четвъртък, 19 март 2015 г.

Роберто Боланьо >> Кучки вероломни

Мирогледът на Боланьо може да бъде смущаващ, мрачен, но не и студен – хуморът и състраданието са винаги някъде наблизо. The Guardian

Дяволска дузина разкази на Роберто Боланьо (1953–2003), един от най-впечатляващите писатели от началото на новото хилядолетие: „скитникът чилиец, превърнал се в мексикански поет бохем, който прекосява океана, за да стане в Каталония един от най-оригиналните следвоенни европейски прозаици“ (по The Independent).
За Хитлер като коридорно привидение и футболисти, вкарващи голове със заклинания; за ултраси, отвлечени от момичета на мотоциклет, и цвета на пръстта в Африка; за ядене на игуани и среднощни срещи между самотници; за индийски бардаци и душеспасителни бягства; за Призрак с Патрик Суейзи и Андрей Рубльов на Тарковски; за Пабло Неруда, Никанор Пара, Алехандро Ходоровски и много други артисти, поети, емигранти и духове.
След Телефонни обаждания това е вторият сборник на Боланьо в поредицата Кратки разкази завинаги. Изданието включва и очерк от Хуан Вильоро, мексикански публицист, писател и приятел на автора.

Преводач Нева Мичева
Оформление Люба Халева
Издателство Жанет 45


Няма коментари:

Публикуване на коментар