вторник, 30 декември 2014 г.

Юрген Брюк >> Пътешествие в чудния свят на математиката

За деца и родители

   Народът, който живее без числа

   Дори днес учените могат да изследват как би
изглеждал животът без числа, при това без да правят експерименти в лаборатория. В тропическите гори на Бразилия има един малък народ, който все още живее без числа. Тези хора се наричат пираха и се препитават от лов и събиране на семена. Племето им е от около 300 души, но сами не биха могли да се преброят, тъй като не познават числата. Единствените определения за количество, които пираха използва, са „много“ и „малко“,
а те не са особено точни, нали?
   Учените се опитали да научат пираха да смятат, но въпреки че усвоили различни други сложни умения, дори след месеци обучение хората от племето така и не успели да се научат да броят от 1 до 10.
   Числата просто не били важни за тях. Защо за разлика от други общества пираха така и никога не са достигнали до идеята за числата, ще си остане тайна завинаги. С тяхна помощ обаче учените имат възможност да наблюдават на практика как е изглеждал животът без никакви числа.

   Племето пираха има още една особеност – за него е важно единствено настоящето, затова няма глаголни времена. В езика им няма имена и за
цветовете, нито пък сложни изречения. Те например не казват: „Когато се наям, ще ти дойда на гости”. Казват просто: „Аз ям. Идвам ти на гости”.

Издателство СофтПрес


Няма коментари:

Публикуване на коментар