понеделник, 21 януари 2013 г.

Йордан Радичков >> Пътеписи

Два от най-интересните пътеписи на Радичков – "Неосветените дворове" и "Малка северна сага". В първия той ни отвежда в потайностите на необятния Сибир, а във втория – в привлекателната и непозната за нас Скандинавия

"Криво-ляво ние завършихме сибирския поход. Думите клечат сега около мене с побити крака, почиват си и примигват на светлината. Също, както човек примигва, за да пропусне светлината в очите си или да изстиска от тях светлина. Благодаря ви, думи мои, благодаря ви и ви целувам всичките по муцуните."

"Швеция е каменна страна. Тя лежи върху гранитна основа. Времето търпеливо е събирало земя и звезден прах, за да покрие с тънко дюшече гранитите. И в тоя тънък пласт са поникнали треви, подир тревите дошли храстите, подир храстите големите дървета пуснали корени, диви зверове се завъдили в горите, птици прелетели, за да гнездят в дърветата. Много векове се търкулнали безшумно по гранитите на шведската земя и много труд са вложили стихиите, докато оформят полята и горите на тая северна красавица."

Издателство Анубис

Пътеписи в Хеликон

Пътеписи в Books.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар