четвъртък, 8 ноември 2012 г.

Оскар Уайлд, Лейди Уайлд, Брам Стокър... >> Принцът на розите

Брам Стокър мери сили с Оскар Уайлд в приказния жанр

Блестящата броня изглеждала като направена от човешки ръце и това наистина било така – от ръцете на добри, честни хора. Но красивото момче, коленичило в прахта, било направено от ръцете на Бог.
Докато се молел, принц Зафир видял целия си предишен живот, от първия си спомен до мига, в който се озовал лице в лице с ужасния великан. Той си спомнил всяка недостойна мисъл, всяка жестока дума, всеки гневен изблик, всяко свое действие, което наскърбило или огорчило друг човек. Това, че си спомнил толкова много подобни случаи, много го натъжило.
Винаги е така с нашите прегрешения – дори и да ни изглеждат нищожни и коравите ни сърца да ги подминават като маловажни, някой ден всичко се връща. Опасността кара хората да осъзнаят колко малко заслужават помощ и колко много – да бъдат наказани...

В сборника са включени вълшебни приказки от такива талантливи писатели като Оскар Уайлд и майка му – лейди Уайлд, Брам Стокър ("баща" на зловещия граф Дракула, но и автор на великолепни приказки)...
Уилям Бътлър Йейтс, една от най-изтъкнатите фигури в европейската литература и Нобелов лауреат за литература през 1923 г., съставя няколко сборника с вълшебни приказки, включващи имената на майстори на приказката като Уилям Лармини, Едмънд Лийми, Т. Крофтън Крокър, Уилям Карлтън, Самюел Ловър и Джеймс О’Грейди.

Издателство Персей



Няма коментари:

Публикуване на коментар