събота, 28 март 2015 г.

Марио Варгас Льоса >> Лудориите на лошото момиче

Кое е истинското лице на любовта?

   Усетих сърцето ѝ – туптеше ритмично, сякаш в мен. Гневът ми се бе изпарил и вече бях изпълнен с разкаяние, че я ударих и я накарах да страда, докато се любех с нея. Целунах я нежно, като се опитвах да не я събудя, и прошепнах безгласно в ухото ѝ:
   – Обичам те, обичам те, обичам те.
   Не спеше...

Много рано Рикардо вижда сбъдната мечтата, която носи в сърцето си, откакто се е родил в Лима: да живее в Париж. Ала срещата с юношеската му любов ще промени всичко.
Младата жена – едно невъзможно съчетание от бунтарство, авантюризъм и прагматичност – ще разтърси добре подредения свят на неговите амбиции.

Издателство Хермес


Вера Мутафчиева >> Семейна сага. Разгадавайки баща си. Бомбите

Две родословия – една история на предци и потомци

   Сега си давам сметка колко примирени, без капка злоба спрямо своето тежко битие са били тогавашните стари хора. Което означава – мъдри. А понеже животът не им предлага никакви гратис хубавини, умеели да си ги измислят сами. Ето, прабаба си изнамерила като наслада движението – неприсъщо за онези женици...

   Всичките ми близки, които отбягваха да говорят за прабаба, отдавна са при нея. Дали би им се харесало, ако забравехме имената им...

***

   Чак сега се досещам защо толкова рядко сме се виждали с баща си: трябвало е да избира между тютюна и нас, предпочитал е тютюна. А що ли е изтърпявал по време на двучасовите си лекции? Иначе из улицата пушеше без да спре.

***

   Прочее, реших да бъда силна. И храбра. Допусках, че трудности ще срещна, но навярно ще им свикна. През месеца, когато България най-после откровено оплакваше хиляди избити из подземия и по синори, десетки хиляди изтезавани, овдовели, осиротели в дълголетната и негласна гражданска война, някакви там трудности ми се чинеха дребна работа.

Издателство Жанет 45