събота, 28 юли 2012 г.

Жул Верн >> Децата на капитан Грант

Приключения, приключения... Неописуеми трудности, сблъсъци с избягали каторжници, пирати, човекоядци, прекосяване на Андите, Нова Зеландия, Австралия и аржентинските пампаси... в името на спасението на капитан Грант

... Лорд Гленарван взе веднага писалката и написа без колебание следното:
На 7 юни 1862 година тримачтовият кораб „Братания“ от Глазгоу претърпя корабокрушение край бреговете на Патагония в южното полукълбо. Запътили се към сушата, двама моряци и капитан Грант ще се опитат да достигнат континента, където ще бъдат пленени от жестоки индианци. Те хвърлиха този документ при… градуса дължина и при 37°11 ширина. Спасете ги, иначе ще загинат.
— Много добре, скъпи Едуард — каза леди Елена. — И ако тия нещастници видят отново родината си, на вас ще дължат това щастие.
— Ще я видят — отговори Гленарван. — Този документ е толкова пълен, така ясен и точен, че Англия няма да се поколебае да се притече на помощ на три свои деца, изоставени на един пустинен бряг. Това, което тя направи за Франклин и толкова други, ще го направи днес и за корабокрушенците от „Британия“!
— Но тия нещастници — поде леди Елена — имат без съмнение близки, които оплакват тяхната загуба. Бедният капитан Грант, може би има жена, деца…
— Права сте, скъпа леди, и аз вземам грижата да ги уведомя, че още не е загубена всяка надежда. А сега, приятели, да се качим на палубата, защото наближаваме пристанището!...

Издателство Емас

Децата на капитан Грант в Хеликон

Децата на капитан Грант в Books.bg

петък, 27 юли 2012 г.

Станислав Стратиев >> Драматургия: Избрано. Т. 2

Всяко сако е било преди това овца. Ако вие сте превърнали междувременно овцата си в сако — това си е ваша работа, ние с личните работи на гражданите не се занимаваме. Но и тогава ще трябва да си платите данъка и глобите — за периода когато сакото е било овца.


Изданието включва пиесите:

- Римска баня
- Сако от велур
- Рейс
- Максималистът
- Животът, макар и кратък
- Мамут
- От другата страна
- Празни стаи

както и сценариите

- Оркестър без име I и II част.

Издателство Труд



Марио Варгас Льоса >> Кой уби Паломино Молеро

Брутално убийство, загадъчно потулено от военната бюрокрация, което ни връща в Перу от 50-те години на XX век

Жертвата е Паломино Молеро, новобранец от военновъздушната база в Талара, намерен обесен със следи от жестоки мъчения. Решени да разкрият престъплението, лейтенант Силва и неговият помощник Литума пренареждат пъзела на невъзможната любов между бедния метис и богато бяло момиче, дъщеря на полковник от военната каста в свят, в който властта и корупцията успяват да превърнат истината в множество различни истини. Неочакваните поврати в повествованието, комичните ситуации и разказваческото майсторство на големия перуански писател създават напрежението, присъщо на всеки трилър, а краят му потвърждава печалната истина, че колкото и да се старае, честният индивид е безсилен срещу мощните структури на корумпираната власт.

Издателство Колибри



четвъртък, 26 юли 2012 г.

П. Г. Удхаус >> Джийвс и Устър

Е, гледали сте поредицата със Стивън Фрай и Хю Лори... Но четенето на Удхаус е друга работа...

“Когато най-накрая чух в телефонната слушалка дълго чакания глас на Джийвс, аз се развълнувах като загубено агне, което след дълга раздяла с майката овца най-сетне е успяло да я зърне в другия край на поляната.”

Бъртрам Устър

“Писането на моите истории винаги ми доставя огромно удоволствие. Но измислянето направо ми взема здравето. Не можеш да измисляш сюжети като моите, без да те обхваща съмнение от време на време, че нещо сериозно се е повредило в двете полукълба на мозъка ти...”

П. Г. Удхаус

Издателство Кронос

Джийвс и Устър в Хеликон


Мери Шели >> Преображение

"Преображение" е шедьовър на готическата литература. Клара Келар Бел

Сборникът с разкази предлага вълнуващи сюжети, развлекателност на повествованието и правдиво отражение на духа, скован от условностите.

В книгата Шели издига в култ рамките на готическата литература, съчетавайки по недвусмислен начин модерното, философската вглъбеност и интригуващата нравственост.

Сред любопитните илюстрации в книгата се откроява и портрет на великия поет лорд Байрон, който има роман със сестрата на Мери - Клеър Клеърмонт. Аглика Георгиева


Издателство Фама

 Преображение в Хеликон


сряда, 25 юли 2012 г.

Джон Фаулз >> Момичето на френския лейтенант

Необикновен английски роман за възможната и невъзможна любов

Действието се развива през динамичната втора половина на XIX век във викторианска Англия и е богато на паралели в исторически, обществен и личен план.
Загадъчната Сара е двигател на събития, които от малко крайморско градче в Англия преминават през Лондон, стигат до Америка и се връщат в артистичен лондонски квартал за неочаквани срещи и свободно избрани развръзки.
Наранена от непочтен "френски лейтенант", на когото е помогнала след корабокрушение, Сара е обречена да изкупва вината си пред обществения морал, когато е забелязана от млад джентълмен с интереси към природните науки , сгоден за подходящо невинно и неопитно момиче.

Издателство Сиела



Деян Енев >> Българчето от Аляска. Софийски разкази

От Железните скали на всекидневието, към Сребърните планини на поетичните спомени

Книгата е в три части. Първата, това са Железните скали на всекидневието. Двадесет разказа, в които героите са необикновени в своя обикновен живот. Мая, с дилемата да избира между любовта и обичта към своя баща. Мариана и порасналата й дъщеря, с нейната кротка и ненатрапчива мъдрост. Дъщерята на циганина Мето, красива и без време застаряла в невъзможността да избяга от съдбата си. И трите пръста на малкото цигане, на което пътят е предварително предначертан. Тъмните майчини очи, които гледат заминаващия влак. Който ще я раздели задълго със сина й, българчето от Аляска. Ина, с нейните тридесет и пет години, които са я отдалечили от желаната още като малка нейна собствена сватба. Семейство Маринови, които са намерили препитанието си, но са загубили доверието на четиригодишната си дъщеря. И още Поетът, Джуджето, Лимонаденият Джо…

Втората част е само в един разказ. Посветен на тази, с която авторът все още може да пътува към Сребърните планини, а това е повече от едно истинско пътешествие… Което понякога е чудесно, макар и само до зелените маси на близкото пазарче около стадион ”Раковски” например.

И накрая, третата част. Където всичко е поезия. Поезията на стара София, ех, колко стара, само преди тридесет години я имаше Софийската зоологическа градина в центъра на града. Читалище „Светлина” светеше с неповторим блясък, имаше я и антикварната книжарница на ” Графа” със сатенените ръкавели на възрастния мъж, който изкупуваше книгите. Докторската градина и близката Английска гимназия, незабравимото кино ”Урвич” и къщата на Яворов. Улица ”Кестенова гора” и старите тухларни на мястото на сегашния Южен парк. Антикварното пазарче до ”Кристал” и малкото трамвайче към Бояна, покрай онова изумрудено блато и младостта ни. Любомир Николов

Издателство Сиела



Крикор Асланян >> Моят роден град София

Особено важно място в живота на софиянеца заемаше Борисовата градина. Със своята огромна площ, множество пейки и беседки, вечерно време бе място за ученическа любов

"В моето детство всяка вечер улиците се миеха със силни струи вода. И то каква вода - студена и сладка, пивка като божествен еликсир. Сега, за да пиеш тази вода, трябва да се качиш на Витоша, да отидеш до хижа "Еделвайс", а в моето детство тя течеше от чешмата на всеки софийски дом. Не можеше да задържиш ръката си повече от минута под течащата вода, ръката ти замръзваше - толкова беше студена.

Лятно време, разхождайки се по улиците, десетки чешмички те подканваха да уталожиш жаждата си с ледено студената вода. Какви красиви чешмички имаше - "Пикльото" в градинката на Военния клуб, "Св.Георги" в градинката на Московска и Раковска, "Котката с вдигната опашка" на пл. Възраждане, фонтанчето от червен гранит пред красивата сграда на Университета и десетки други, в паркове и градинки или просто на ъгъла на улицата. Днес са останали много малко от тях и то повредени, със счупени кранове или просто спрени за икономия на вода.

Чужденците наричаха София град-градинa. На всяка крачка дошлият от провинцията или от странство (тази дума се използваше вместо чужбина/, се натъкваше на безбройните зелени площи на София. Борисовата градина, Детската градина (унищожена и превърната в Паметник на съветската армия/, градинката пред Университета, градинката срещу Военния клуб, Градската градина, градинката на пл. Такев, градинката пред Централната баня - тук можеше да си пийнете и топла минерална вода..."

Издателство Ман Роли Принт



вторник, 24 юли 2012 г.

Григор Николов >> Български загадки

Нов прочит и неизвестни факти и случки от новата, и не толкова нова родна история

Книгата обхваща политическите борби и влечения, отношението на държавата към богатите българи, както и на същите тези българи към нея, тежненията защо ли да станем европейци, като сме се вписали твърде отдавна в света, развенчава и някои дългогодишно насаждани в родната история с натрапчивостта си митове: „Този е добър, а онзи е злодей!”

Книгата включва материали за съдбите на Апостола Левски, Христо Ботев, Гоце Делчев, Борис III...

За незаслужено забравени българи като Анжело Куюмджийски, Съби Димитров, авантюристите братя Никола, Тодор, Лазар, Михаил и Борис Иванови, организатори на убийството на сваления министър-председател Стефан Стамболов. Какъв е по народност създателят на Велика Сърбия ген. Никола Пашич и защо българи взривяват Американското посолство в София през 1922 г.

Издателство Сиела



понеделник, 23 юли 2012 г.

Реймънд Чандлър >> Сбогом, моя красавице

Филип Марлоу става все по-добър в изкуството да яде бой

Бе топъл ден към края на март и аз стоях пред бръснарницата, загледан нагоре към биещата на очи неонова фирма на едно заведение за закуски и хазарт на втория етаж, наречено „При Флориан“. Някакъв мъж също гледаше надписа. Втренчил се бе в прашните прозорци с унес, също като дрипав емигрант, който за пръв път зърва Статуята на свободата. Бе едър мъж, но не по-висок от два метра и не по-широк от камион за бира. Стоеше на около три метра от мен. Ръцете му висяха свободно и между огромните му пръсти димеше забравена пура...


Издателство Унискорп






Аркадий и Борис Стругацки >> Обитаемият остров

2157. Пилотите от Групата по свободно търсене бродят из просторите на Вселената

Какво трябва да направи един скучаещ млад човек, живеещ през 2157 г. на Земята – идеално място без никакви проблеми. Естествено трябва да търси нови неизследвани планети из Вселената.

Точно така Максим Камерер попада на Саракш – свят, преживял скорошен ядрен конфликт.

Обитаемият остров, на който се озовава – Страната на неизвестните отци, е тоталитарен, изпълнен със социални проблеми и несигурен. Правителството манипулира населението чрез система от кули, които изпращат над страната хипнотични излъчвания...

Издателство ИнфоДар