понеделник, 2 февруари 2015 г.

Хавиер Моро >> Червеното сари

Соня, една от семейство Ганди...

През 1965 г. Соня Майно, деветнайсетгодишна италианска студентка, се запознава в Кеймбридж с млад индиец на име Раджив Ганди. Тя е от скромно италианско семейство от покрайнините на Торино. Той принадлежи към най-могъщия род в Индия.
Това е началото на една любовна история, която надживява дори смъртта. Влюбената италианка се отказва от своя свят и от миналото си, за да се отъждестви с новата си родина.
В приказна Индия почитат двайсет милиона божества, говорят осемстотин езика и гласуват за петстотин политически партии.
Смелостта, честността и всеотдайността на младата жена накрая я превръщат в богиня в очите на една шеста част от човечеството.
Историята на една европейка, озовала се в сложния и опасен свят на династията Неру-Ганди.
Авторът ни въвлича в интригите на това колкото възхвалявано, толкова и охулвано семейство, и ни пренася в Индия – омайваща и разкъсвана от конфликти, но и непрекъснато променяща се.

Романът проследява живота на Соня в Индия, опитите ѝ да се приспособи към местните обичаи, да усвои езика, да се интегрира в семейството на съпруга си и в местното общество. Специално място е отделено на отношенията между Соня и Индира Ганди, на все по-голямата близост, която се установява между тях, и на отношенията в първото семейство в Индия.
Книгата обаче не е посветена единствено на Соня Майно – авторът представя и историята на Индира Ганди: нейното минало, кариерата ѝ, особеностите на характера ѝ, политическите ѝ възгледи.
След убийството ѝ книгата продължава с живота на Раджив Ганди и неговото управление. През призмата на отношенията в семейството на Ганди читателят проследява ситуацията в Индия в решаващ за страната период, когато се оформя нейният съвременен облик.

Издателство Хермес


Няма коментари:

Публикуване на коментар