петък, 12 юли 2013 г.

Тома от Аквино >> Философски трактати

Вярвам, защото е абсурдно, ако беше достоверно щях да знам. Тома от Аквино

Тома от Аквино разчита по-скоро на една силна кралска власт, която да поеме грижата за един „добър живот“, не на народни събрания като Аристотел и Цицерон. Във всеки случай кралската власт не е ограничена, защото тя е свързана с природния закон, с разума и, най-сетне, с божията воля.
Кралската власт Тома от Аквино си представя по-скоро като власт, която се избира, а не е наследствена монархия. Изборът е възможност един народ да прекрати своя договор с краля и да го детронира, когато кралската власт се превърне в тирания.
Относно толкова важното за запада съперничество между духовната и светската власт ( църква и държава ) Тома от Аквино заема умерена позиция. Само целта на едно действие или на една общност е решаваща за определянето на адекватна водеща фигура. Като щурман, който дава правилни нареждания на корабостроителя и моряците, за да се достигне до определено пристанище, така и духовното кралство (папата) поема ръководството, за да достигне християнската общност сигурно до вечното блаженство.

Издателство Изток-Запад



Няма коментари:

Публикуване на коментар