петък, 4 май 2012 г.

Ено Рауд >> Маншон, Полуобувка и Мъхеста брада

За тази книга през 1974 г. името на Ено Рауд е записано в международния почетен списък на Ханс Кристиан Андерсен


Три странни човечета се срещат и животът им се променя, Те откриват приятелството и поемат заедно на пътешествие. Маншон - гордият собственик на червен минибус, Полуобувка, дълбоко привързан към дървена мишка на колелца - доскорошен единствен негов другар, и Мъхеста брада, който добре познава и уважава природата, тъй като в дългата му брада успешно съжителстват растения и малки животинки. Те вече имат една заветна цел - да открият изгубения котарак на една мила старица, но препятствията, които ще срещнат и изпитанията, през които ще преминат, ще им помогнат да разберат по-добре другите, природата и нейните закони.

Художник Мая Бочева Wicky

Издателство Дамян Яков



Непознатият Радой [ Спомени за Радой Ралин ]

Той говореше на висок глас, така че да го чуят всички околни, сякаш искаше да ги окуражи

За него се разказват митове, легенди, вицове и действителни случки.
Гордо изправен, висок, с буйна коса и козя брада той беше станал част от столичния пейзаж.
По времето на тоталитаризма той беше най-изявеният български дисидент. Властниците и дерибеите го мразеха и не пропускаха да му напакостят,но народът го обичаше.
Писатели, журналисти,артисти, университетски преподаватели, библиотекари, лекари, свещеници и юристи са написали по някой спомен, за да се изгради портретът на достойния сатирик и гражданин.

Изданието е по повод 90-годишнината на писателя

Съставители: Йордан Попов и Атанас Цонков

Издателство Сиела



четвъртък, 3 май 2012 г.

Тит Ливий >> Историята на Рим Книга I

“Дали ще успея да сътворя едно произведение със значителна стойност, заемайки се да опиша историята на римския народ от нейния зародиш до наши дни?"

"На този въпрос аз нямам ясен отговор, ала дори и да имах, едва ли бих имал смелостта да твърдя подобно нещо, тъй като виждам, че тя е колкото стара, толкова и общоизвестна. Съвременните историци обаче са до един убедени, че са в състояние било да прибавят нещо по-достоверно към нея, било с писателското си умение да надминат грапавото и отколешно слово на своите предшественици. Ала каквото и да ми готви бъдещето, за мен ще бъде немалка радост, ако и аз - доколкото ми стигат силите - се погрижа да бъдат увековечени деянията на най-могъщия народ на света.” Тит Ливий

Цялата поредица можете да откриете в книжарниците.

Издателство Изток-Запад



Харпър Ли >> Да убиеш присмехулник

Весел, забавен и умен, написан с естествена прецизност, този южняшки роман и днес не е изгубил своя блясък

„Понеже бяхме южняци, някои членове на нашия род се срамуваха, че нямаме нито един прадядо, който да се е сражавал в битката при Хейстингс, било от едната, било от другата страна. Имахме си само Саймън Финч, аптекар и ловец на кожи от Корнуол, който е бил толкова благочестив, че неговото благочестие е било надминато само от скъперничеството му. В Англия Саймън бил раздразнен от преследванията, на които били подлагани методистите от страна на своите по-свободомислещи братя, и понеже Саймън също се смятал за методист, прекосил Атлантическия океан...“

Да убиеш присмехулник“ печели награда „Пулицър“ през 1961 година, а през следващата, 1962 година, излиза и едноименният филм.

Обявен е за най-добрия роман на 20 век от американското списание Library Journal и за най-добрия роман на всички времена във Великобритания.

Издателство Бард


сряда, 2 май 2012 г.

Николай Райнов >> Български приказки

Смели юнаци, красиви принцеси, вълшебни пръчки, шапки невидимки и още какво ли не ще срещне всеки, осмелил се да разтвори кориците на „Български приказки

Ще се оженят ли царската дъщеря и шивачът? Какво намира юнакът в къщата с таласъмите? Какво предсказва един „Пророк” на глупавия селянин? Коя е „Най-хубавата на света”?

Вълшебни, увлекателни, интересни и не на последно място поучителни, историите от книгата ще помогнат на вашето дете да развие въображението си, да оцени и разграничи красивото и доброто от грозното и лошото.

Приказките влизат и в задължителната учебна програма на началните класове.

За корица на книгата е използван фрагмент от картина на самия Николай Райнов.

Издателство Труд

Български приказки в Хеликон

Български приказки в Books.bg

Ути Бъчваров Николай Овчаров >> Пътешествие из страни на орли и замъци

Вълнуващо пътешествие из страните на Западните Балкани

"Да се напише книга от двама души, е трудна работа. Моята част определено носи духа на пътеписа, докато задачата на Ути несъмнено е по-сложна. Интересните му собствени наблюдения и гледна точка към пътешествието обаче без съмнение го правят равноправен разказвач. Естествено, Ути няма как да не ни въведе и в тайните на кулинарните изкушения. Така че по-скоро бих отнесъл нашата книга към древната форма на диалозите, добила съвършенство при великия Платон..." Николай Овчаров


Издателство Хермес