вторник, 27 август 2013 г.

Любомир Николов >> Въжеиграчът Карой

Любомир Николов знае как да плете мрежи...

   ... Карой Михай, с една една мармозетка в лодката, която четеше мислите му, но не можеше да го утеши, гребеше усилено, за да успее да пристигне навреме. Бе подготвил невиждан номер с едно въже от паяжина, дебело колкото три косъма от брада. Когато ходеше по него, изглеждаше, че стъпва във въздуха. Зрителите забравяха да дишат и като свършеше номерът, въздухът не стигаше за всички. Бе научил една стъпка на зиг-заг и погледнато отдолу, на зрителите им се струваше, че ходи като някакъв щъркел, тръгнал за жаби.
   Дунавът течеше в неговата посока и лодката пореше вълните. С тази скорост щеше да стигне навреме.
   На сръбския бряг една жена решеше косите си с такъв замах, че му се стори, че го вика. Приближи се до нея. Бе виждал и по-хубави жени. Тази бе дребна, с чевръсти движения. Бе по-бърза от обичайния ход на човешката глупост. От блуждаещите случки в света хващаше тази, която си поиска и я прикрепваше към собствения си живот. Бе папие-маше от истории. Този с лодката можеше да е още една.
   Карой видя отблизо, че кожата ѝ прелива от един цвят в друг и реши да я огледа отвсякъде. Понечи да я обиколи в гръб, но тя въртеше към него очите си с цвят на горчица. Направи пълен кръг около нея, виждайки само лицето ѝ.
   – Аз пътувам надолу – Карой посочи реката.
   – Много бързаш. Лодката ти е като ножица, цепеща плат.
   – Бързам за панаира във Видин. Тази година закъснях. Ако греба цяла нощ, ще стигна.
   – Ще те забавя ли, ако дойда с теб? – попита жената.
   – Ако през нощта ми пееш, ще стигнем навреме.
   Милица се качи в лодката, запретна полите си и после ги разстла грижливо на седалката. Мармозетката я гледаше хипнотизирана. Тая жена ѝ миришеше на хумус.
   Карой загреба с широки равномерни движения. Искаше така да засили лодката, че косите на жената да се развеят. На моменти успяваше и се усмихваше...

Хартиено издание и е-книга [ съвместима с Киндъл ]

Издателство Сиела



Няма коментари:

Публикуване на коментар