вторник, 5 март 2013 г.

Лев Николаевич Толстой >> Ана Каренина

Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему.

   В къщата на Облонски всичко се обърка. Жената бе научила, че мъжът й има връзки с гувернантката французойка, която беше по-рано при тях, и заяви на мъжа си, че не може да живее в една къща с него. Това положение продължаваше вече три дни и измъчваше както самите съпрузи, така и всички членове на семейството, и слугите. Всички членове на семейството и слугите чувстваха, че няма смисъл от тяхното съжителство и че във всеки хан случайно срещналите се хора са повече свързани помежду си, отколкото те, членовете на семейството и слугите на Облонски. Жената не излизаше от стаите си, мъжа трети ден го нямаше вкъщи. Децата тичаха из цялата къща като подплашени; англичанката се скара с икономката и писа до една своя приятелка, молейки я да й намери ново място; готвачът си отиде още вчера, по време на обяда; готвачката на слугите и кочияшът поискаха да им уредят сметката.
   На третия ден след скарването княз Степан Аркадич Облонски – Стива, както го наричаха в обществото – в обикновения час, сиреч в осем часа сутринта, се събуди не в спалнята на жена си, а на сахтиянения диван в своя кабинет. Той обърна пълното си, охранено тяло върху пружините на дивана, сякаш искаше да заспи пак за дълго, силно прегърна възглавницата от другата страна и притисна бузата си върху нея, но изведнъж скочи, седна на дивана и отвори очи.
   „Да, да, как беше това? – мислеше той, като си припомняше съня. – Да, как беше? Да! Алабин даваше обед в Дармщад; не, не в Дармщад, а нещо американско. Да, но там Дармщад беше в Америка. Да, Алабин даваше обед върху стъклени маси, да – и масите пееха: Il mio tesoro, и не Il mio tesoro, – нещо по-хубаво, и имаше някакви малки шишенца, а те пък бяха жени“ – припомняше си той.
   Очите на Степан Аркадич весело заблестяха и той се замисли усмихнат. „Да, хубаво беше, много хубаво. Там имаше още много прекрасни неща, но не можеш да ги изкажеш с думи и дори не можеш да си ги представиш.“

Издателство Кръгозор

Ана Каренина в Хеликон


Няма коментари:

Публикуване на коментар