четвъртък, 12 април 2012 г.

Елин Пелин >> Ян Бибиян

Първият български фантастичен роман за деца

В едно малко градче, при една висока планина, при една голяма река имаше едно хлапе. Но то не приличаше на другите деца от градчето. То беше малко по-друго. Първо, то никога не вчесваше косата си и затова тя стоеше на главата му чорлава на челото и смачкана отстрани, прилична на изгоряла от слънцето трева, през която е минала цяла черда телци. Върху нея никога не бе поставяна шапка, защото това дете, което другарите ми, кой знае защо, наричаха Ян Бибиян, не можеше да търпи шапка на главата си, а и никаква шапка не можеше търпеливо да стои на една такава глава. Колкото пъти и да попадаше някаква шапка върху чорлавите коси на Ян Бибиян, тя не стоеше там повече от една минута, падаше или отхвръкваше сама и никой вече не можеше да я намери...

Издателство Захарий Стоянов

Ян Бибиян в Хеликон

Ян Бибиян в Books.bg

сряда, 11 април 2012 г.

Том Робинс >> Натюрморт с кълвач

Том Робинс е определян като "незаменим природен ресурс", "един от най-лудите и забавни романисти в света" и "най-опасния писател на нашето съвремие"

Разказва любовна история, случваща се в пакет цигари "Кемъл"; разкрива целта на Луната; обяснява разликата между престъпници и хора извън закона; изследва конфликта между социалния активизъм и романтичния индивидуализъм; очертава портрета на съвременното общество, в което се подвизават влиятелни араби, низвергнати кралски особи и бременни мажоретки.
Книгата също така се занимава с въпроса за червенокосите.


Издателство Алтера


Натюрморт с кълвач в Хеликон

Хосе Карлос Сомоса >> Стръв

Класически трилър, фантастика, творение на чудовищен мозък или може би смесица от всичко това

Призрачен Мадрид, белязан от атомен взрив, в който бродят двама психопати, сеещи ужас и смърт. Технологиите и конвенционалните средства на полицията са безсилни. Тогава се прибягва до мощния потенциал на психическото въздействие, до бездните на подсъзнанието. И най-надеждното оръжие се нарича Диана Бланко, млада жена, преживяла тежка травма в детството си, превърнала се в съвършената стръв, на която не може да устои нито един убиец.
Напрежение и неподозирани обрати изпълват повествованието до последния ред, когато завесата се спуска пред поредния престъпник, а Диана Бланко се оттегля, за да продължи битката с друга маска, но на същата необятна сцена на неразгадаемата човешка природа.

Хосе Карлос Сомоса
е един от най-успешните и най-превеждани съвременни испански автори. Разрушителен, изобретателен, находчив, смущаващ, следовникът на Борхес, Калвино и Кафка отпуска юздите на своето въображение, за да увлече читателя в задъхан бяг в дебрите на перверзното у човека.

Издателство Колибри

Стръв в Хеликон

Стръв в Books.bg

Паоло Бачигалупи >> Момиче на Пружина

ХХІІІ век. Глобално затопляне. Горивата са изчерпани. Храните са ГМО...

Биотехнологичните мега корпорации доминират в производството на храните чрез контрол над семената. Те използват биотероризма, частни армии и икономически шпионаж, за да създадат пазари за своите продукти.
Честите катастрофи, като смъртоносните епидемии и заболявания, причинени от генетично модифицирани култури и мутирали вредители, унищожават цели групи от населението.
Естественият генетичен материал на семена на растения в света е почти напълно изместен от онези, които са плод на генетично инженерство...
Андерсън Лейк е агент на калорийна компания, изпратен под прикритие в Тайланд. Там той обикаля пазарищата и търси плодове и зеленчуци, които се смятат за отдавна изчезнали, като следа към изгубените в миналото калории. Пак там среща Емико – момиче на пружина, странно и красиво създание. Емико не е човек, а продукт на генното инженерство - отгледана в епруветка, обучена на подчинение.

Издателство Бард

Момиче на Пружина в Хеликон

Момиче на Пружина в Books.bg

вторник, 10 април 2012 г.

Reader's Digest >> Митове и легенди от цял свят

От Древна Гърция и доколумбова Америка, Африка, Япония, Древен Китай, Ориента и средновековна Европа

Сравнителната митология открива многобройни сходства в разказите, родени в различно време, на отдалечени едно от друго места.
Изданието "Митове и легенди от цял свят" внася яснота по отношение на озадачаващите прилики в тълкуванията на Потопа или на битката с дракона в различни части на света...
Никоя версия не съвпада напълно с друга, всички те се допълват. Подбрани са митове и легенди, които разглеждат философски теми с непреходно значение /Пандора, Прометей, Пигмалион, Фауст и много други/, както и такива с богата символика /Психея, Полетът на Икар, Лабиринтът, Граалът.../, интригуващи приключения /Златното руно, Кръглата маса, Синдбад.../ и шокиращи събития /историите на Лилит, Едип, Атридите.../

Издателство Reader's Digest


понеделник, 9 април 2012 г.

Ивайло Петров >> Първият ден [ Т.1 от Съчинения в девет тома ]

В героите на тези разкази е събрана душевността и историята на българина от двайсетте години до последното десетилетие на миналия век

Първата среща със света, първото коледуване, първия учебен ден; малките и големите илюзии на човека; житейски опит, мъдрост, радости и горчивини, показани чрез човешки характери, колкото измислени, толкова и действителни; свят, в който страстите се разпореждат, формират го и го рушат; свят във вечно движение...

Ивайло Петров е автор е на повече от 20 книги, повечето от които - преиздавани многократно в България и чужбина: „Мъртво вълнение“, „Преди да се родя и след това“, „Объркани записки“, „Баронови“, „Циганска рапсодия“ и др.
Несъмнено най-значителното му произведение е романът „Хайка за вълци“, който за броени години се превръща в класика.

Издателство Литературен Форум

Първият ден в Хеликон

Първият ден в Books.bg

Антъни Бурдейн >> Поверително от кухнята

Ето го и него - оня странен готвач, пътешественик, писател...

В автобиографичния си роман „Поверително от кухнятаАнтъни Бурдейн се отнася към себе си със същата критичност и язвителност, каквато демонстрира към останалите си герои.
Но най-важното е, че от всеки ред личи искрената му и дълбока любов към добрата храна.
Бурдейн не е представителна версия на готвач, водещ телевизионно кулинарно предаване – езикът му е прекалено неприличен за домакините. Но ако искате да проникнете в тайните на един ресторант, трябва да му се доверите...

Издателство Кръгозор