понеделник, 16 март 2015 г.

>> Великите сили и България 1944-1947 г. Примирието [ Том 1 ]

Примирието между СССР, Великобритания, САЩ и България (януари – октомври 1944 г.)

Преди 70 години, след настъпилите през лятото и есента на 1944 г. коренни промени във военно-стратегическата обстановка в полза на антихитлеристката коалиция, България е изправена пред необходимостта да търси възможност за по-безболезнено излизане от Втората световна война.
„Голямата тройка“ (СССР, Великобритания и САЩ) още от лятото на 1943 г. разработва перспективни планове за следвоенното устройство на света и за принципите, които те трябва да следват при прекратяване на военните действия с европейските страни – членки на Оста. Пример за това стават събитията, свързани с България.
В първия том „Примирието между СССР, Великобритания, САЩ и България (януари – октомври 1944 г.)“ на двутомния документален сборник „Великите сили и България. 1944 – 1947“ се обнародват документи, които разкриват преговорния процес и изработването на условията за подписване на примирие между Съюзните сили и България от началото на март до 22 октомври 1944 г.

Включените в сборника документи са от българските (ЦДА – фондове на АМВнР, АМВР), руските (АВП РФ), английските (UKNAFO) и американските (NA – USA, RG59) архиви.

Издателство АИ Проф. Марин Дринов


Няма коментари:

Публикуване на коментар