петък, 20 април 2012 г.

Ърнест Хемингуей >> За кого бие камбаната

Различни човешки съдби, странни обстоятелства, любов, омраза, отмъщение и един мъж, изправен пред лицето на Смъртта

"Най-цялостният, най-задълбоченият и най-истинският роман на Хемингуей.
Любовните сцени между Джордън и Мария са най-добрите в американската литература, превъзхождат значително всичко подобно." Дж. Доналд Адамс

Романът е том 7 от Поредицата Колекция Хемингуей


Издателство Унискорп


Джани Родари >> Приключенията на Лукчо

Как храбрият Лукчо се бори срещу несправедливото отношение към зеленчуците от страна на плодовата аристокрация начело с принц Лимон и прекалено гордия дон Домат

"Какво искате, щом някой се роди лук, често си има работа със сълзи.
Лукан живееше с децата си в една дървена барака, малко по-голяма от щайга за зеленчук. Богаташите, които минаваха покрай тях, извръщаха носове с погнуса.
— Боже мой, как мирише на лук! — казваха те и подвикваха на кочияша да кара по-бързо.
Един път из тези места трябваше да мине и владетелят принц Лимон. Придворните се безпокояха за неговия нос.
— Какво ще каже негово височество, когато усети миризмата на бедняците?
— Бихме могли да ги парфюмираме — подсказа главният церемониал майстор.
Веднага една дузина лимончета бяха изпратени, за да парфюмират бедняците. Те оставиха вкъщи сабите и оръжието си и помъкнаха варели и пръскачки. Варелите бяха пълни с одеколон, парфюм от теменужки и българска розова вода, най-хубавата в света."

Издателство Пан




четвъртък, 19 април 2012 г.

Александър Шпатов >> Календар с разкази

Четиринадесет кратки разказа, които винаги започват познато, но не винаги свършват така. Напротив...

"Това са разкази, написани с похватите на комичното и ироничното, които определено могат не само да ви усмихнат, но и да ви докарат до абсолютен изблик на естествен смях..."

Александър Шпатов е завършил Американския колеж и Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
Той е от младото поколение български автори, намерили себе си в градската тема.
Автор е и на книгите с разкази „Бележки под линия“ (2005) и „Разкази под линия“ (2008).

Издателство Enthusiast

Календар с разкази в Хеликон

Календар с разкази в Books.bg


сряда, 18 април 2012 г.

Лао Дзъ >> Дао Дъ дзин: Канон за Пътя и добродетелите

Лао Дзъ сякаш е положил съзнателни усилия да прикрие своите следи и да остане анонимен. Това, което е известно за него, граничи с легендата

Според мита Лао Дзъ се е срещал с един друг китайски мислител, Конфуций. Самият Конфуций веднага разпознал в лицето на Лао Дзъ истинския мъдрец и съпоставил двамата — себе си причислил към хората, които цял живот търсят истината, а Лао Дзъ — към тези, които носят знанието по рождение.


„Верните слова не са красиви,
красивите слова не са верни.
Мъдрият не спори,
спорещият не е мъдър ... “

„Достоверните слова не са красиви.
Красивите слова не са достоверни.
Добронамерените слова не са риторични.
Риторичните слова не са добронамерени.
Знаещият човек не се самоизтъква.
Самоизтъкващият се човек не знае.“

Издателство Икон

Дао Дъ дзин в Хеликон

Кърт Вонегът >> Докато простосмъртните спят

Шестнайсет разказа, във всеки от които присъства истинският голям Вонегът

"Хлапак на десетина години се изтъпани пред Джордж:
– Ей, господине, ха на бас, че знам, как го правиш. Вътре си скрил джудже.
– Никой досега не се беше сетил – призна си Джордж. – Но сега, след като го обяви на всеослушание, май ще трябва да пусна джуджето. – И с жест повика Джени да се присъедини към него на тротоара.
Очаквах тя да се затресе и задрънчи като трактор, понеже тежеше над триста кила, но чевръстата й походка бе съвсем в тон с красивото й лице. За пръв път бях свидетел на подобно надделяване на съзнанието над материята. Напълно забравих, че си имам работа с хладилник. Пред мен стоеше истинска жена.
А тя се притисна кокетно към Джордж:
– Какво има, любими?
– Номерът се провали – рече Джордж. – Тоя малък умник се усети, че вътре има джудже. Та реших да го пусна на чист въздух, пък и да се запознае с тоя-оня от тези мили хора. – Направи необходимата пауза и придаде нужния тъжен израз на лицето си, та народът да се убеди, че наистина му предстои да види джуджето.

Изведнъж нещо забръмча, чу се тихо щракане и вратата на Джени се отвори. А зад вратата й имаше само студен въздух, никелирана стомана, порцелан и чаша портокалов сок. Зяпачите изпаднаха в пълен шок – такава външна красота и човешко поведение, а отвътре – само мраз."

вторник, 17 април 2012 г.

Франсоаз Саган >> След месец, след година

Любовта е като болест, като интоксикация. Мисля, че хората могат да бъдат щастливи заедно известно време, но никога – цял живот. Франсоаз Саган

Група млади парижани, люшкащи се между празнотата и любовните афери помежду си, между безсмислието на живота и стремежите си.

И въпреки всичко, всеки от героите крие дълбоко в проядената си от грехове плът своя съкровен копнеж, търсейки щастие и любов, но без да вярва в щастието или любовта...


Издателство Фама


Харуки Мураками >> След мръкване

Някои молят времето да спре своя бяг, други го побутват в гърба, молят го да ускори своя ход

Но когато последният влак потегля от гарата, странни неща започват да се случват, настъпва странен час. И нощта не е нощ. Търпението ни се изчерпва...

"Бесни електронни звуци. Група колежани се изнизват от бар. Тийнейджърки с искрящо избелени коси, пращящи от здраве крака, стърчащи изпод микро-миниполи. Мъже с тъмни костюми, тичащи по диагонални пешеходни пътеки, за да хванат последните влакове за предградията. Дори и в този късен час викачите пред караоке баровете крещят, за да привличат клиенти. Излъскано черно комби се плъзга по улицата и сякаш оценява обстановката през оцветените си в черно стъкла. Колата прилича на дълбоководно чудовище с приспособили се органи и кожа. Двама млади полицаи патрулират по улицата с напрегнати лица, но никой като че ли не ги забелязва. По това време кварталът играе по свои собствени правила. Сезонът е късна есен. Няма вятър, но въздухът носи мраз. Датата всеки момент ще се смени..."

Издателство Колибри

След мръкване в Хеликон