събота, 27 октомври 2012 г.

Андрея Илиев >> Непознатият Никола Гешев

Андрея Илиев бяга от митовете и градските легенди – всяка теза, всяко негово твърдение е подкрепено с документ от архивите или свидетелство на съвременник

Разказът започва с младежките години на Гешев – времето, през което се формира характерът му. На вниманието на читателите са представени всички документи от досието му от преди 9 септември 1944 година. Не са забравени хората, които въвеждат Гешев в професията и го шлифоват, за да израсне като полицай – Стоил Драганов, Петър Амзел, Христо Драголов.
Най-много внимание е отделено на операциите, в които е взел участие – прословутата Витошка конференция, залавянето на “подводничарите” и парашутистите, ударът срещу ЦК на БКП, ежедневната борба със съветското разузнаване...
Другият акцент на в проучването са последните дни на Гешев. Като използва много документи и свидетелства на негови съвременници, авторът възстановява стъпка по стъпка действията му на 8 и 9 септември 1944 година. Направена е връзка между изчезването на Гешев и назначаването на Ким Филби за резидент на СИС в Цариград.
За първи път детайлно са разгледани плановете за издирването на Гешев след 9 септември 1944 г., обединени в издирвателно дело „Овен”. Отделено е внимание на трагедията на близките му, преследвани от новата Държавна сигурност.

Издателство Сиела



Няма коментари:

Публикуване на коментар