петък, 16 декември 2011 г.

Макс Фриш >> Щилер

Покажете ми човека, който не може да бъде унищожен с усмивка или с мълчание

Има различни начини да се убие човек, или поне душата му, и това убийство няма да открие нито една полиция в света. 

Понякога е достатъчна само една дума, едно откровение в нужния момент!

Достатъчна е дори една усмивка!

Всички тези убийства, разбира се, се извършват бавно.

Повечето хора живо се интересуват от истинските убийства, от явните, доказуемите убийства, понеже по правило ние не виждаме своите ежедневни убийства.

А да се разкае за едно вътрешно убийство е нужно време, много време!

Издателство Леге артис

Щилер в Хеликон

Щилер в Books.bg

Стефан Кънчев: Анонимният известен. Албум

„Анонимният известен“ е първото подробно изследване на творчеството на именития български график Стефан Кънчев (1915–2001)
Неговият художествен език и графичен репертоар са в основата на визуалната идентичност на България през втората половина на двайсти век
В тази книга ще откриете непубликувани до днес документи, оригинални скици и разработки на създадените от него знаци.
Тя илюстрира защо и как Стефан Кънчев си е спечелил репутацията на един от най-продуктивните и забележителни майстори на логотипа и запазения знак на всички времена.

Автор Магдалина Станчева

Издателство Жанет 45

Анонимният известен в Хеликон

сряда, 14 декември 2011 г.

Роалд Дал >> Чарли и шоколадовата фабрика

* Кръговидни квадратни бонбони * Кихаринки * Блестяща бонбонена лодка * Карамели за коса *

Чарли Бъкет обича шоколад. А господин Уили Уонка, най-чудатият изобретател в целия свят, отваря вратите на изумителната си шоколадова фабрика за пет деца. Това е наградата на живота им! Вечни смукалки, Карамели за коса, голяма машина за дъвки и река от шоколад очакват щастливците. Чарли само трябва да намери златния билет и неговото вкусно приключение може да започне.

Издателство Enthusiast

Чарли и шоколадовата фабрика в Хеликон

Чарли и шоколадовата фабрика в Books.bg

Валери Петров >> Избрано Т. 3: Пиеси


Когато розите танцуват
Честна мускетарска
Театър, любов моя!
Бяла приказка
Копче за сън
Меко казано
В лунната стая
Пук!



Издателство Захарий Стоянов

Валери Петров. Избрано Т.3: Пиеси в Хеликон

Валери Петров. Избрано Т.3: Пиеси в Books.bg

Вирджиния Улф >> Вълните

Романът „Вълните”единодушно получава най-високата оценка от критиците, защото творбата се извисява като монумент на модернизма, съпоставим единствено с „Одисей” на Джеймс Джойс.
Писателката отбелязва в дневника си, че едва във „Вълните” най-после налага собствен характерен стил, като изобщо не се стреми да разкаже някаква история, а пресъздава низ от размишления и проблясъци в съзнанието, възникнали в мигове на прозрение. За Улф най-важно е да изследва дълбините на човешката психика, а във „Вълните” го постига напълно.
„Романът „Вълните” е логическият завършек в развитието на Вирджиния Улф като модернист”. - Дейвид Лодж

Хартиено издание и е-книга

Издателство Унискорп

Вълните в Хеликон

Вълните в Books.bg

вторник, 13 декември 2011 г.

Джеръм К. Джеръм >> Трима души в една лодка (без да става дума за кучето)

Познавах преди време един момък ­ тъй честен младеж, че когато се зaе да лови с муха, се зарече да не преувеличава улова си с повече от двайсет и пет на сто...

Трудно е да се повярва, че книга, писана преди повече от сто години, може да бъде също тъй свежа и забавна, както при първата й поява. Но “Трима души в една лодка” е изключение, при което блестящо се съчетават смешното, своеобразното и дълбокото. Дона Сканлън
Аз изобщо нямах намерение да напиша смешна книга... Джеръм К. Джеръм

Издателство ФАМА

Трима души в една лодка... в Хеликон

Трима души в една лодка... в Books.bg

Джеймс Джойс >> Одисей

“Одисей” е нещо съвсем ново – не каквото виждат очите, нито каквото чуват ушите, а каквото бродещата мисъл отразява миг подир миг. Джойс със сигурност е надхвърлил по сила всеки друг романист на нашето време. У. Б. Йейтс
Действието в най-известния му роман “Одисей” се развива в един-единствен ден и това е 16 юни 1904 г. Сред изследователите и почитателите на Джойс той е известен като Блумсдей, по имената на главните герои: Леополд и Моли Блум.
Джеймс Джойс е имал феноменална памет. Работил е “Одисей” от 1914 до 1921 година и от град на град, без библиотеки – нито лични, нито обществени. Цялото действие на романа се развива в Дъблин, където след 1910 г. той изобщо не е стъпвал. Всичко е носел в главата си. Само от време на време е питал в писма дъблинските си приятели еди-коя си кръчма наистина ли е на еди-коя си улица или на съседната.
Вмъкнал съм тъй много неясноти и загадки, че векове наред професорите има да спорят какво съм искал да кажа, а това е единственият начин да си осигуря безсмъртие. Джеймс Джойс

Преводач: Иглика Василева

Издателство Изток-Запад

Одисей в Хеликон

Тери Пратчет >> Волният народец: История от света на диска

Кривунци! Ами назе, бе, главо улава!

Беда грози чифлика на Сболки. От чукарите се спускат кошмари. А братчето на Тифани Сболки е отвлечено от кралицата на феите (макар че според Тифани това не е чак толкова зле).

Тифани обаче трябва да го върне у дома. За целта разполага с оръжие (един тиган), магическата книга на баба си (е, всъщност "Болести по овцете") и...

Находчива, остроумна и чудно изобретателна, "Волният народец" е втората новела за млади читатели от поредицата "Светът на Диска". Първата, "Изумителният Морис и неговите образовани гризачи", е удостоена с медал "Карнеги" [ 2002 г. ]

Издателска къща "Вузев" - "Архонт - В" ООД - София

Волният народец: История от света на диска в Хеликон

Волният народец: История от света на диска в Books.bg

понеделник, 12 декември 2011 г.

Георги Данаилов >> За Русо и градските идиоти. Убийството на Моцарт

Хартиено издание и е-книга

Веднъж, когато гребях с лодка в морето, видях самотна пеперуда да се носи над вълните. Сигурно вятърът я бе откъснал от любимите й цветя и отнесъл далеч навътре. Сега със сетни сили тя летеше съвсем ниско над водата. Всеки миг се опитваше да кацне, като навярно разчиташе, че ще срещне някаква опора за телцето си, но усещаше морето под себе си, издигаше се и пак се спускаше... На нейно място никоя пеперуда нямаше да смогне да стигне до брега, но тази продължаваше да лети, защото възприемаше всяка идваща вълна като място за избавление...

Издател АБАГАР

За Русо и градските идиоти. Убийството на Моцарт в Хеликон

За Русо и градските идиоти. Убийството на Моцарт в Books.bg

Избрани сонети на Шекспир + Аудиодиск

Хората на перото у нас, които превеждат сонети на Шекспир, не са малко, но големият поет Валери Петров, отделил десетлетия на цялото драматургично и поетично творчество на Барда на Ейвън, остава най-значителната фигура сред тях


Тази колекция от "Избрани сонети на Шекспир" съдържа 43 стихотворения, които проследяват тематичната цялост на всички цикли в условното повествование на Шекспировото сонетно изкуство. Подборът и разпределението на изпълнителите отне месеци, но това бе вдъхновен труд, подклаждан от приятелство и обич.

Издателство СИЕЛА

Избрани сонети на Шекспир + Аудиодиск в Хеликон

Избрани сонети на Шекспир + Аудиодиск в Books.bg

Е-КНИГИ

За любителите на електронните книги

Оксфордският речник определя електронната книга като "електронен вариант на отпечатана книга", но електронните книги могат да съществуват и без печатен еквивалент.
E-книгите се четат на специализирани четци за електронни книги. Персонални компютри и някои мобилни телефони също могат да бъдат използвани за четене на електронни книги...

Приятно четене :-)

Е-КНИГИ в Хеликон

Е-КНИГИ в Books.bg

Иво Инджев >> Президент на РъБъ

Несъстояли се разговори за един отиващ си президент нъръбъ

Всеки българин би произнесъл съкращението РБ (Република България) като РъБъ. В стремежа си да наричам нещата с истинските им имена, реших да запазя естетиката на фонетиката.

„Президент на РъБъ“ е опит за запознанство с истината от „най-висша инстанция“. И е монолог за несъстоялия се разговор в българските медии.
Инстанцията е толкова висша, че се е превърнала в „свещена крава“ начело на стадото. Имаш крава, пиеш мляко. Ако нямаш, пиеш една студена вода.

Пих една и ми подейства лековито. Препоръчвам я. Избистря паметта. Камък може да ви падне от сърцето. Разширява зениците, кръгозора и свития от страх стомах. Лекува болки от чупки в кръста и артрит от коленичене. Вода от извора ви предлагам и на вас.

Запознайте се с непознатия вип резидент на РъБъ.

Иво Инджев

Издателство Enthusiast

Хартиено издание и електронна книга.

Президент на РъБъ в Хеликон

Президент на РъБъ в Books.bg