вторник, 16 юли 2013 г.

Робърт Шекли >> Корпорация Безсмъртие; Цивилизация на статуса

Няма качествена разлика между атом, планета, галактика и Вселена. Всичко опира до това, в кой мащаб живееш най-уютно. Робърт Шекли

   Въпреки титлата си Блейн рядко се докопваше до проектирането на яхти. Старият Том Матисън имаше грижата за стандартните увеселителни корабчета. Брат му Ролф, по прякор Царя на мистиката, беше прочут по цял свят със своите платноходи за презокеански състезания и бързи индивидуални проекти. Тъй че какво оставаше за младшия конструктор?
   Блейн чертаеше схеми и планове на палуби, въртеше организацията, обявите и рекламата. Работата беше от¬говорна и нелишена от известна доза удоволствие. Но не беше проектиране на яхти.
   Знаеше, че би трябвало да подхване собствен бизнес. Но наоколо имаше толкова много проектанти на яхти и толкова малко клиенти… Както бе казал на Лаура, все едно че проектираш арбалети, боздугани и катапулти. Интересен творчески труд, но кой би купил продукцията ти?
   – Можеш да намериш пазар за платноходките си – каза му тя отчайващо прямо. – Защо не се престрашиш?
   Той се усмихна чаровно, хлапашки.
   – Не ме бива за решителни действия. Аз съм спец по съзерцанието и меката печал.
   – Искаш да кажеш, че си ленив.
   – Нищо подобно. Все едно да кажеш, че орелът не препуска добре или че коня хич не го бива за полет. Не можеш да сравняваш разнородното. Просто не съм от хората, дето се докопват до кокала. За мен мечтите, бляновете, виденията и плановете са само обект на съзерцание, не и на изпълнение.
   – Ненавиждам те, когато говориш така – въздъхна тя...

Хартиено издание и е-книга

Издателство Колибри



Няма коментари:

Публикуване на коментар