четвъртък, 16 май 2013 г.

Валтер Мьорс >> Градът на сънуващите книги

„Това е най-голямото, най-красивото обяснение в любов към четенето и литературата, явлението на годината“. Ди Велт

   Тук започва историята. Тя разказва за това как попаднах във владение на Кървавата книга и как овладях Орм.
Това не е приказка за хора с нежна кожа и слаби нерви – тях веднага бих ги посъветвал да оставят книгата на рафта и да се насочат към отделението с детски книжки. Къш! Марш оттук веднага, ревльовци и любители на билков чай, палячовци и лигльовци! Тази книга разказва за място, където четенето продължава да е приключение. Според Замонския речник думата „приключение“ означава:
Безразсъдно смело начинание, подтикнато от изследователска страст или свръхсмелост, със застрашаващи живота аспекти, непредвидими опасности и понякога – летален изход.
   М-да, говоря за мястото, където четенето може да ви доведе до лудост. Където книгите те нараняват, отравят и могат дори да те убият. Нека само този, който е готов да поеме риска да прочете тази книга и да рискува живота си, ме последва към следващия абзац. Всички останали поздравявам за страхливото, но здравословно решение да се откажат. Добре направихте, бъзливци! Желая ви дълъг и скучен живот и тук ви казвам „сбогом“!
   Такаа. След като още в началото по всяка вероятност съкратих четящите тълпи до една шепа безумни смелчаци, бих искал сърдечно да ви поздравя. Честито, мои безстрашни приятели, във вас тече кръвта на истинските авантюристи! Да не губим време и да тръгваме. Пред нас
е пътят, по който ще вървим, антикварният път до Книговището – Града на сънуващите книги. Затегнете връзките на обувките си – ще вървим дълго по скалиста и неравна земя, след това през едноцветни поля, където се издигат гъсти, високи до кръста и остри като ножове треви. А накрая – по тесни лабиринтни пътеки, дълбоко, дълбоко във вътрешността на Земята.
   Не мога да кажа колко от нас ще се върнат. Мога само да ви пожелая да не се поддавате на страха – каквото и да се случи.
   И не казвайте, че не съм ви предупредил!...

Издателство Оргон



Няма коментари:

Публикуване на коментар