петък, 22 юни 2012 г.

Тери Тийчаут >> Животът на Луис Армстронг

За Татенцето Сачмо, джаза и други неща...

В книгата са представени неизвестни досега факти от кариерата на Луис Армстронг, наричан от приятелите Татенце - за живота в Чикаго, за триумфа в Бродуей и дебюта в Холивуд, за сложния интимен живот и пререканията му с президента Айзенхауер, както и още много, много срещи с невероятни и интересни представители на шоу бизнеса.

Използвани са нови източници, включително стотици часове импровизации, записани от самия Армстронг, непознати на досегашните биографи.


Издателство Рива

Животът на Луис Армстронг в Хеликон

Животът на Луис Армстронг в Books.bg


четвъртък, 21 юни 2012 г.

Харуки Мураками >> Норвежка гора

Вълнуваща съвременна японска приказка за любовта и трудния избор, пред който тя често ни изправя

С този изумителен елегичен роман, изпълнен с мистерия, мистицизъм, сюрреализъм, секс и рокендрол, ексцентричният майстор на смесения жанр Мураками доказва, че може да играе по струните на нашата душевност със същия успех, както и Бийтълс с тяхната песен "Норвежка гора".

Любовта на Тору и Наоко е всеотдайна, но белязана от трагичната смърт на най-добрия им приятел. И докато Наоко все повече се оттегля в някакъв свой свят, Тору открива, че светът край него е крайно интересен и се чувства силно привлечен от една независима и сексуално освободена млада жена.

Издателство Колибри

Норвежка гора в Хеликон




Айра Левин >> Момчетата от Бразилия

Класически трилър за чудовищния заговор на д-р Йозеф Менгеле за възраждането на Третия райх

Момчетата от Бразилия” описва един страховит съвременен кошмар, вледеняващ и напълно възможен.

Защо Менгеле набелязва деветдесет и четирима безобидни възрастни мъже, живеещи в различни краища на света, да бъдат убити? Каква е скритата връзка помежду им? Какъв интерес представляват те за своите убийци – шестима бивши есесовци, изпратени от най-издирвания жив нацист, прословутия „Ангел на смъртта”? Един-единствен мъж трябва да намери отговорите на тези въпроси и да спре убийствата – и това е известния ловец на нацисти Яков Либерман...

Издателство Фама



сряда, 20 юни 2012 г.

Бохумил Храбал >> Обслужвал съм английския крал

За морала и прищeвките на комунистическото общество чрез кариерата на един сервитьор

Романът проследява съдбата на един младеж от 20-те до 50-те години на миналия век, невероятните превратности, които му поднася животът, възходите, паденията и примиренията му, изборите и съмненията му, като ги вплита в бравурна калейдоскопична картина на европейската история от смутната първа половина на века. Изискана наслада за ценителите на качествената европейска проза е неподражаемият език на Храбал, близък до спонтанната говорима реч, както и уникалният му свят, където се редуват драстично и поетично, фантастично и натуралистично, ангелски нежно и животински свирепо; свят, в който „невероятното става реалност“.

Издателство Колибри


вторник, 19 юни 2012 г.

Агата Кристи >> Ранните случаи на Поаро

Осемнайсет от най-заплетените разследвания на емблематичния детектив

Мистериозни убийства, откраднати бижута, добре планирани похищения, липсващи миниатюри, изнудване от бивш любовник и дори семейно проклятие.

Няма загадка, която той да не може да разгадае!

Ненадминатият Поаро отново ни удивлява с изключителните си детективски способности, остър ум и наблюдателност.

Издателство Ера

Ранните случаи на Поаро в Хеликон

Ранните случаи на Поаро в Books.bg

Николай Райнов >> Приказки от цял свят

... руски, чешки, финландски, монголски или американски, те еднакво ни възхищават и ни учат да вярваме в доброто

Приказките, независимо от коя част на света са, ни убеждават в наколко неща:

Докато пълната победа на правдата не обхване цялата земя, подвигът на юнака, който се бори за нея, ще ни вълнува.

Докато щастието не стане законно притежание за всеки човек, приказките, които са кристализирал блян за щастие, ще ни увличат.

Така те ще продължават да живеят - и спомен, и копнеж едновременно...

Издателство Захарий Стоянов



Паисий Хилендарски >> История славянобългарска

Но някои не обичат да знаят за своя български род, а се обръщат към чужда култура и чужд език и не се грижат за своя български език, но се учат да четат и говорят по гръцки и се срамуват да се нарекат българи. О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава?...

Но поради що ти, глупави човече, се срамуваш от своя род и се влачиш по чужд език? Но, рече, гърците са по-мъдри и по-културни, а българите са прости и глупави и нямат изтънчени думи. Затова, казва, по-добре да се присъединим към гърците. Но виж, неразумни, от гърците има много народи по-мъдри и по-славни. Оставя ли някой грък своя език и учение и род, както ти, безумни, оставяш и нямаш никакви придобивки от гръцката мъдрост и изтънченост? Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език! По-добра е българската простота и незлобливост. Простите българи в своя дом приемат и гощават всекиго и даряват милостина на ония, които просят от тях. А мъдрите и културни (гърци) никак не правят това, но и отнемат от простите и грабят несправедливо и повече грях, а не полза ще получат от своята мъдрост и култура. Или се срамуваш от своя род и език пред учените и търговците и славните на земята, защото българите са прости и няма от тях много търговци и грамотни, и вещи, и знаменити на земята в днешно време, но повечето от тях са прости орачи, копачи, овчари и прости занаятчии? Аз ще ти отговоря накратко за това...

... Написах я за вас, които обичате своя род и българското отечество и обичате да знете за своя род и език.
Преписвайте тая историйца и платете, нека ви я препишат, които умеят да пишат, и пазете я да не изчезне!

Издателство Дамян Яков



понеделник, 18 юни 2012 г.

Дейвид Ланю >> Жабокът поет

Герои от съвременен Ню Орлиънс съжителстват с персонажи от Стара Япония – пъстра галерия от образи, сред които поети с разноцветни одежди, неуспял светец, бивш самурай, амбициозен кукловод… и един забележителен жабок – може би прероден поет?

"Зъбльо се чувстваше уморен, макар че навярно бихте се зачудили от какво чак толкова се е изморил. Като жител на Стара Япония, посветил се на поезията от сутрин до вечер, той хем работеше постоянно, хем никога не работеше.
Че това „работа“ ли беше – да си седиш, както правеше той в момента, в края на гора от уханни кедри, устремили върхари към небето, да се взираш в далечните наситенозелени хълмове и просто да чакаш залеза? Ако от всичко това се
родеше хайку – кратък, съдържателен изблик на внезапно озарение, – може би този осезаем резултат от цял следобед, прекаран в седене и взиране, би оправдал във вашите очи Зъбльовия труд. А може би не?"


залез –
проблясват сълзи
и в очите на жабата


Издателство Изток-Запад

Жабокът поет в Хеликон

Жабокът поет в Books.bg

Елена Хузури >> Мрачен Вардар

Македония - врящ казан, готов да гръмне във въздуха от революции, великодържавнически миражи, мобилизации, реформи на младотурците, военни шпалири, комитаджии и нелегални организации като солунските „гемиджии”

Повод за написването на „Мрачен Вардар” е снимка на изселващи се от Мелник гърци след подписването на Букурещкия мирен договор през 1913 г., на която Хузури случайно вижда лика на дядо си. Видян през очите на внучката, той отново се превръща в дете и юноша в града между меловете, водещ корените си от византийската епоха. Сюжетът се разгръща на фона на рушащата се Османска империя, в която балканските народи с намесата и благословията на Великите сили претендират за дял от нея. Любовта между гъркинята Елени и българския офицер Георги от личната гвардия на цар Фердинанд на фона на взривените от войната Балкани е опровержение на враждебната настървеност.

Издателство Сиела

Мрачен Вардар в Хеликон


Агата Кристи >> Карибска мистерия

Мис Марпъл се впуска в едно от най-екзотичните си разследвания

Мис Марпъл се радва на заслужена почивка в санаториум на разкошните Карибски острови.
Далеч от суровия английски климат, със собствено бунгало, ведро усмихнати островитянки, сред прекрасен пейзаж и множество палми.
Но енергичната дама намира тропическата идилия за доста скучна, а събеседника си - Майор Палгрейв - за отчайващо досаден.
Госпожица Марпъл очаква да види снимка, която илюстрира една от историите на бившия военен, но той изчезва.
Само няколко часа по-късно е открит мъртъв.


Издателство Ера