петък, 28 септември 2012 г.

Конфуций >> Поучения

Не се стремя да узная отговорите – стремя се да разбера въпросите

По силата на своето влияние конфуцианството стои редом с християнството, будизма и исляма, но не като религия, а като модел за хармония в обществото и лично усъвършенстване.

* Три пътя има човек към познанието: път на размисъла – той е най-благородният; път на подражанието – той е най-лесният; път на личния опит – най-тежкият път.
* Само най-мъдрият и най-глупавият не могат да се променят.
* По-добре да запалиш мъничка свещица, отколкото да проклинаш мрака.
* В стрелбата с лък най-главното не е мишената.
* Опитът е лампа, окачена на гърба – осветява само изминатия път.
* Когато някой гладува, не му подарявай риба, а го научи да лови риба.

Издателство Фама

Поучения в Хеликон

Поучения в Books.bg

Владимир Попов >> История на Стария свят

Древен Изток, Древна Гърция, Македония и елинистическите държави, Древен Рим, Древен Запад

Историята на стария свят се разделя обикновено на три основни дяла според естеството на културно-историческите процеси в хронологически и териториален обхват, както и според цялостното състояние и значение на общественото, държавното и културното развитие: древен Изток, древна Гърция и древен Рим. Освен тези три цивилизационни центрове в древността има и още много други културно-исторически области, обособени самостоятелно и съществуващи в едни или други отношения с класическия древен свят. Тяхното научно определение не се отличава с абсолютно строга терминология. Те се наричат по различен начин от отделните специалисти и научни школи, като например периферен свят, различни контактни зони и т. н. Проблемът за историческото развитие на отделните страни и народи в съседство с трите основни древни цивилизационни общности е обект на различни научни схеми, модели и изследвания.

Издателство Абагар



четвъртък, 27 септември 2012 г.

Дарина Герова >> Америко, Америко!

... Нашите млади изпревариха стотици чужденци. Победиха в тежки конкурси и се установиха в далечни земи - там днес е техният свят... - А как мислите? Следващите внуци ще говорят ли български? - Ами! - Може да не говорят, но да го разбират? - Ами!...

Америко, Америко!” е едно възклицание на родител, който е изпратил детето си в Америка, и отвреме-навреме – много се радва, че е там, защото професионално се реализира, материално е по-добре. От друга страна, понякога казва: „Америко”… с много, много тъга. Защото не са заедно с това дете, защото не го вижда, когато има нужда от него, и защото въобще не знае какво се случва с детето. Това е едно егоистично, майчино произведение, което писах с удоволствие, дълго, дълго, за да бъда по-дълго с децата си, поне на хартия. Писах няколко години, но не по дневник. Не съм ходила и в библиотеки.” Дарина Герова пред радио „Фокус” [ Lira.bg ]


Издателство Жанет-45

Америко, Америко!
в Хеликон

Америко, Америко!
в Books.bg

Олег Фейгин >> Никола Тесла и свръхсекретните проекти на Пентагона

„Идеята ви не е достатъчно налудничава, за да е вярна.” - Нилс Бор, физик, Нобелов лауреат

Според Айнщайн Тесла е най-великият изобретател в модерните времена.
Самият той твърди, че вижда аурата на хора и предмети, че получава информация от ефирните измерения, че ако пожелае, може да разцепи Земята.
Кой е този светообхватен гений? Наистина ли проектите му, финансирани от военните, са толкова шокиращи, че е по-добре да не се разгласяват.
Защо през 1943 г., когато умира в нищета и бедност, ФБР прибира целия му архив, който и до днес не е разсекретен? Там ли са технологиите на бъдещето, които експертите на НАСА и Пентагона все още не могат да разкодират.

Издателство НСМ-Медиа



Стефан Костов >> Големанов

В изданието са поместени: „Мъжемразка”, „Златната мина”, „Големанов”, „Новото пристанище”, „Вражелец”, „Женско царство”

След Бай Ганьо май Големанов е другият популярен български литературен герой, който предизвиква смесени чувства – от смях до възмущение.
Героят на Стефан Костов отдавна се е превърнал в нарицателен образ. Той е едновременно критика на големите амбиции и пример за човек, който бързо губи представата си за реалност, когато се вижда облечен във власт. Вманиаченият кандидат за министерско кресло е едно от големите попадения на Стефан Костов и това е причината пиесата да се играе и днес.
Пиесата е написана още през 1928 година, но сега - след осемдесет години, тази карикатура на необузданите амбиции за власт и пари, продължава да бъде актуална. Оля Стоянова, Дневник

Издателство Захарий Стоянов

Големанов в Хеликон

Големанов в Books.bg

сряда, 26 септември 2012 г.

Георги Карастоянов >> Психология на преднамереното влияние

За психологическите механизми на влиянието

Монографията би представлявала интерес за психолози, социолози, специалисти по психологически операции, PR и имиджмейкинг, политици...

Защо мислим това, което мислим, защо чувстваме това, което чувстваме, защо действаме по начина, по който го правим, и как другите хора и медиите са ни повлияли това да се случи.

Всъщност книгата не предлага готови рецепти, а разбиране на процеса, което ни дава възможност да се предпазим от нежелано влияние и да бъдем по-ефективни при постигане на целите си.

Издателство Изток-Запад



Ран Босилек >> Голяма книга на приказките

Най-хубавите български народни приказки, преразказани от Ран Босилек

Приносът на Ран Босилек към развитието на българската детска литература е огромен - той е сред създателите на художествено оформената детска книга в България и едва ли има българин, който да не е чел приказките му, "Косе-Босе", "Палави ръчички", "Родна стряха", "Патиланско царство", "Родна реч", "Я кажи ми, облаче ле бяло"...

Издателство Пан



вторник, 25 септември 2012 г.

Кина Къдрева >> За феномена художествено слово

Труд с много открития и хипотези в сложната материя на словото, на художественото слово и на творческия процес

Книгата „За феномена художествено слово“ е свободен разговор по въпросите на деликатната тема за изкуството на художественото слово, както и за творческия процес и творческите и професионалните страни и проблеми на създаването на литературното произведение.
Тя няма претенциите за системно научно изследване.
Това е книга за същността, неподменимостта и смисъла на изкуството на художественото слово.


АИ Проф. Марин Дринов




Ерих Мария Ремарк >> Триумфалната арка

1939-а. Навечерието на войната. Доктор Равик, способен хирург, един от многото емигранти от нацистка Германия, преживява като оперира нелегално в частна клиника в Париж. Той среща Жоан и, макар че не вярва в любовта, съдбата го въвлича в една бурна история с трагична развръзка

Беше едно бистро, посещавано предимно от шофьори. Няколко мъже и проститутки седяха в един ъгъл. Мъжете играеха карти, а жените пиеха абсент. Те погледнаха бързо новодошлите и отместиха с безразличие погледи. По-възрастната се прозина гласно; другата започна мързеливо да се гримира. В дъното един прислужник с лице на уморен плъх посипа пода с дървени трици и започна да мете. Равик и жената седнаха на една маса, недалеч от входа. Там беше най-удобно, защото можеше да си тръгне по-лесно. Той не свали палтото си и попита:
– Какво ще пиете?
– Не знам. Каквото и да е.
– Два калвадоса – каза Равик на келнера, който беше по жилетка и със запретнати ръкави – и един пакет „Честърфилд“.
– Нямаме – каза келнерът, – имаме само френски.
– Добре, тогава един пакет „Лоран“, зелени.
– Нямаме и зелени, а само сини.
Равик погледна голата ръка на келнера, където имаше татуировка на пристъпваща в облаците гола жена. Проследявайки погледа му, келнерът сви ръката си на юмрук и започна да си движи мускулите. Коремът на жената в облаците се разклати похотливо.
– Добре, донесете сини – каза Равик.
– Може да е останал някой пакет зелени – ухили се келнерът и се отдалечи.
Равик го проследи с поглед.
– С червени пантофи – каза той, – а на ръката – жена, която играе кючек. Трябва да е служил в турската флота.
Жената се облегна на масата. Облегна се така, като че нямаше намерение да вдигне никога ръцете си. Личеше си, че за тях са полагани големи грижи, но това не значеше нищо. Макар и големи, грижите не бяха достатъчни. Равик забеляза, че нокътът на десния среден пръст е счупен. Лакът на места бе изтъркан.
Келнерът донесе чаши и цигари.
– „Лоран“, зелени. Все пак намерих един пакет.
– Не се и съмнявах. Във флотата ли сте бил?
– Не. В цирк.

Издателство Фама 

Триумфалната арка в Хеликон

Триумфалната арка в Books.bg

понеделник, 24 септември 2012 г.

Робърт ван Хюлик >> Лабиринтът на съдията Ди

Съдията Ди разкрива мистериите в „Ди Гунан”, „Златното божество” и „Загадката на лабиринта”

Това издание е специална селекция на най-вълнуващите романи на Робърт ван Хюлик от поредицата „Китайски загадки".

Източният детектив не е измислен от Хюлик.
Той е чиновник, живял в Древен Китай между 630 и 700 г., запечатан в старинните хроники като мъдър и справедлив управник.

На китайски криминална загадка е „ан", тъй че заглавието „Ди Гунан" означава буквално „Криминални загадки, разрешени от съдията Ди". 

Издателство Труд

Лабиринтът на съдията Ди
в Хеликон

Лабиринтът на съдията Ди
в Books.bg

Франсоаз Саган >> Вкусът към живота

Аз ви обичам заради вас. А той ви обича заради това, което сте заедно. Той иска да е щастлив с вас... А аз искам да сте щастлива вие, независимо от мен

"Вкусът към живота" е роман за това как се ражда и умира една страст.
Люсил среща Антоан, двамата се влюбват, разделят се с дотогавашните си партньори, заживяват заедно.
Но любовта е колкото сладост, толкова взискателност, мъчителност, себенакърняване, жертване на лекотата, понякога дори на радостта от живота...


Издателство Фама



Франсис Скот Фицджералд >> Нежна е нощта

Възходът и падението на Дик Дайвър – млад обещаващ психоаналитик и жена му – Никол, която е и негова пациентка

Внезапно мисълта му отскочи към младата пациентка.
За осем месеца беше получил от нея около петдесет писма. В първото тя се извиняваше, обясняваше, че е чула как в Америка момичетата пишат писма на непознати войници. Била научила името и адреса му от доктор Грегъри и се надявала, че той няма да се сърди, ако от време на време му пише по някое писмо, за да му пожелае всичко най-хубаво.
Писмото бе явно в тона на „Чичо Дългокрачко“ и „Хитрушата Моли“ – писмовни сборници с игриво сантиментално съдържание, на мода в Щатите. Но приликата свършваше дотук.
Писмата можеха да се разделят на две категории: тези от първата категория бяха до сключването на примирието и явно носеха отпечатъка на патологична неуравновесеност, докато писмата от втория вид идваха след това, бяха напълно нормални и свидетелствуваха за една богата и съзряваща душевност. През последните, скучни месеци в Бар-на-Оба Дик бе очаквал с нетърпение писмата от втория вид, макар че дори в първите писма той беше доловил нещо повече от онова, за което Франц би могъл да се досети.

Mon Capitaine,

Когато ви видях за първи път във вашата униформа, си помислих – колко е красив. След това си помислих je m’en fiche на френски и на немски. И вие си помислихте, че аз съм хубава, но това ми се е случвало и по-рано и дълго време трябваше да го понасям. Ако дойдете тук отново с това долно и престъпно отношение, което няма нищо общо с изискванията, на които са ме учили, че един джентълмен трябва да отговаря, бог да ви е на помощ. Все пак вие изглеждате по-спокоен от другите, целият мекичък като голям котарак.
2

Аз започнах да харесвам само момченца, които са като момиченца. А вие такъв ли сте? Имаше някакви някъде.
Моля да ме извините, това е третото писмо, което ви пиша, и ще го изпратя незабавно, освен ако не го изпратя. Мислих много и за лунната светлина и ще мога да си намеря много свидетели, само да успея да се измъкна оттук.
3

Казаха, че сте лекар, но докато продължавате да бъдете котарак, това е различно. Главата ме боли много, затова простете ходенето там като обикновена жена с бял котарак, с което смятам, че се пояснява. Аз говоря три езика, с английски четири и съм сигурна, че ще мога да работя като преводачка, ако уредите нещо, във Франция съм сигурна, че ще въведа дисциплина с усмирителните ризи, както беше тук в сряда. Сега е събота и вие сте далеч, може би убит.
4

Върнете се отново при мене някой ден, защото аз ще бъда винаги тук на зеления хълм. Освен ако ми позволят да пиша на баща ми, когото много обичах.
Извинете, че ви пиша тези работи. Днес не съм на себе си. Ще ви пиша, когато се почувствувам по-добре. Простете за всичко това.

Привети Никол Уорън

Издателство Труд

Нежна е нощта в Хеликон


неделя, 23 септември 2012 г.

Николай Големанов >> Траките

Траките ни оставят богато културно наследство, което и днес очарова, изненадва и подтиква археолозите към нови теории и открития

Книгата е структурирана едновременно хронологично и тематично. В нея ще намерите богата информация за бита, културата, обичаите и нравите на траките. Разделена е на 8 части.
Първата част е посветена на най-древните сведения за траките, техния произход и имена. В следващите раздели е обърнато специално внимание на тракийското общество и градове, на тракийските богове и култура, владетелите, на войните, които са водили траките.
Включен е и речник на известните ни думи с тракийски произход. Изданието завършва със залеза на тракийската цивилизация и нашествието на народите от изток.
Книгата е богато илюстрирана със снимки на археологически обекти и находки и рисунки на възстановки на хора с характерното за тях облекло, оръжие, накити по време на битки и ритуали в естествената им среда от постройки и предмети.

Издателство Труд

Траките в Хеликон

Траките в Books.bg

Цветана Георгиева >> Кратък речник на историческите понятия

Разбираме ли написаното от историците, речите на политиците, информацията от медиите? Използваме ли правилно думи като консенсус, манталитет, статукво, идентичност?

Речникът съдържа 170 статии за базови понятия, с които си служи историята, центрирани около категории като общество, държавно управление и политически живот, култура, религия и църква. Някои са представени с по-кратки дефиниции, други – в разгърнати статии. Разгледани са само в своя историографски контекст, независимо че много от тях са общи с правото, политическите науки и социологията. Речникът е съобразен с най-новите научни търсения, представя различните и спорни възгледи, но дава и авторски прочит за „употребите на историята“ през периода на комунистическия режим.


Издателство Просвета