събота, 10 март 2012 г.

Шарл Перо >> Приказки

Народната приказка с богатия си изразителен език, много хумор и нравствено послание играе ролята на възпитателно средство и дава простор на въображението - Шарл Перо

В това богато илюстровано издание са събрани най-хубавите приказки на Шарл Перо.
Вълшебният свят свят на приказките, в който доброто винаги побеждава, ни среща с красивата Спяща красавица, доверчивата Червена шапчица, находчивия Котарак с чизми и дарения с необикновен ум Рике с кичура, с Пепеляшка и нейната кристална пантофка, със златния пръстен на Магарешката кожа и пътуването към дома на Малечко-Палечко.

Издателство Хермес


петък, 9 март 2012 г.

Вида Огненович >> Прелюбодейци

Една четиридесетгодишна жена пътува мъчително към себе си

Амалия Койич – преводач и литературен критик  –  научава, че е осиновена. Вестта я довежда до нервен срив. Старателно подреденият й свят се разпада и тя е изтерзана от собствената си неспособност отново да намери своето Аз...

Със съдбата на главната героиня романът поставя въпроса за същността на идентичността – дали тя се унаследява, дали модерният човек има свободата да изгражда себе си или е обречен от гените си толкова, колкото и своя далечен прародител.
Героинята на Вида Огненович е убедена, че наследството е определящо, а всаденото ни чрез възпитанието задължение е да запазим предаденото ни от предците.

Издателство Сиела

Прелюбодейци в Хеликон

Мария Атанасова >> Тестени закуски и сладкиши

Повече от 400 вкусни сладки и солени рецепти

Мария Атанасова е автор на поредица книги с рецепти за ястия, десерти, домашно консервиране и приготвяне на напитки.


Издателство Булхерба

Тестени закуски и сладкиши в Хеликон

Тестени закуски и сладкиши в Books.bg

Катя Антонова >> Призракът

"Роман от началото до края"

"Призракът ли? Кой ли е той?
Какво да ви кажа, чувствам се като Призрака, като героя преди Призрака в този роман.
Представете си ме още в първата сцена, представете си ме до края. Това е този роман!...
Нека бъдем заедно и заедно да разберем какво е това. Ще ни направи хора. Поне това. Да знаете - не е малко!"  Тома Марков


Издателство Жанет-45

Призракът в Хеликон

Призракът в Books.bg

четвъртък, 8 март 2012 г.

Мацуо Башьо >> 100 хайку

През 1806 г. Башьо е обявен от императора за Божество на летящите звуци (Hion myojin), а по повод стогодишнината от рождението му той е честван като божество в шинтоистките храмове

В школата на Башьо са разработени основните принципи на хайку поезията, които носят неговото име, т.е. стил Башьо. В поезията на Башьо важно място заема култът към природата - планините, реките, птиците и цветята на Япония.

Онзи облак
вест за среща
от мълнията чака.


Издателство Изток-Запад

Преводач Братислав Иванов

100 хайку в Хеликон

100 хайку в Books.bg

Мария Станкова >> Сузана и зяпачите

Мария Станкова е сред най-забележителните съвременни български писатели. Тя е чест за българите и България.“ Божана Апостолова

„Сложна, полифонична и театрална книга. Множественост и преплитане на звучащи гласове, които разказват историите вътре. Персонажи, които влизат в коментарни практики в разказването си. Колажност, динамичност.

Сузана и зяпачите“ е книга за търсенето – между кризата и авантюрата, между миналото и настоящето. Книга с отворен финал, без фалшивата понякога финална точка накрая – като мимезис на живота, който никога не спира.“ Кристина Йорданова

Издателство Жанет-45


Кърт Вонегът >> Фокус бокус

„Истински триумф! „Фокус бокус” се нарежда сред най-добрите му книги. Вонегът отново се прицели в десятката и този път я улучи.” Джоузеф Хелър

Циничен и сантиментален, саркастичен, страховит, поетичен и забавен разказ за живота на един бивш военен във Виетнам, преподавател в колеж, откъдето е уволнен заради политическа некоректност, продължил кариерата си в близкия затвор...

Расовата омраза, икономическите борби за надмощие, състоянието на образованието в Америка, лудостите на елита, последиците от войната, любовта, секса, брака, алкохолизма, гордостта, честта, медиите, генетиката и наследствеността, пренаселеността на затворите, културната идентичност... Все любими теми на Вонегът.


Издателство Фама

Фокус бокус в Хеликон

сряда, 7 март 2012 г.

Жечка Георгиева >> Ние, гениите

След като си превеждал Удхаус и си писал книги за стайните растения, то неминуемо стигаш до българския гений

"Ние сме гении. Рони го казва, не аз. Обаче нямам основания да не му вярвам. Е, казва го само когато е пил. Често го казва. Може да ни го е внушил, знам ли. Ние – това сме на първо място той, а на второ сме аз и жена му. Когато не е пил, той не може да ни понася. Ние не го понасяме, когато е пил. Но пък много се обичаме и си го повтаряме всяка година по време на коледния банкет, който даваме на личния състав на издателството. Тогава Рони целува всички поред, без оглед на възраст и пол, и твърди, че обича всички. Значи и нас.
Освен дето сме гении, ние като магнит привличаме де що има гений околовръст. Рони в един момент взе да се съмнява в нашата читавост. Беше мислил по въпроса и бе стигнал до логичния извод, че вината може би трябва да се подели. Тоз бил гений, онзи бил гений, само около нас ли е пълно с гении? – недоумяваше той. Да вземем например Кристиан. С какво сме го заслужили?
Кристиан беше нашият трети по хронология оформител. Първият полудя. Беше прекрасен художник и колега от „Народна култура“ до момента, в който не се свърза с нас..."

Издателство Колибри

Ние, гениите в Хеликон

Сага за Балканската война. Дневник на свещеник Иван Дочев

"Паметта на тия български герои ще се увековечи с паметници"

Дневник за Балканската война, писан на фронта от военния свещеник Иван Дочев с изключително жив и четивен език, поднесен на читателя в неговия оригинален вид, без издателска намеса.
С подчертано чувство за историчност той иска да убеди себе си, че "свобода винаги с жертви се изкупва". И независимо "колко майки, деца и жени ще се разплачат... България си изпълни дълга към свойте братя македонци и одринци". Колкото повече напредва армията обаче, толкова повече съмненията започват да разяждат вътрешната му убеденост. При вида на цели села, превърнати в лазарети, при сърцераздирателните стонове на стотици младежи той ще напише: "Всички тия са осакатени за свободата на Македония. А дали тя ще им се отплати? Ще видим."

Издателство Изток-Запад


вторник, 6 март 2012 г.

Анна Арутюнян >> Самодържецът Путин. Неофеодализъм и корупция в днешна Русия

"Смел и задълбочен портрет на живота под царска власт в съвременна Русия." Московские новости

Върху какво се крепи руската държавна власт?
Как Путин се превърна в класически самодържец, съживявайки древните феодални отношения, властвали в Русия в отсъствието на законност?

Книгата разкрива вечния копнеж за реформи в Русия и невъзможността за тяхното осъществяване, благоденстващата управляваща класа и методите й за всеобщ контрол над цялото руско общество - един порочен кръг от корупция и репресии, които винаги са раждали революции...

Издателство Прозорец


Емир Кустурица >> Смъртта е непотвърден слух

Автобиография, хроника и своеобразен филм, съставен от разкази, в които авторът не щади нито себе си, нито другите

Седемнайсет глави, седемнайсет своеобразни автентични, провокативни и преди всичко искрени разказа.
Кустурица разказва за своето детство, за семейството си, за своя път в живота и изкуството на фона на неспокойните и понякога страшни години през втората половина на ХХ и началото на ХХI век.


Издателство Колибри


понеделник, 5 март 2012 г.

Татяна Лолова >> 1/2 живот

"Защо 1/2 живот? Защото кой може да каже, че ние, българите сме живели целия си живот? И 1/2 ни е много, ако се размислим. Пък и всеки се надява, че другата 1/2 е пред него и го чака."

"... 1/2, защото всичко, което имам в мен, е придобито с много нямане.

Оставям се на съда на този, който рече да прочете написаното тук, просто за да му бъде от малко полза и за малка разтуха това четиво, в което се открехвам духовно и физически аз, която през целия си живот съм се мъчила да бъда сдържана и потайна.

П. П. 1/2, защото когато избирахме заглавия, моят мъж каза: “Танче, не можеш да кажеш ето, това е целият ми живот. Най-добре го кръсти 1/2 живот.”
И така си остана."

[ Шесто, допълнено издание. ]

Издателство Изток-Запад

1/2 живот в Хеликон

1/2 живот в Books.bg

Чарлс Ю >> Как да живеем безопасно в научнофантастична вселена

"Ще я препрочитате... Много e смешна..." Ед Парк, Los Angeles Times

МВ31 /Малка вселена 31/ се намира в покрайнините на художествената измислица, където парадоксът флуктуира като борсовия пазар, самотни сексботове примамват провалилите се герои, а пътуването във времето е сериозен бизнес. Всеки ден хората се качват в своите машини на времето и се мъчат да направят единственото, което не бива да правят - да променят миналото...

Добре звучи! :-)


Издателство Екслибрис


А. П. Чехов >> Избрани разкази

Антон Чехов е от авторите, които задължително се препрочитат на различен етап от човешкия житейски път.“

Сборникът включва над 40 разказа на Чехов, както най-популярните, така и от по-малко известните му творби: „За любовта“, „Верочка“, „Ариадна“ „У предводителшата“ „Старата къща“, „Злополучие“, „Случай от практиката“, „Гусев“ и други. Те представят многообразието и нюансите в темите и богатите жанрови възможности на разказа – от темата за любовта, през по-битови и сатирични творби, до дълбоки филосовски прозрения.
В изданието намират място шестима преводачи – от утвърдени писатели като Ангел Каралийчев и Рачо Стоянов до едни от най-добрите познавачи на Чехов – Елка Хаджиева, Лиляна Ацева, Илиана Владова...


Издателство Enthusiast