сряда, 16 октомври 2013 г.

Фани Попова – Мутафова >> Дъщерята на Калояна

Коя е тя: дъщеря на Калоян или латинска императрица?...

   ... На огромни шишове се въртяха цели телета, овни, млади говеда. Виното се лееше без мяра в черпня на тълпите. Хлябът се раздаваше на воля. Свирните не преставаха. Осем месеца никакви походи не бяха събирали людете на прониите за тежка бран. Едва сега, През най-удобното и приятно време, Асен-Борил зовеше българите заедно с куманските си и влашки наемници за борба против омразните латински натрапници. След победата над тях той щеше лесно да се разправи с непокорния деспот Слав, който се бе затворил в непристъпната Цепинска крепост, като бе отнел цялата област Ахридос. А подир това оставаше само да се поискат обратно от сърби и венгри областите, които те незаконно си бяха присвоили, използувайки безредията след смъртта на Калояна.
   Това бяха чертите на Бориловата политика. Той нямаше да догонва безумно дръзките планове на Асена и неговите братя. Защо тогава народът му отказваше своята обич?
   Възмутен и недоволен, Асен-Борил все повече сбърчваше челото си, като се затваряше в непристъпна гордост, бодвайки коня си да върви по-бързо напред, за да отбегне глухия ропот, прикритата неприязън, омразата, която се излъчваше от затихналата навалица.
   Не заслужаваха тия тълпи неговото благоволение. И той нямаше никога вече да се унизи в просба на тяхната любов.
   Изведнъж той трепна. Далече зад него се понесоха несдържани, нестихващи, възторжени ликувания. Войскарите се раздвижиха, стег­наха редиците си, струпаха се да правят път на една кочия.
   Борил пресметна бързо на ума си. Всички опасни съперници, всички врагове, всички съмнителни приятели бяха очистени. Нито един не беше останал в Търнов.
   Царица Елена бе изпратена в манастир. След като беше родила второ момиче – Белослава, – младата невенчана жена на княз Йоан-Асен бе изпратена също в манастир. Семейството на ватах Андрея бе заточено в далечната Долна земя. Стрез бе избягал при сръбския жупан. Слав се бе затворил в Родопите. Майка им, госпожа Тамара – която бе овдовяла преди две години, – бе избягала заедно със Слав.
   Княз Белота бе убит, а жена му Зоя с дъщерите си бе заточена в земите си из Карвунската хора. Великият боляр Сеслав бе починал от болест в тъмницата. Добромир бе изпратен в Бдинската крепост. Всички тия, които Калоян в писмата си до папата наричаше „principes imperii mei“, бяха отстранени.
   Кой тогава приемаше горещите чувства, които народът бе отказал нему?
   В първата кочия след него бяха царицата и майка му: госпожа Теодора. Във втората – севастократорица Илина с куманската кня­гиня Сета. В третата – деспина Росана с жената на новия логотет Николина, госпожа Струна. Войводите и великите боляри бяха на коне около него. Коя можеше да бъде в четвъртата кочия освен някоя от съпругите на болярите или куманските вождове?
   Изведнъж той разбра. Позеленя. Ядно стисна юздите на коня. Как не се бе сетил дотогава. В четвъртата кочия бе Мария.
   Дъщерята на Иваница...
   Нима за нея бяха тия възторжени поздрави, тия безкрайни ликувания, това несдържано притискане на тълпите?
   В обичта си към сирачето народът показваше открито затаената си болка, дълбокото си негодувание, истинските си чувства. Почти затулено от снажните болярки, слабичкото момиче се раздвижи, голе­мите му тъжни очи се оживиха, то се усмихна, махна с ръка.
   За пръв път след смъртта на баща си то усети топло чувство да сгрява самотното му сърце.
   Кочиите отминаха, почнаха да се изкачват по Болярски рът, изчез­наха зад портите на твърдината.
   Дълго след това тълпите се движиха из тесните търновски улички, кръчмите се изпълниха с войскари, момите отново почнаха да се пременяват за следобедните веселби.
   Народът беше безличен. Кому можеше да излее немощния си гняв омразният натрапник? И сякаш стореното предизвикателство усили радостното оживление, разшири предпразничното вълнение. На гъсти тъмни върволици почнаха да се изнизват търновци след пладне през градските порти по посока на тържествата, на свирните, на игрите.
   Когато Борил се върна в покоите си, първото нещо, което каза на великия примикюр, бе, че от този ден нататък княгиня Мария няма право да излиза вън от Царевец. Всеки, който би пристъпил заповедта му. би отговарял с главата си за това.
   С треперещи от гняв ръце той подаде наметката си на примикюра, свали гривните и огърлията си, остави да му събуят червените царски обуща. След това се упъти към преддверието. Задушаваше се.
   Срещна Мария при вратата. Ръцете ѝ бяха пълни с цветя.
   – Къде отиваш? – попита той с хриплив глас. И без да дочака отговор – той знаеше добре къде ходи всеки ден сирачето, – ръката му неволно се вдигна, яростта му светна като мълния.
   И отмина. Заслепен, бесен.
   Мария остана сама, безмълвна. С една ръка тя продължаваше да притиска до себе си уханните трендафили, с другата леко поглаждаше червената следа, която пръстите на Борил бяха оставили връз нежната ѝ бяла буза.
   Тя не разбираше. С какво бе заслужила несправедливия гняв на братовчеда си? От доста време насам, откакто баща ѝ бе паднал в славна бран за родната земя и тя бе останала съвсем сама на света, бяха се случили много неща, които тя не разбираше. Защо мащеха ѝ се бе омъжила тъй скоро за новия цар? Защо се шушнеше, че Йоан-Асен и Александър не били заминали да учат в Рим? Защо Ана и децата ѝ бяха отишли със семейството на ватаха тъй далеч? Защо не ѝ позво­ляваха да се среща със стринка си, царица Елена, в манастира? Защо никога не споменаваха името на покойния ѝ баща? Тия същите, които, докато той беше жив, пълзяха в праха пред краката му? Защо братов­чед ѝ Слав не се връщаше с майка си вече толкова време от Цепина? Защо Белослава и майка ѝ се бавеха тъй дълго в Карвуна? Защо княз Белота бе вдигнал бунт против новия цар?
   Какво се таеше тъй страшно и опасно в шепота на людете, защо като я зърваха, веднага всички млъкваха или почваха – тя ясно чув­ствуваше това – да говорят за друго...
   А ето – сега трябваше и да я бият.
   Мария преглътна сълзите си. Сви вежди. Сърцето ѝ се възбунтува в непобедима гордост. Кому да се оплаче? На царицата ли? Нима тя и при живота на Калоян не я изоставяше, без да я подири цели дни... При леля си Теодора? Тя сега бе твърде много заета – като царева майка – да приема и изпраща знатните търновски болярки. И после – тя имаше злите и студени очи на сина си. Не беше нежна и милостива като госпожа Тамара. Славовата майка. Нито имаше блага реч като царица Елена.
   Момичето притисна още по-силно цветята до себе си.
   То знаеше къде само може да изплаче всичката си горчивина, всич­ката си болка и самота.
   Но когато тръгна по настланата с гладки плочи пътека, която воде­ше към Малката порта, нечии припрени стъпки я настигнаха, една силна ръка стисна малката ѝ десница и тя чу гласа на примикюра да казва нешо невероятно.
   От този миг нататък отнемаха едничката ѝ радост.
   Мария нямаше вече право да пали свещ и да носи цветя на гроба на баща си.
   Целия следобед и цялата нощ Търнов ехтя от викове, свирни и песни. Наемните войскари бяха получили богати плати и обилно пилееха надниците си за подаръци и вино. Кумани и власи имаха благоволе­нието на новия цар, докато редовните български войски, които боля­рите събираха в земите си, трябваше да получават храна и оръжие от владетелите на родните си пронии.
   За да видят игрите и забавите, бяха се стекли люде от цялата окол­ност, дори и от доста отдалечени краища. Гъдулари пееха най-новите песни в чест на Асен-Борила и красивата куманска царица, други изричаха наизуст дълги стихотворения за бранни подвизи на деди и прадеди.
   Край реката се бяха насъбрали млади моми. По-нататък се тълпеше огромна навалица, да следи борбите на двама влашки пехливани. Другаде се блъскаха да гледат ловки фокусници. които прескачаха по няколко кръжила на разстояние три лакти едно от друго, вървяха на ръце. подхвърляха във въздуха ножове и оловни топки, премятаха се презглава и падаха нарочно, за да разсмиват жените...

Издателство Унискорп

Дъщерята на Калояна в Хеликон

Дъщерята на Калояна в Books.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар