понеделник, 19 март 2012 г.

Жоржи Амаду >> Габриела, карамфил и канела

Човек се чуди на какво по-напред да се възхити – на умението, с което Амаду плете едновременно десет сюжета, на изящната паяжина на неговото слово или на хумора, нежността, любовта към човека... „Сатърдей ревю”

В едно малко бразилско градче, център на търговията с какао, се появява Габриела - млада, красива, съблазнителна, първична; обича простите радости, живее в състояние на морална невинност и не осъзнава нормите, налагани от обществото.
Общество, което робува на своите традиции, според които мъжът е пълновластен господар на дома, съпругата и любовницата си, а жената - пазител на семейните ценности и чест, които не бива да предава под страх от смъртно наказание.
Общество, в което управляват „полковниците” и не са нужни сложни закони и политически институции. Всичко е ясно. Въпрос на куршуми, а не на изборни бюлетини.
Когато Насиб Саад, уважаваният съдържател на бар със сирийски корени, наема Габриела за готвачка, те неизбежно се влюбват. Тя го обича страстно, но обича и останалите мъже. Отчаян, Насиб решава да се ожени за нея.
Но Габриела обича свободата и я желае с цялото си сърце...

* Хартиено издание и е-книга

Издателство Колибри




Филмът със Соня Брага и Марчело Мастрояни

Няма коментари:

Публикуване на коментар