понеделник, 28 януари 2013 г.

Йосиф Бродски >> Отделяне от себе си. Интервюта

26 интервюта от периода 1973-1995 г. Сред събеседниците на Бродски са Шеймъс Хийни, Дерек Уолкот, Лес Марей, Джон Глед, Адам Михник, Юз Алешковски, Евгений Рейн, Пьотър Вайл и Александър Генис, Аманда Айзпуриете

Бродски остава верен на монументалните и универсални теми в поезията и есеистиката си - за творчеството и времето, за религията и идеите, за езика и съдбата на онзи, който му се подчинява.
Разговорите дават допълнителен материал за по-задълбочено тълкуване на поетичното творчество на Бродски, разкриват истинския размах на неговата мисловна дейност и дълбочината на идеите му, понякога твърде концентрирани и трудни за разчитане в отделните му стихотворения. Широката ерудиция на поета, неговото оригинално светоусещане, опитът му от две култури образуват огромно смислово поле от препратки и асоциации и го налагат като един от виртуозите на жанра. Бродски отново смайва със своята жизненост и интелектуална любознателност, противоречивост и парадоксалност, с оригиналния си поглед към света и гениалната си изобретателност.

Издателство Факел експрес



Няма коментари:

Публикуване на коментар