четвъртък, 20 септември 2012 г.

Акад. проф. д-р Григор Велев >> Българската национална кауза (1762-2012)

„Любовта към Отечеството превъзхожда всички световни добродетели“
Георги Раковски

На страниците на „Българската национална кауза (1762-2012)” акад. Григор Велев ни поднася синтезиран, но многопластов преглед на историята на българския народ през последните близо три столетия, обвързвайки изложението с вътрешното състояние и външнополитическите условия. Този необходим прочит на българското минало е подплатен с изобилен фактологически материал, включително за събития и личности, които по едни или други причини са слабо известни на широката читателска аудитория, а нерядко и на специалистите.
Това обаче не е някакъв описателен текст, а задълбочен анализ, базиран и съобразен с най-новите научни достижения, максимално освободен от превратни тълкувания, насложени от идеологизацията на историческата и политологическата наука в миналото.
Акад. Григор Велев добросъвестно и педантично проследява етапите на развитието на българската национална кауза от началото на Възраждането до наши дни. Фактически и с оглед на задачите, стоящи пред нацията и нейния елит, авторът дефинира девет национални каузи, които са следвани в различните исторически периоди – от защитата на българската идентичност, през борбите за културна, църковна и политическа еманципация, националните приоритети и колизии през ХХ в., до съвременната ситуация след влизането на страната в Европейския съюз. Разглеждайки в дълбочина обстоятелствата при възникването и опитите за реализация на така очертаните национални каузи, авторът се спира на редица, съзнателно или не, подценявани, деформирани, а понякога и откровено фалшифицирани събития и процеси от българската история
Доц. д-р Пламен Павлов

Издателство ИК Знание



Няма коментари:

Публикуване на коментар