петък, 23 май 2014 г.

Даниъл Денет >> Опасната идея на Дарвин

Eволюцията и превъплъщенията на живота

   Винаги съм се възхищавал от Дарвиновата теория за еволюцията чрез естествен отбор, но през годините срещнах изненадващо голям брой мислители, неспособни да скрият неудовлетворението си от тази велика идея, като реакциите им варираха от заядлив скептицизъм до откровена враждебност. Срещал съм не само лаици и религиозни мислители, които изглежда биха предпочели Дарвин да греши, но също така светски ориентирани философи, психолози, физици и дори биолози. Тази книга е посветена на въпроса защо теорията на Дарвин е толкова мощна и защо обещава – а не застрашава – да постави нашите най-свидни представи за живота на нова основа.
   Няколко думи относно метода. Тази книга е за науката, но самата тя не е научна. Наука не се прави, цитирайки авторитети, независимо колко видни са те и колко са красноречиви, и претегляйки аргументите им след това. Учените обаче съвсем основателно не се отказват от защитата на възгледите си в популярни и не толкова популярни книги и статии, огласявайки собственото си тълкуване на лабораторните и теренните резултати и опитвайки се да повлияят на своите колеги. Когато ги цитирам и използвам риторически похвати, заедно с всички останали техники, характерни за текстовете от този тип, аз правя същото: опитвам се да ви убедя. Един аргумент не е сериозен само защото произтича от авторитет, но авторитетите могат да бъдат убедителни, независимо дали са прави или грешат. Тук се опитвам да отсея правилното от погрешното и самият аз не разбирам всички научни постижения, свързани с теориите, които коментирам, но това важи и за самите учени (вероятно с изключение на малцина енциклопедисти).
   Интердисциплинарната работа крие своите рискове. Надявам се, че съм успял да се задълбоча достатъчно в детайлите на различните научни проблеми, за да демонстрирам на незапознатия с тях читател за какво става дума и защо предлагам точно тези техни интерпретации. Текстът е наситен и с множество позовавания...

Издателство Изток-Запад



Няма коментари:

Публикуване на коментар