четвъртък, 22 януари 2015 г.

Симон Берто >> Едит Пиаф

Животът ѝ бе толкова тъжен и толкова красив, че изглежда невероятен. Саша Гитри

За бурните ѝ дни и феноменалния ѝ успех на сцената разказва нейната полусестра Симон Берто, правейки ни свидетели на кариерата на Пиаф, започнала да пее по улиците на петнадесет години и стига до най-скъпите вариетета на Франция и САЩ и до най-големите зали.
Като вярна спътничка на Врабчето Берто става очевидец на величави епизоди от сценичния ѝ живот, но също така и на интересни случки от интимния свят на звездата. Авторката разказва за съвместната работа на Пиаф с известни френски композитори, поети, певци като Ив Монтан, Шарл Азнавур и др., за любовта ѝ с боксьора Марсел Сердан, за брака ѝ с Тео Сарапо и за всичките ѝ срещи, приключения, увлечения и разочарования.
И така, парченце по парченце, изгражда образа на великата Едит Пиаф – тя е деспотична, ревнива, взискателна, но и всеотдайна и грижовна. Понякога е властна и непоносима. Славата и парите успяват да завъртят главата ѝ, а ласкатели ѝ повтарят, че тя е най-голямата, най-хубавата, най-добрата. Но когато угаснат светлините, в мрака остава една изхабена жена, съсипана от наркотиците и алкохола. Една жена с болно сърце – с белези от удари, защото, харесвана и обожавана от много мъже, тя не е пощадена от нито един от тях. Но преди всичко една жена с голям глас. Глас, който помита града, вихри се над площадите, за да възпее любовта на предградията, на улицата, на случайните срещи, на празненствата... Той идва от дъното на душата и раздира сърцата вече десетилетия.

Преводач Никола Шивачев
Издателство Enthusiast


Няма коментари:

Публикуване на коментар