сряда, 11 февруари 2015 г.

Симеон Радев >> Строителите на съвременна България [ Неиздаван ръкопис ]

Произходът на Съвременна България; Руско-българският конфликт и дипломацията (1886-1887)

С този том за първи път ще се докоснем до един непознат шедьовър, запазен в архивната съкровищница на Симеон Радев. Той завършва неповторимия летопис „Строителите на съвременна България“, като същевременно слага край на мистерията около една от най-българските книги.
„Произходът на съвременна България“ представлява въведение или казано с думите на Симеон Радев „увод“ към „Строителите“. Целта му е да покаже приемствеността на личности и на идеи от времето на Българското Възраждане в следващия следосвобожденчески период.
Излезли изпод майсторското перо на автора пред нас израстват по неповторим начин пълнокръвните образи на титаните на нашата национална революция Васил Левски, Георги С. Раковски, Любен Каравелов и Христо Ботев.
„Руско-българският конфликт и дипломацията (1886–1887 г.)“ представлява също завършено изследване, изградено главно на основата на недостъпни и непознати за българските изследователи чуждестранни документи.
Тук главни герои са Стефан Стамболов, Петко Каравелов и Драган Цанков – великата тройка на българския политически либерализъм – намиращи се в една от най-екстремните ситуации в нашата история, когато българският въпрос е в центъра на световната политика.

Издателство Skyprint


Няма коментари:

Публикуване на коментар