вторник, 3 юни 2014 г.

Петя Минкова, Иван Бутовски >> Гешев остава жив след 9.IX.1944 г.

Секретните досиета

   След подслушани разговори на роднини на Никола Гешев българското МВР е в шок. Оказва се, че легендарният полицай е жив и се укрива в Канада. Близките му тайно са получавали писма от него цели 10 години след 9 септември 1944 г. Това става ясно от засекретени документи на Комисията по досиетата. Те са част от досие на брата на феноменалния полицай – Емануил Гешев. През 2014 г. то бе предоставено на неговата единствена наследница – 27-годишната Анна Гешева.
   В документите подробно е описано как тайни агенти са подслушвали Емануил и неговия син, който носи същото име. От разговор между двамата става ясно, че “Кольо е изпратил писмо на майка си от Торонто, Канада”.
   По това време майката на Гешев все още е жива.
   Агентите не били на себе си, когато са подслушали и разговори между сестрите на Гешев. Едната попитала: “Къде е писмото от Никола, скъса ли го?” Другата съзаклятнически потвърдила.
   Причина за превантивната мярка бил възрастен човек, който уж носел масло на семейството. Той без извъртане предупредил фамилията, че ще дойдат хора, за да търсят писмото. Затова бързо трябвало то да изчезне...

Издателство Труд



Няма коментари:

Публикуване на коментар