петък, 7 септември 2012 г.

Хърбърт Уелс >> Война на световете

"Представи си, че същества от друга планета внезапно кацнат от небето и завземат Съри, а после и цяла Англия."

Хърбърт Уелс така ярко си представил казаното от брат си, че много скоро започнал да пише историята на марсианското нашествие.

"Надали е нужно да напомням на читателя, че планетата Марс обикаля Слънцето на средно разстояние от сто и четиридесет милиона мили и получава от него едва половината от светлината и топлината, които получава нашият свят. Ако има нещо вярно в хипотезата за мъглявините, тя трябва да е по-стара от Земята и животът на повърхността на Марс трябва да е възникнал дълго преди да е застинало нашето земно кълбо. Положението, че по обем Марс е повече от седем пъти по-малък от Земята, трябва да е ускорило охлаждането му до температура, при която е могъл да възникне животът. Там има въздух и вода и всичко необходимо за поддържане на живи твари.
И въпреки всичко човекът е тъй суетен и толкова заслепен от суетността си, че до самия край на деветнадесетия век нито един писател не е изразил мнението, че разумните същества там може да са далече надминали или поне достигнали равнището на земния човек..."

Издателство Захарий Стоянов


Няма коментари:

Публикуване на коментар