготвяли храната.
Ще ни научи да правим запръжки, застройки и да сгъстяваме сосове.
Запознава ни и с най-често използваните кухненски мерки.

Разделите включват - Салати, Чорби, супи и бульони, Ястия без месо, Ястия с риба, Ястия с птици и дивеч, Ястия с месо, Гарнитури, Сосове, Тестени изделия и десерти, Напитки, Домашно консервиране, Домашно приготвени сладка и мармалади.


Издателство Хомо Футурус


Захари Карабашлиев >> 18% сиво

"Гледам фрезиите във вазата на стъклената масичка. Мъртви фрезии в мътна вода, останали след нея."

Зак - трийсет и няколкогодишен бивш фотограф, а сега служител в калифорнийска фармацевтична компания минава границата с Мексико, за да удави тъгата си в алкохол и секс, девет дни след като любовта на живота му, Стела, го е напуснала. В края на тази нощ в Тихуана, той попада на кървава сцена, намесва се, за да спаси чужд живот и едва не загубва своя. Зак по чудо успява да се отърве жив и със задигнатия от нападателите си ван се връща в Калифорния преди разсъмване...

"Ще правя йога, ще си отворя чакрите, ще повтарям ОМ, докато изчистя мозъка си, ще ям ориз с ръце, ще пусна брада, ще стоя на главата си..."

Издателство Сиела

18% сиво в Хеликон

18% сиво в Books.bg

Кърт Вонегът >> Закуска за шампиони

Един роман-съобщение от Създателя на Вселената отприщва бентовете на бесовете

Срещата на двама застаряващи мъже - писател-фантаст и търговец на коли - е ключът, който разтваря бездните в обществото - от политиката и свободния избор, до лудостта, любовта и силата на идеите...

Смешна, тъжна и безпощадна. Чудесна книга.


Издателство Прозорец


вторник, 21 февруари 2012 г.

Иво Андрич >> За любовта и жените. Разкази

Обич, страст и клетви за мъст. Безумна лудост и кипяща кръв. И все тази балканска любов

В този сборник с непубликувани досега в България разкази на Иво Андрич, ще прочетем истории за любов, за реалност, за будни сънища, за мъже омаяни от красиви моми и разпътни красавици, за клетници, за блажени мечтания и мрачни терзания - погледът на писателя към отминало време и към всевечните човешки изпепеляващи страсти.


Издателство Дамян Яков


Христо Кърджилов >> Свински парчета

Гротеска за пропилените мечти и "спасението" от реалността в кръчмарските вечери по времето на социализма

"Питейното заведение „Мусала“ не водеше частен, изолиран живот от къщата, под която се намираше. Напротив. Някои живущи от горните етажи се виждаха (и помежду си) по-често долу, отколкото по стълбите или в асансьора. Когато човек заставаше пред входа на кооперацията, изникваха три възможности, които еднакво примамваха. Ако свиеш вляво, се насочваш към магазина на бай Ненчо за бутилиран и наливен алкохол, с умело разгърната търговска площ, складови помещения и наети от притежателите на етажната собственост мазета за изби. Най-вдясно беше вратата на „Мусала“. Встрани от нея, обратно към входа на сградата, се нареждаха витрини, които отразяваха неспирния вървеж по тротоара, припрения ход на автомобилите и тролеите, които тежко се въртяха на завоя като претоварени гемии..."

Една метафора на безвремието за много поколения българи.

Издателство Сиела

Свински парчета в Хеликон

Свински парчета в Books.bg

Гордън Далкуист >> Стъклените книги на крадците на сънища

Приключенията на любопитна млада госпожица, наемен убиец и чалнат доктор, които трябва да разкрият и осуетят мистериозен и зловещ комплот

Дебютният роман на Гордън Далкуист е приковаващ вниманието фентъзи трилър плюс научна фантастика и всичко това, на фона на своеобразна викторианска епоха.

Изчезващи проститутки.
Магически сини кристали.
Отровни градини...

И още много, в това малко претрупано, но добро и забавно четиво.


Издателство Бард




понеделник, 20 февруари 2012 г.

Шарл Бодлер >> Изкуственият рай

За връзката между наркотиците и поетичното творчество

 Бодлер описва ефектите на наркотиците върху творческата натура и обсъжда начина, по който те биха могли теоретично да помагат на човечеството в мечтата му за постигането на "идеалния" свят.

"Пороците на човека са доказателство за склонността му към безкрайното. Но това често е погрешен път."

Издателство Стено


Алекс Конър >> Тайната на Рембранд

Вековна конспирация е на път да се разкрие, причинявайки опустошения

Три жертви на ужасяващ сериен убиец, вилнеещ из Ню Йорк и Лондон.

Защо са били убити?
Кой друг е в списъка на убиеца?
Може ли да бъде спрян?

Вдъхновен от реални събития в живота на великия художник, "Тайната на Рембранд" е завладяващ трилър, в който са вплетени жестоки убийства в съвремието, задкулисните игри на търговията с картини и дълбоко пазената тайна на един от най-известните живописци в света.


Издателство ИнфоДар



Йордан Василев >> Това се случи пред очите ми

Събитията от близкото ни минало през погледа на един очевидец и участник

 В първата книга от своите спомени Йордан Василев ни разказва от първо лице за възникването на неформалните движения в България, падането на Тодор Живков, Кръглата маса, президента Желев, първото демократично правителство на СДС, политическите битки и мандата на Петър Стоянов - първият демократично избран президент на България, - несъмнено въвел европейската цивилизованост като политически модел в българските обществени отношения.

"За историята две десетилетия са твърде кратко време, но за един човешки живот това е дълъг период, в който се побират редица съдбоносни събития. Но обществената ни памет, за съжаление, е твърде капризна и неустойчива. Когато споделих с Петър Стоянов намерението да напиша документална книга за периода на неговото президентстване, той се усмихна и с недоумение запита, редно ли е да се пише книга за жив човек. Отговорих му, че става дума за отрязък от националната ни история и ще се опитам да представя най-важните събития и факти, на които бяхме свидетели, защото иначе те ще потънат в забвение."

Издателство Изток-Запад


неделя, 19 февруари 2012 г.

Мона Чобан >> Доста

"Доста време чака тази книга - да й дойде времето, да й се измисли корица, да влезе в печатница. Доста! Е, времето й дойде. А коя е Доста, който пожелае може да научи веднага..." Мона Чобан

Минало и настояще се преплитат в едно пътуване към уединението и тишината, предприето от героите на романа, едно пътуване от космополитния Париж, към малко село в Родопа планина.
Въвлечени в странни приключения и събития изпълнени с мистика, опознали другите и себе си, те стигат до величието на Прошката...


Издателство Адвъртайз ООД


Доста в Хеликон

Доста в Books.bg