четвъртък, 20 юни 2013 г.

Стойко Петков >> Творческият триъгълник

Продуцент, сценарист, режисьор

   Комерсиалната репутация на режисьора и на изпълнителите на главните роли има значение за комерсиалния успех на филма, но ако и бюджетът е висок, то тогава комерсиалният успех е по-вероятен. В повечето случаи участието на звезда в нискобюджетен филм не води до голям касов успех. Всъщност репутацията на отделен творец сама по себе си не носи касов успех, а само при взаимодействие с други известни творци, подсигурени с висок бюджет.
   Комерсиалната репутация на продуцента има влияние върху комерсиалния успех на филма, но не влияе на бюджета. Тези резултати потвърждават, че ключовата роля на продуцента е „зад кулисите” да събере и координира членовете на творческия екип.
   Корелациите доказват, че киното в Северна Америка е най-вече индустрия, където творческото признание не е независимо от търговския успех.
   Подобно проучване, само че на европейски пазар, правят Далместри, Монтанари и Усаи. Те разглеждат примери от италианското кино, като основно се спират на ролята на режисьора при търговския и творческия успех на филма. Според тях „търговският успех е благоприятстван от стабилните вертикални връзки на режисьора с продуцентите и дистрибуторите и неговата икономическа репутация, докато творческите достойнства се влияят от слабите хоризонтални връзки (с останалите творци в екипа) и от творческата репутация”...

Издателство Нов български университет



Няма коментари:

Публикуване на коментар